Какво представлява човешкият-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

Човешкият-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) предизвиква инфекция, която засяга Т-клетките (вид бели кръвни клетки). Въпреки че този вирус обикновено не причинява оплаквания, някои хора могат по-късно да развият Т-клетъчна левкемия при възрастни; миелопатия, свързана с HTLV-1 (тропична спастична парапареза); или други състояния.

 


HTLV-1 е РНК ретровирус (вируси, при които молекулата, носеща генетичната информация, не е ДНК, а РНК), който инфектира CD4+ и CD8+ лимфоцитите (Т-клетките) и е изолиран от пациенти с Т-клетъчна левкемия и с лимфом.
 

Човешкият-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) се разпространява чрез кръвопреливане, сексуален контакт и използване на общи медицински игли. Вирусът може също да се предава от майка на дете по време на раждане или кърмене.

 

Не съществува основно лечение при инфекция с HTLV-1 и затова се счита за състояние, което остава за цял живот, въпреки това повечето (95%) от заразените хора остават не показват симптоми (асимптоматично протичане) през целия живот.


Какви са симптомите на инфекцията с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

Приблизително 2-5% от хората с HTLV-1 ще развият Т-клетъчна левкемия / лимфом при възрастни  рак на Т-клетките (злокачествен нехочкинов лимфом, който е агресивен и прогресира бързо). Симптомите на това състояние и прогресията на заболяването варират при различните случаи. Засегнатите хора може да имат следните оплаквания:

 • Умора;
 • Лимфаденопатия (подути лимфни възли);
 • Жажда;
 • Гадене и повръщане;
 • Треска;
 • Аномалии на кожата и костите;
 • Увеличен черен дроб и/или далак;
 • Чести инфекции

Приблизително между 0,25-3% от хората с HTLV-1 развиват миелопатия, свързана с HTLV-1/ тропична спастична парапареза – хронично, прогресиращо заболяване на нервната система. Симптомите на това състояние варират, но могат да включват:

 • Прогресираща слабост;
 • Схванати мускули;
 • Мускулни спазми;
 • Болка в гърба;
 • Слаб пикочен мехур;
 • Запек

Как се случва инфекцията с човешкият-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

Човешкият-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) се разпространява при кръвопреливане, сексуален контакт и споделяне на медицински игли. Вирусът може също да се предава от майка на бебе по време на раждане или кърмене. Не е ясно защо някои хора с HTLV-1 развиват Т-клетъчна левкемия при възрастни и свързана с HTLV-1 миелопатия / тропична спастична парапареза (HAM/TSP) или други медицински състояния, докато други пациенти не показват признаци или симптоми през целия техен живот.


Как се поставя диагнозата за инфекция с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

Вирусът обикновено се диагностицира въз основа на кръвни тестове, които откриват антитела срещу вируса. Въпреки това, HTLV-1 често никога не се подозира или диагностицира, тъй като повечето хора (95%) никога не развиват никакви признаци или симптоми на инфекцията.

 

Диагнозата може да бъде поставяна по време на изследване преди кръводаряване; изследване, извършено поради фамилна анамнеза (случай в рода) за инфекцията; или изследване за състояние, свързано с HTLV-1, като например Т-клетъчна левкемия при възрастни или миелопатия, свързана с HTLV-1.


В какво се състои лечението на инфекцията с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

За съжаление не съществува лечение при инфекция с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1). Важно е ранното откриване и предотвратяване на разпространението на HTLV-1 на други хора. Скринингът на кръводарителите, насърчаването на безопасен секс и предотвратяването на споделянето на медицински игли могат да намалят броя на новите инфекции. Предаването на инфекцията от майка на дете може да бъде намалено чрез изследването на бременни жени и заразените майки трябва да избягват кърменето.


Каква е прогнозата при инфекцията с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1)?

Деветдесет и пет процента от хората с човешки-Т-лимфотропен вирус тип 1 (HTLV-1) никога няма да проявят симптоми на инфекцията и не развиват здравословни проблеми.


Приблизително от 2 до 5% от заразените хора развиват Т-клетъчна левкемия при възрастни. В зависимост от подтипа на Т-клетъчна левкемия при възрастни, пациентите обикновено живеят средно от 6 месеца до 2 години след диагнозата. Въпреки че химиотерапията може да доведе до пълна ремисия, тя не променя продължителността на живота.


Около 0,25 до 3% от хората с HTLV-1 инфекция развиват свързана с HTLV-1 миелопатия /тропична спастична параплегия (HAM/TSP). Хората с HAP/TSP често не могат да ходят самостоятелно, без помощ в рамките на 10 години от началото на заболяването и трябва да използват инвалидна количка в рамките на 21 години след началото на заболяването.


Библиография:
David T Scadden, MD; Andrew R Freedman, FRCP; Paul Robertson, MRCP. Human T-lymphotropic virus type I: Virology, pathogenesis, and epidemiology
Medscape. Ewa Maria Szczypinska, MD. Human T-Cell Lymphotropic Viruses
Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD). Human T-cell leukemia virus type 1