Селенът намалява значително опасността от активиране на HIV инфекцията при заразени с вируса, установи ново проучване, проведено в университета на Маями.

За целта изследователите проучили две групи пациенти, всички  били в приблизително един и същи стадий на инфекцията с вируса на СПИН. Първата група приемала ежедневно 200 микрограма селен, докато втората приемала хапче с ефект на плацебо (т.е. по външни белези напълно приличащо на селеновата таблетка, но не съдържащо никаква активна съставка). В началото на проучването всички пациенти били с еднакви нива на селен в кръвта.

След девет месеца резултатите показали, че първата група била с по-високи нива на селен в кръвта, по-малко вирусно наторване и по-голям брой CD4 клетки в организма (клетките, които са основната мишена за HIV вируса) – фактори, които значително подпомагат борбата с HIV вируса.

Все още учените не са наясно с точния механизъм на действие на селена, но една от хипотезите е, че вероятно като антиоксидант селенът повишава достъпа на кислород до увредените от инфекцията клетки и по този начин стабилизира самите имунни клетки.
"От известно време знаехме, че селенът има значение за правилното функциониране на имунната система, но никое от проведени изследвания до този момент не показва благотворното влияние на елемента при HIV инфекция", споделят изследователите. Получените нови резултати дават възможност за разширяване на конвекционалната терапия при заразените с вируса на СПИН пациенти, с което надеждата за подобряване състоянието им и повишаване шансовете им за по-дълъг живот нарастват.