Заболяването ботулизъм е хранителна токсико-инфекция, причиняваща се от токсините на бактерия Clostridium botulinum. Тяхното попадане в организма води до засягане на нервната система с прогресираща парализа на мускулите, включитено тези на дишането и без адекватна терапия много често резултатът е фатален. Това е опасно, но рядко заболяване – за периода 1989-2007г. в България са регистрирани 213 случая.
 

Откъде идва тази бактерия и как пътищата ѝ се пресичат с човека?

Clostridium botulinum паразитира по диви и домашни животни, както и риби, като у тях не причинява щети. Те го отделят в щедри количества в почвата – във вид на силно издържливи спори. Активизирането на тези спори изисква среди, лишени от кислород – и именно такива им дава човекът. При производството на домашни консерви, компоти и колбаси има голяма възможност за попадане на ботулинови спори при неспазване на стерилизационните процедури. Рискът е на всяка крачка от процеса – недобро измиване на зеленчуците и плодовете, замърсяване на съдовете, в които ще се консервира, замърсяване на колбасите с чревно съдържимо от животното – и най-важното – недостатъчна термична обработка. Последната линия на защита е 10 минутното варене на домашните консерви преди отварянето им. Домашното проиводство е по-застрашено от търговското. Ето защо и заболяването възниква най-често като малки семейни „взривове“. Болните се заразяват от една храна, но самите те не са заразни за околните.
 
При допуснат пропуск, причинителят се активира в консервирната храна и започва да произвежда газ и токсин. Това може да причини познатия алармиращ знак – издута консерва. Има случаи, в които нито това се наблюдава, нито и каквито и да е други предвестници. В случай на съмнителен мирис и вид на храната, то тя не трябва да се пробва „на вкус“!
 
Освен описаната до тук и най-разпространена токсико-инфекциозна форма, съществуват и още две – раневи ботулизъм и този на кърмачетата.
 
Когато заразата е факт, потрадалият ще разбере за това 12-36 часа до няколко дни (много рядко) след консумацията на заразения продукт. Токсинът навлиза в невроните, които дават сигнали на мускулните клетки и ги възпрепятстват от това им действие. Това довежда и до оплакванията на болните – всичко започва със затруднени движения на очите, отпускане на клепачите. Зениците стават разширени и може да не реагират на светлина. Тези явления се последват от слабост на дъвкателната мускулатура и затруднени преглъщане и говор. Постепенно тази мускулна слабост се разпространява по тялото и крайниците. Този процес е двустранен, но не симетричен. Пострадалите може да се оплакват още от гадене, повръщане, диария или констипация, двойно виждане. Дихателна недостатъчност настъпва у 20 до 35% от болните. Във всеки случай те подлежат на хоспитализация и продължително лечение.
 

Какво е това кърмачески ботулизъм?

Особеното при него е, че се случва при хора с ниска киселинност на стомаха и недостатъчна колонизация на червата от полезни бактерии, които да потиснат развитието на причинителя – такива обикновено са именно децата до 1-годишна възраст. При поглъщане на спори (най-често при хранене с мед), те се активират в стомашно-чревния им тракт и след това започват да образуват и отделят токсин.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Оплакванията започват с упорита констипация, след което се появяват описаните горе неврологични отклонения. 50% от тях развиват дихателна недостатъчност и се смята, че това заболяване спада към причините за внезапна смърт в кърмаческа възраст, тъй като невинаги се разбира, че детето боледува.
 

Ами този раневи?


В миналото е бил при масивно замърсяване с почва на големи рани, асоцииран с войниците. Днес той се свързва с венозното приложение на наркотични вещества. Инкубационният период е дълъг – 4 до 18 дни. По прояви не се различава от вече описаното.
 
Лечението е дълго и може да отнеме месеци. Колкото по-рано започне, толкова по-добре – по-малко неврони ще са били атакувани от токсина. Задължителна е хоспитализацията и приложение на противоботулинов серум. Жизнените функции на пациента се следят и при нужда компенсират.