Болезнената менструация или позната още под термина дисменорея, представлява тъпи или усилващи се по интензитет болки в долната част на корема, които често имат пулсиращ характер и могат да се излъчват към областта на кръста и бедрата. Нерядко съпровождащи симптоми са главоболие, гадене с или без повръщане, както и по-чести изхождания.
 
За състоянието е характерно, че има цикличност, тоест проявява се през определен период от време. Обикновено това става малко преди дните на менструация, както и в първите два дни от нея. Някои автори разделят дисменореята на две основни групи – есенциална и симптоматична.
 
Като причина за поява на есенциалната дисменорея се изтъкват хормонални и невровегетативни промени, вследствие на които се получава една свръхпродукция на простагландини. Симптоматичната, от своя страна, е свързана с хипоплазия (недостатъчно развитие) на вътрешните полови органи, възникване на сраствания, както и застойни явления в кухината на малкия таз.
 
Освен консервативно лечение, което се състои основно от обезболяващи средства, съществуват и някои методи на физиотерапията, които допринасят за намаляване на симптомите и оказват въздействие върху факторите, които допринасят за появата на дисменорея.
 
Прилага се т. нар. сегментно-рефлекторна методика с яка на Щербак, която се поставя в областта на малкия таз. В определени зони на кожата се аплицират кремове, съдържащи калций и бром и под влияние на електроди, излъчващи нискочестотни токове, се подпомага трофиката на нервните окончания, имащи отношение към появата на болков синдром.
 
В терапията се включват методите на акупресура, както и различни видове точкови масажи. Обикновено те се правят в паравертебралната област (от двете страни на гръбначния стълб), както и в лумбо-сакралната област.
 
При случаите с повишена естрогенна активация се прилага методът на йонофореза с апликации на цинк. Обикновено електродите се разпределят в ниската част на корема, както и в областта на кръста.
 
При намалена хормонална секреция на яйчниците се прилага ултразвукова терапия в импулсен режим. Мястото на приложение е долната част на корема и по-конкретно в областта на пубисната кост. Освен това се прилага и електрофореза с мед между 5-7 ден от менструалния цикъл.
 
При дисменорея вследствие на възпалителни процеси се прилагат парафинови апликации, както и такива с лечебна кал. Освен това се прави йонофореза с калиев йодид и новокаин. В методите на терапията се включва и приложението на йодобромни вани.
 
NEWS_MORE_BOX

 

Друго, често създаващо дискомфорт състояние в гинекологията, е т. нар. предменструален синдром. За него е характерно, че се проявява от 2 дни до 2 седмици преди дните на менструация.
 
Етиологична връзка за появата му се търси в промени на ендокринообменно, невровегетативно и вегетативно-съдово ниво. Състоянието не е характерно за първата половина от менструалния цикъл.
 
Отбелязва се намалено ниво на прогестерон, за разлика от повишените концентрации на естроген и пролактин през втората фаза на менструалния цикъл, когато се появява и предменструалния синдром.
 
За лечението се прилага галванична яка с апликация на мази, съдържащи калций и магнезий. Ролята на магнезиевите йони е в отпускане на стените на съдовете, което явление е вследствие на нарушения във вегетативно-нервната система.
 
Приложението на кинезитерапия, както и при дисменореята, се състои в масажни процедури на определени точки от тялото и по-конкретно в областта на корема и кръста. 3431