Д-р Елена Матева е Началник отделение "Ортопедия и травматология" в МБАЛ "Вита", специалист по хирургия на ръката.
Завършва висше медицинско образование във ВМИ - София през 1989 г. с отличен успех. Специализира двукратно в Париж, Франция - “Institut de la Main” при проф. Тубиана и проф. Жилбер. Притежава университетски дипломи по хирургия на ръката и микрохирургия от реномирани френски университети. Член е на Българското дружество по хирургия на ръката, на Българското дружество по ортопедия и травматология, на Българския лекарски съюз. 
 

Какво представлява контрактурата на Дюпюитрен? 

 
При това състояние пръстите не могат да се изпънат и остават принудително свити. Причината е засегнатата съединително-тъканна мрежа в областта на дланта. Тя задебелява, скъсява се и по този начин свива пръста. 
 
Колагенът, изграждащ тази мрежа, наречена палмарна апоневроза, се видоизменя, поради разрастване на клетки, които го произвеждат. Сухожилията и останалият двигателен апарат на пръста са незасегнати в началото, а след това се увреждат вторично поради обездвижването. 
 
Заболяването е познато и като Дюпюитренова болест, Дюпюитренова контрактура, палмарна фиброматоза и "Викингска болест". Уплътняването може да засегне и други области където са налице структури с подобен тип-ходилата, пениса, рамото, пръстите от горната им страна, дори в областта на външната ушна мида. Най-често засяга 4-ти и 5-и пети пръст на ръцете. 

Кои са причините за болестта?

 
Заболяването е генетично и  има наследствен характер. По-често се среща при представители на бялата раса. В България също е разпространено. Контрактурата на Дюпюитрен засяга мъжете в зряла и по-напреднала възраст.  Няма туморен характер.
 

Кои са рисковите фактори за болестта на Дюпюитрен?


 
Към рисковите фактори спадат алкохолизмът, захарният диабет и епилепсията. Не съществува зависимост между физическите занимания на пациента и развитието на заболяването.
 

Как протича заболяването?

 
Постепенно. Започва с образуване на малък възел в дланта или основата на пръста, който най-често е неболезнен. Постепенно възелчето се превръща в много плътен брид, който се разпространява по дължината на пръста и го свива, като прогресирането може да  продължи дълги години. Рядко усложняване на Контрактурата на Дюпюитрен може да настъпи при травма на ръката или оперативна намеса в дланта. Това води до по-бързо и значително свиване на пръстите.
NEWS_MORE_BOX
 
 

Има ли болка?

 
Заболяването не се характеризира с болезненост, но в напредналите стадии ограничава съществено работоспособността и самообслужването. Пръстите са свити, приближени един към друг, засяга се и кожата. Съществуват по-леки и по-тежки стадии на заболяването - от малко възелче в дланта до перманентно свити неподвижни пръсти.
 

Как се диагностицира?

 
Диагнозата не представлява трудност, но в най-ранните стадии съществуват предпоставки за диагностични грешки.  Съветът ми е пациентите да се обърнат за консултация към специалист по хирургия на ръката, защото той е запознат най-добре с множеството особености на заболяването в различните му стадии. На пациента трябва изчерпателно да се обясни естеството на болестта, кога да се извърши операцията и какво подобрение може да се очаква. 
 

Има ли лечение и какво е то?

 
Съществуват неоперативни методи - медикаментозни, физикални, или инжектиране на различни продукти в засегнатите участъци. Тези практики са приложими основно в най-ранните стадии и не са популярни в България. Изчакването води до тежки поражения на ставите и усложнява допълнително състоянието. 
 
Оперативното лечение се състои в корекция на деформацията на пръстите и възстановяване функцията на ръката. 

 

Кой е най-ефективният метод за възстановяване мобилността на пръстите?

 
Най-резултатният метод за лечение е оперативният. Чрез подходящо подбрана според стадия на заболяването оперативна техника хирургът отстранява засегнатата тъкан и по този начин освобождава движенията в ставите на пръста. Операцията е деликатна и следва да се извърши от доказан специалист.
 
МБАЛ „Вита“ организира профилактични прегледи за ортопедични нарушения в областта на ръката, които ще се извършват от д-р Елена Матева. Прегледите са безплатни и е необходимо направление. Записването на час става на тел: (02) 960-49-50 и 960-49-51. 
 
Датите, на които ще се проведат прегледите са: 11.05, 18.05, 25.05 и 01.06.2016 г., а приемните часове – от 15:00 до 18:00 ч.