1.  Какво представлява дисковата херния?

 

С понятието дискова херния се означава притискането на гръбначномозъчен нерв от материята, съдържаща се във вътрешността на междупрешленните дискове. Дисковата херния може да настъпи във всеки отдел на гръбначния стълб и е най-честата причина за оперативна намеса в тази част от тялото. Най-често настъпва в долния лумбален (поясен) отдел на гръбначния стълб, поради което често е свързана с болки в кръста. Следващи по честота са цервикалните (шийните) хернии.


 

2.  Как настъпва дисковата херния?

 

Междупрешленните дискове се състоят от централна пулпа и външен фиброзен пръстен, съставен от няколко слоя фиброхрущял. Те свързват гръбначните прешлени и играят ролята на амортисьори, като поемат и смекчават сътресенията при движение. Най-честата причина за настъпване на дисковата херния е продължителното износване на междупрешленните дискове. С напредване на възрастта, те губят част от водното си съдържание и стават по-малко гъвкави.

 

Често пъти, преди настъпването на клинично изявена дискова херния, вследствие продължително натоварване, вътрешната пулпа се издува, без това непосредствено да води до скъсване на фиброзния пръстен. Когато фиброзният пръстен се скъса поради прекомерен натиск или травма, пулпата излиза от междупрешленния диск и притиска прилежащия гръчбначномозъчен нерв. Разкъсванията настъпват най-често постеро-латерално, т.е. са разположени отстрани на задната страна на гръбначния стълб. Това се дължи на наличието на сухожилие - постериорно надлъжно сухожилие - разположено по дължината на задната страна на гръбначния стълб. Постеро-латералните херниации (разкъсвания с излизане на пулпата от диска) водят до притискане на коренчето на гръбначно-мозъчния нерв.

 

Тъй като това е свързано с износване на дисковете, рискови фактори са упражняването на професии с голямо физическо натоварване, често клякане и вдигане на тежести, и напредналата възраст. Освен след систематично натоварване и износване на дисковете, състоянието може да настъпи и след рязко движение или натоварване, при което се скъсва фиброзният пръстен. Някои вродени анатомични особености на гръбначния стълб могат да бъдат предразполагащ фактор.

 

NEWS_MORE_BOX

3.  Какви са симптомите на дисковата херния?

 

Клиничните симптоми варират в зависимост от това кой е засегнатият междупрешленен диск и съответно нерв. Ако фиброзният пръстен е така разкъсан, че да не се притиска прилежащият нерв, болката е слаба или липсва. Многото микротравми и микроразкъсвания, които настъпват при физически тежък труд, са безсимптомни и зарастват напълно за няколко седмици.


Типичният клиничен случай, обаче, е силна болка в засегнатата област с моторни и сензорни смущения. Най-често по този начин се засягат цервикалният и лумбалният отдел на гръбначния мозък и прилежащата мускулатура.

 

Когато херниацията настъпи в шийния отдел на гръбнака, се наблюдава болезненост на шийните и раменните мускули, както и мускулите на ръката. Ако херниацията е в лумбалния район и се засегне седалищният нерв, се развива типичен симптомокомплекс – болка в долната част на гърба, седалището или крака, както и усещане за убождане или гъдел, и мускулна слабост. Най-често симптоматиката е унилатерална (едностранна). Болката е силна до непоносима, болният заема поза целяща облекчаването й. За разлика от болките, обусловени от спазми, радикулитната болка е продължителна и непулсираща.