Какво представлява човешкият Т-лимфотропен вирус тип 2?

Човешкият Т-лимфотропен вирус тип 2 (HTLV-2) е ретровирус (вирус, при който молекулата, носеща генетичната информация, не е ДНК, а РНК), предизвикващ инфекция, която засяга Т-клетките (вид бели кръвни клетки). Въпреки че този вирус обикновено не причинява симптоми, учените подозират, че някои засегнати хора могат по-късно да развият неврологични проблеми и/или хронични белодробни инфекции.


HTLV-2 се разпространява чрез кръвопреливане, сексуален контакт и споделяне на медицински игли. Може също да се разпространи от майка на дете по време на раждане или кърмене. Няма основно лечение за инфекцията с HTLV-2 и се смята за състояние за цял живот; въпреки това повечето заразени хора не показват симптоми.HTLV-2 изглежда не причинява хематологично злокачествено заболяване, но е свързан с миелопатия / тропична спастична параплегия (HAM/TSP) и е свързан с по-висок процент на често срещани инфекции като остър бронхит, пневмония и инфекции на пикочните пътища.


Какви са симптомите на човешкия Т-лимфотропен вирус тип 2?

Човешкият Т-лимфотропен вирус тип 2 (HTLV-2) обикновено не причинява признаци на заболяване. Въпреки че HTLV-2 не е окончателно свързан с някакви специфични здравословни проблеми, учените подозират, че някои засегнати хора могат по-късно да развият неврологични проблеми като:

  • Сензорни невропатии (състояния, които засягат нервите, които сетивност);
  • Нарушения в походката;
  • Дисфункция на пикочния мехур;
  • Леко когнитивно нарушение;
  • Моторни аномалии (загуба или ограничен мускулен контрол или движение, или ограничена подвижност)
  • Еректилна дисфункция

Въпреки че данните са ограничени, възможно е също да съществува връзка между HTLV-2 и хронични белодробни инфекции (като пневмония и бронхит), артрит, астма и дерматит.


Как се поставя диагнозата за инфекция с човешки Т-лимфотропен вирус тип 2?

Инфекцията с човешкия Т-лимфотропен вирус тип 2 (HTLV-2) обикновено се диагностицира въз основа на кръвни тестове, чрез които се откриват антитела срещу вируса. Въпреки това, HTLV-2 често никога не се подозира или диагностицира, тъй като повечето хора никога не развиват симптоми на инфекцията. Диагнозата може да възникне по време на изследване преди кръводаряване или при изследване, извършено поради фамилна анамнеза (случай в семейството) за инфекцията, или при изследване за проблеми, свързани с HTLV-2.


Какво е лечението при инфекция с човешки Т-лимфотропен вирус тип 2?

Не съществува лечение за инфекция с човешки Т-лимфотропен вирус тип 2 (HTLV-2). Превенцията е фокусирана върху ранното откриване и предотвратяване на разпространението на HTLV-2 на други хора. Скринингът на кръводарителите, насърчаването на безопасния секс и предотвратяването на споделяне на медицински игли могат да намалят броя на новите инфекции с вируса. Предаването от майка на дете може да бъде намалено чрез скрининг на бременни жени, така че заразените майки да избегнат кърменето.


Каква е прогнозата при инфекция с човешки Т-лимфотропен вирус тип 2?

Дългосрочната перспектива (прогноза) за повечето хора, заразени с човешки Т-лимфотропен вирус тип 2 (HTLV-2) е добра. Инфекцията с HTLV-2 остава за цял живот, но 95% от засегнатите хора не проявяват признаци или симптоми на състоянието. Учените подозират, че някои заразени хора могат по-късно да развият неврологични проблеми и/или хронични белодробни инфекции. Въпреки това, здравословните проблеми, свързани с HTLV-2, обикновено са значително по-леки от тези, свързани с човешки Т-лимфотропен вирус тип 1.


Библиография:
National Organization for Rare Disorders (NORD). HTLV Type I and Type II
Medscape. Ewa Maria Szczypinska, MD. Human T-Cell Lymphotropic Viruses
ScienceDirect. Human T-Lymphotropic Virus 2