Доц. Александър Райнов е специалист по оториноларингология и ръководи отделението по УНГ в катедрата по хирургични болести на Университетска болница „Лозенец” към Медицински факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”.


Доц. Райнов завършва медицина в Медицинския университет в София с отличие и Хипократов златен медал през 1996 г. Специализира оториноларингология към УНГ катедрата на МУ-София, МБАЛ “Царица Йоанна”, а от 2001 до 2003 г. е на стаж към катедрата по отоларингология в Университета Аджу, Сувон, Южна Корея. През 2004 г. специализира оперативно овладяване на травмите на лицевия скелет и базата на черепа, Бад Райхенхал, Германия. В момента приема пациенти по здравна каса в УНГ кабинета на Медико-дентален Център “ИСУЛ -Царица Йоанна".


За УНГ усложненията от грипа този сезон, за ваксините и предпазните средства, както за това как да се защитят хронично болните пациенти, доц. Райнов говори пред Puls.bg.


 

- Доц. Райнов, грипът като че ли бавно отстъпва, но какви УНГ усложнения оставя след себе си?

 

Картината е много по-различна от стандартния фонов възпалителен процес, който върви през есенно-зимния сезон. Много по-чести в нашата специалност са риновирусите и аденовирусите. Риновирусните инфекции започват със запушване на носа, хрема, зачервено гърло – проблеми предимно с горните дихателни пътища. Други често срещани са респираторно синцитиалните вируси, които атакуват предимно деца до 5-годишна възраст и пенсионери, и протичат с кашлица и сухота в гърлото.


Но всичко това е извън стандартната грипна епидемия с грипния вирус A H3N2, който беше активен в края на миналата и началото на 2019 г., както и с другия пандемичен вирус - H1N1, по-известен като "свински грип" (щам „Калифорния“). Важно е да се отбележи, че двата вируса циркулират заедно, като превес през последните седмици има свинският грип. Напоследък зачести една негова разновидност – така наречения щам „Мичиган“, атакуващ предимно хора с наднормено тегло и бременните, докато щамът  „Калифорния“ покосява активните млади хора на възраст предимно между 20 и 40 години. И за разлика от останалите масово срещани вируси, с които специалистите по УНГ се срещаме ежедневно, те имат много специфична клинична картина.

 

- Кои са най-честите УНГ оплаквания при деца и възрастни?

 

Тази година преобладават заболявания, причинени от открити сравнително скоро вируси – така наречените "бока" вируси. Преди около 10-тина години ги откриват група холандски учени – те са едноверижни ДНК вируси, които атакуват основно малки деца до 5-годишна възраст и протичат със суха и упорита кашлица. При тях много често – при около 25% от случаите, настъпват усложнения от долни дихателни пътища. Тези дечица могат да развият бронхити, пневмонии  или бронхиолити, което вече се води тежка форма на респираторен дисстрес. Това са вирусите, които в момента преобладават в детските градини и яслите – една по-честа патология, с която както общопрактикуващите лекари, така и ние, УНГ специалистите, ежедневно се сблъскваме. Кашлицата е един алармиращ симптом за родителите и те търсят незабавна консултация, а това ни прави едни от първите специалисти, които се срещат с бока вирусите.

 

- Грипната епидемия е отменена в почти цялата страна. Окончателно ли си е отишъл грипа?

 

Измамно е твърдението, че едноседмична грипна епидемия може да спре развитието на една епидемична вълна. Безспорно в световен мащаб е доказано, че намаляването на контакта между децата в училищата, детските градини и ясли, намалява риска от разпространение на инфекцията. Същевременно у нас обаче докато имаше обявена грипна епидемия в училищата, то по-малките деца не бяга спрени да посещават детска градина. Така, че е рано да говорим за затишие, напротив – до седмица, две ще бъде пика на инфекцията с Н1N1 вируса, а може би след около месец вече ще можем говорим за отшумяване. 


Трудно е да се определи кой точно серотип ще ни атакува до края на сезона. Известно е, че грипните вируси са четири вида, като А, B и C тип имат отношение към хората, а А и B са ендемични. Абревиатурите H и N описват белтъчни структури по повърхността на вируса, наречени съответно - хемаглутинин и невраминидаза, като само на базата на хемаглутинина има 18 подтипа, а на базата на невраминидаза - 11 подтипа. Комбинацията помежду им дава едно огромно разнообразие от вирусни серотипове, които могат да дадат различни форми на усложнения. 


Стандартната клинична картина на една грипна възпалителна инфекция от грип А (защото и двата грипа, които ни атакуват - H3N2 и H1N1 са от група А), включва силна отпадналост и изключително кратък инкубационен период. Средно за няколко часа започва развитието на клиничната картина с болки по цялото тяло – стави и мускули, обща отпадналост, висока температура, кашлица. В този спектър от клинични симптоми биха могли да настъпят усложнения. Те са типичните за двата вируси и особено за H1N1 (свинския грип) – усложнения предимно от долните дихателни пътища в резултат предимно на допълнително насложени бактериални инфекции, като по-рядко срещани са атипичните интерстициални вирусни пневмонии, които не се чуват на слушалка и трябва да бъде направена задължително рентгенова снимка. Усложненията се усещат от болния след петия, шестия ден от началото на вирусната инфекция с бодежи в гърдите, кашлицата променя своя характер – отделят се храчки с жълтеникаво-зеленикав цвят, температурата се повишава и общото състояние се влошава. Това налага незабавна консултация със специалист по белодробни болести.


За щастие, сравнително рядко, може да се наблюдава засягане на нервната система – средно 1 човек на 10 000 заразени с H1N1 вируса, могат да развият възпаление на мозъка (енцефалит), което протича с обърканост, загуба на съзнание и не рядко може да завърши с летален изход.

 

- Какви вреди нанася грипът на ушите?

 

Могат да се развият така наречените мирингити (булозен отит) – възпаление на кожата на външния слухов проход и външния слой на тъпанчената мембрана, което се характеризира с образуване на мехурчета изпълнени с кръвенист секрет, които са силно болезнени и биха могли спонтанно да се пукнат. При 25% от пациентите с булозен мирингит може да настъпи засягане на слуховия нерв, което се изразява с шум в ухото и рязко намаление на слуха, а нерядко се засяга и вестибуларният апарат. Тези пациенти са изключително рискови и трябва да бъдат насочени без отлагане за консултация с УНГ специалист. Необходимо е извършването на аудиометрично изследване, за да се установи дали засягането на слуха е от приемен или проводен тип.


Ефективността на лечението е най-голяма в първите една, две седмици от появата на оплакванията. С течение на времето шансът за 100 % възстановяване прогресивно намалява и нерядко имаме пациенти, които след прекарана вирусна инфекция идват със силно намален слух, шум в едното или и в двете уши, но вече са минали два-три месеца от началото на заболяването и вероятността за възстановяване е нищожна.

 

- Какво ще посъветвате хората с хронични УНГ заболявания?

 

Хронично болните пациенти са изключително рискова група. Без значение дали говорим за хронична обструктивна белодробна болест, сърдечносъдови заболявания или диабетно болните пациенти, всички те, са изключително податливи на респираторни инфекции от вирусен произход. Тези пациенти би трябвало да са обект на редовна ваксинация преди началото на зимния сезон. Тази година по официални данни у нас беше вкаран не голям брой ваксини – около 135 000, които в рамките на един месец бяха напълно изчерпани. След което бяха внесени една или две партиди средно между 7 и 10 хил. ваксини, което означава, че приблизително около 2% са българите, които са се ваксинирали този зимен сезон.


Ваксините са само едната основна част от мерките за профилактика, другата – включва  средствата за индивидуално предпазване, за които често говорим, но рядко използваме. По време на моя двугодишен престой в Южна Корея във всеки един град, в обществения транспорт, големите административни сгради и по улиците редовно имаше хора с предпазни маски. Тези маски обаче са подходящи единствено за болните хора, защото грипните вируси се разпространяват именно по въздушно-капков път – кашляне, кихане, като в радиус около 3 метра от източника на заразата става възможно предаването на инфекцията на други хора. Заразата се предава и  чрез пипане с ръце на различни повърхности – като например дръжките в обществения транспорт.


Важно е да се знае, че маските, които масово използваме не осигуряват ефективна защита срещу вирусите, тъй като вирусните частици са изключително малки по размери и преминават през марлената преграда. Два часа след нейната употреба, се появява овлажняване и тя става абсолютно пропусклива и за бактериалните причинители.

 

Има няколко специални маски с филтър, които наричаме FFP 3/2/1 – в зависимост от това какво количество частици с размер до 0,6 микрона могат да филтрират. Например най-малкия филтър - FFP1 филтрира до 80% частици до 0,6 микрона, докато FFP3, който е най-плътната и трудно пропусклива маска осигурява 99% защита. По-скъпи са, но могат да се намерят в специализираните санитарни аптеки и да се използват няколко дни.

 

Очаквайте продължението