Как се поставя диагнозата за рака на устата?

 

От мястото на засягането са взима биопсия (клетки от тъканта) със специална четка. Друг начин за изследване на рака представлява ендоскопията, при която се оглежда до къде е достигнал процесът. Също така може да бъде използвана образна диагностика – компютърна томография (CT) и магнитно-резонансна томография (MRI).


 

Раковите заболявания често се стадират по следния начин:

 

  • Стадий 1: Туморът е 2,5 см и не достига близките лимфни възли;
  • Стадий 2: Туморът е с размер от 2,5 до 5 см и не е достигнал близките лимфни възли;
  • Стадий 3: Или туморът е над 5 см, но не се е разпространил другаде, или е обхванал един близък лимфен възел;
  • Стадий 4: Ракът засяга тъканите около устата, устните и евентуално близките лимфни възли; или се е разпространил до други части на тялото;

 

Пациент, който е диагностициран с орален или фарингеален рак от стадий 1, има 83 процента шанс да оцелее повече от 5 години. Около 31% от случаите са диагностицирани на този етап. За пациент, чийто рак е в 4-ти стадий, вероятността да оцелее повече от 5 години е 38%.

 

Какво е лечението на рака на устата?

 

Лечението зависи от местоположението и стадия на болестта, както и от общото здравословно състояние на пациента и личните му предпочитания. Може да е необходима комбинация от лечения. Основните начини на лечение са посредством хирургия, лъчелечение и химиотерапия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хирургичното отстраняване на рака включва изрязването на тумора и част от здравата тъкан около него. При големи тумори, обхващащи различни части на устната кухина може да се стигне до хирургично отстраняването на част от езика или челюстта. Ако ракът обхваща лимфните възли в гърлото, те трябва да бъдат оперативно отстранени заедно със свързаната с тях околна тъкан. Ако операцията значително промени външния вид на лицето или способността на пациента да говори, да яде или и двете, може да е необходима реконструктивна операция. Това включва трансплантирането на присадки от кожа, мускули или кости от други части на тялото.

 

Раковите клетки на тумора на устната кухина са чуствителни на лъчетерапия. Целта на лечението е посредством рентгенови лъчения или радиационни частици да се повреди ДНК на туморните клетки, като по този начин се унищожи способността им да се възпроизвеждат. По същия начин химиотерапията включва използването на мощни лекарства, които увреждат ДНК на раковите клетки и ги унищожават. Комбинация от двата метода помага туморътда не се появи повторно. Пациентът трябва да знае, че и при двата метода се наблюдават нежелани реакции от лечението, защото биват засягани и здравите тъкани.