На пазара има най-разнообразни видове диоптрични очила и лещи. Въпросът обаче дали очила или лещи да си сложи даден човек, понякога е труден. И двата вида корекция си имат своите предимства и недостатъци.

 

Съвременният свят толкова е променен, че очилата вече не са нетипичен и смешен аксесоар, от който бихме се срамували. Като за начало чрез тях може да се коригира почти всяка форма на проблем със зрението, дължащ се на неправилно пречупване на лъчите - късогледство, далекогледство, астигматизъм, кривогледство и др. Друго много важно предимство е, че те са удобни, защото винаги, когато се усети някакъв проблем с очите, появи се главоболие или напрежение, те могат да се свалят. Това предимство е много важно, когато за първи път се коригира зрението и очите не са свикнали с корекцията. Не причиняват изсъхване на окото, нито увеличават риска за проникване на някоя инфекция.


 

В някои случаи очилата могат да предпазят очите от прах, пясък, насекоми. Друг много важен плюс е наличието на различни покрития. Антирефлексното например предпазва от отблясъците, от изкуствената светлина, предотвратява отражението на очите в самите стъкла.

 

С навлизането на технологиите все по-осезаемо в живота на хората бе разработена защита, наречена Blue control или син филтър, която предпазва очите от синята светлина, увреждаща изключително много. Наред с тези покрития могат да се добавят още фотосолар (затъмняващ се от вредните UV-лъчи), оцветяване с поляризация и т.н. Това са все защити, които намаляват вредното влияние на околната среда.

 

Наред със своите предимства очилата си имат и недостатъци, които също трябва да се преценят при избора. За жалост диоптричните очила не са подходящ избор при всяка ситуация. Например, когато се спортува е хубаво да се махат, защото при невнимание могат да бъдат счупени, а оттам и да се стигне до по-сериозни наранявания на очите.

 

Когато се носят слънчеви очила, също трябва да бъдат сваляни. Това създава наистина голям дискомфорт, особено на хората с по-голям диоптър. Не всеки може да си позволи диоптрични стъкла, които да са от висок клас и да включват покритията, предпазващи от запотяване на стъклата, отразяване, за лесно почистване и др.

 

При повечето очила се ограничава до някаква степен зрителното поле, заради рамката им, колкото и човекът, който ги носи, да е свикнал с тях.

 

Когато се вземат очила е необходимо да се полагат определени грижи - да се почистват със специални разтвори, да се пазят от надраскване, при всяко сваляне да се прибират в калъфчето им. Всичко това може да стане доста досадно в определен момент.

NEWS_MORE_BOX

 

Съвременните контактни лещи от своя страна са много подобрени, изключително меки и максимално атравматични за окото. Всичко това с цел да не се усещат при носене. Като едно голямо предимство е, че когато човек си ги сложи сутринта общо взето забравя, че има някакъв проблем с очите.

 

Те са невидими, могат да се носят почти във всички ситуации, не се отразяват по никакъв начин на външния вид и не създават комплекси. Могат да се носят с обикновени слънчеви очила, не ограничават зрителното поле.

 

Като една доста негативна страна може да се отбележи рискът от внасяне на инфекция в очите при поставянето на лещите. Друг доста голям техен минус е, че трябва да се сменят на определено време и се вземат разтвори, които ги съхраняват и дезинфекцират, а това често струва немалко пари.

 

При дълго носене могат да доведат до сухота в очите и чувство за чуждо тяло. Лещи от по-горен клас имат UV-защита, но не и другите покрития, които имат стъклата на очилата.

 

Какъвто и избор да се направи - очила или лещи, най-важното, на което трябва да се държи, е корекцията на зрението да бъде правилна. В противен случай нито очилата, нито лещите ще бъдат удобни.