На всеки четири минути един човек по света е диагностициран с рак на кръвта, известен още като левкемия. За много хора, единствената им надежда за излекуване е костно-мозъчна трансплантация.

 

Какво е трансплантация на костен мозък?

За трансплантацията са необходими здрави клетки на костния мозък и кръвта, за да живеят в другия организъм. Когато заболяването засяга мозъка, така че той да не може да функционира правилно, трансплантацията на костен мозък може да бъде най-добрият вариант за лечение на болни от левкемия.

Дарението на костен мозък е един от двата метода за събиране на кръвотворните клетки за трансплантация на костен мозък. Дарението на костен мозък е хирургична процедура, която се извършва в операционна болнична зала. Лекарите използват игли, за да се оттегли костен мозък  и от двете страни на гърба на тазовата кост. По време на интервенцията се поставя упойка и дарителят не изпита никаква болка.При трансплантацията на костен мозък се извършва пренасяне на здрави кръвни клетки, взети от донора, в кръвния поток на пациента. Там те започват да растат и да увеличават здравите червени кръвни клетки, белите кръвни клетки и тромбоцитите.


Пациентите получават високи дози химиотерапия, за да може тялото им да се подготви за трансплантацията.

Съществуват два типа трансплантация на костен мозък:


1. Автоложна трансплантация - когато се използват собствените клетки. Тези клетки се събират от кръвта на пациента и се съхраняват за трансплантация. Автоложната трансплантация може да бъде опция за пациенти с определени заболявания.

2. Алогенна трансплантация е, когато за трансплантация се използват клетки от член на семейството, несвързан донор или от пъпна връв. Това се нарича също свързан-донор трансплантация, ако донорът е член на семейството, или несвързан-донор трансплантация, ако дарителят не е член на семейството.

NEWS_MORE_BOXВ зависимост от състоянието на болестта и здравето на пациента си, лекарят може да препоръча автоложна или алогенна трансплантация.


Седем от всеки 10 пациента не е в съвпадение с донор от семейството си. Така че, лекарите ще трябва да потърсят помощ при намирането на несвързан донор или на кръв от пъпна връв. Необходими са повече хора, които да се включат в регистъра по трансплантация,така че пациентите да имат по-голям шанс за намиране на подходящ за тях донор. Присъединявайки се към този регистър, това е първата стъпка, за да станете донор на костен мозък.


Възможни нежелани реакции и възстановяване с дарение мозък

Чести нежелани реакции на дарение на костен мозък съобщени 2 дни след дарение: болка в тазовата област 84%, умора 61%, болки в гърлото 32%, болки в мускулите 24%, инсомния 15%, главоболие 14%, замаяност 10%, загуба на апетит 10% , гадене 9%.

Средното време до пълното възстановяване след дарение на костен мозък е 20 дни. Възстановяване след дарение на костен мозък: 5% - 2 дни 18% - 7 дни, 71% - 30 дни 97% -180 дни, 99% -1 година.