Какво представлява ракът на гърлото?

 

Ракът на гърлото представлява вид туморно образувание в областта на главата и шията. В зависимост от това кои части на гърлото засяга - ларинкса и /или фаринкса, има различни наименования. Около половината от случаите на рак на гърлото се развиват на ларинкса (гръклян), а другата половина на фаринкса (гълтач).


 

Гръклянът (larynx, ларинкс ) е орган, разположен в предната част на шията, в горната част на трахеята и пред хранопровода. Основната роля на ларинкса е участието му в дишането, гълтането и говора.

 

Гълтачът (pharynx, фаринкс) представлява кух мускулно-фиброзен орган с конусовидна форма, чийто свод е насочен към черепната основа. Разполага се в областта на шията, непосредствено зад носната кухина, устната кухина и гръкляна, с който се свързва чрез широки отвори. През него се осъществява провеждане на оформената в устната кухина хранителна хапка към хранопровода, както и транспорта на вдишания въздух от носната кухина към гръкляна.

 

Следователно, всички ракови заболявания (растеж и разпространение на анормални клетки, които образуват тумори и метастази), които се развиват в тези части на тялото, се считат за рак на гърлото. Според някои учени ракът на гърлото е подгрупа на рака на хранопровода. В тази статия ще разгледаме рака на ларинкса.

 

Какви са причините за развитието на болестта?

 

Въпреки че причините за образуването на рак на гърлото не са изяснени още, известно е, че раковите клетки се развиват, когато генетични мутации позволяват на клетките да растат неконтролируемо като образуват тумори (маси от ракови клетки), които могат да метастазират (да се разпространяват) в други области на тялото. Някои от факторите, които могат да доведат до генетични мутации в клетките на гърлото включват пушенето на цигари, инфекции с човешки папиломен вирус (HPV), както и излагане на токсични вещества като азбест или прием на големи количества алкохол.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кои са основните рискови фактори на заболяването и как да противодействаме на болестта?

 

Някои от рисковите фактори за развитието на болестта са свързани с начина на живот. Рискът от такива ракови заболявания може да бъде намален чрез спиране или ограничаване на пушенето на тютюневи изделия и консумирането на алкохол, както и чрез достатъчното набавяне на витамин А. Също така е важно вземането на предпазни мерки при излагане на азбест, както и поддържането на добра устна хигиена. Значителен рисков фактор е експозицията на човешкия папиломен вирус (HPV), тъй като около 50% до 90% от сквамозните клетъчни карциноми (най-често срещаните видове рак на гърлото), са свързани с HPV инфекции, които могат да бъдат придобити и при орален секс. Мъжете заболяват 10 пъти по-често от жените. Също така шансовете на представителите на черната раса за развитие на болестта са по-големи. Засегнати са всички възрасти, но най-вече възрастта след 50 години.