Пациент на 30 години постъпва в болница с оплакване за силна болка в областта на кръста и долната част на корема вляво. Съобщава и за кръв в урината. Болката е започнала в състояние на покой - докато пациентът е бил в седнало положение. Тя има коликообразен характер.
 

По време на прегледа пациентът е неспокоен, блед, изпотен и фебрилен (има висока температура); Кръвното налягане е високо, а пулсът му е ускорен.
 

Лекарите подозират камъни в бъбреците и затова е проведена ехография, но след прегледа бързо е повикан съдов хирург и пациентът е вкаран веднага в операция. Той е диагностициран с дисекираща аневризма на коремната аорта.


 

 

Симптомите на камъни в бъбреците и аневризма на коремната аорта могат да са много сходни на пръв поглед. Едното състояние е болезнено и неприятно, а другото може да бъде фатално, ако не се предприемат своевременни мерки.

 

Честотата на бъбречните камъни е три пъти по-висока при мъжете. Високите нива на калций, оксалати или пикочна киселина в урината, както и лошата хидратация (което води до концентриране на урината) са основните фактори, допринасящи за образуването на камъни в бъбреците.

 

Пациентите с камъни в бъбреците обикновено има класическа клинична картина, включваща коликообразна болка в долната част на корема, най-често едностранна, както и болка в областта на слабините. Най-често при физикалния преглед пациентите са неспокойни, бледи или замаяни.

 

За доказване на камъни в бъбреците се използва ехограф, рентген с контраст на бъбреци, уретри и пикочен мехур и компютърна томография. Компютърната томография е най-точен метод за определяне на камъни в бъбреците, но другите два метода са по-прилагани, поради времеви и финансови съображения.

 

Успоредно с образно-диагностичните методи се правят и лабораторни изследвания - пълна кръвна картина, електролити, урея и креатинин. Тези показатели показват дали е нарушена бъбречната функция, а също дали има инфекция или загуба на кръв. Освен кръвните изследвания трябва да се пусне и урина и да се провери наличието на левкоцити и кръв в нея.

 

Подходът на лекаря зависи от това дали става въпрос за спешна ситуация, като се вземат под внимание някои възможни усложнения. Това са сепсис, бъбречна недостатъчност или обструкция на пикочните пътища

 

Аневризма на аортата е отслабването и разширяване на стената на аортата. В последствие тя може да се разслои и разкъса. Аневризмално разширение може да се появи в областта на гръдната аорта, коремната аорта, около мястото на отделяне на бъбречните артерии или в илиачните артерии.

 

Мъжете са по-склонни към аневризми, в сравнение с жените. Хипертонията, тютюнопушенето, високият холестерол и някои генетични отклонения са сред рисковите фактори.

 

Времето е от съществено значение при такава диагноза. Ако аневризмата се разкъса, пациентът обикновено умира много бързо, освен ако не се извърши хирургическа интервенция. Дори той да бъде откаран на операционната веднага, шансът му за оцеляване не винаги е 100%.

 

Най-сигурният симптом са пулсациите в областта на корема. Това обаче се наблюдава при по-малко от 50% от пациентите. По-вероятно е да имат болки в гърба, корема или в хълбока, хематурия, гадене или повръщане.

 

Основният метод за доказването на аневризмата е компютърната томография. Ако има съмнение за аневризма, но пациентът е твърде нестабилен или не може да толерира компютърна томография поради болка, може да се извърши и ехография на корема.

 

При съмнение за аневризма, лекуващият лекар трябва да следи за хипотония (ниско кръвно налягане) и тахикардия (ускорен пулс), които са признаци на загуба на кръв. Често пациентите имат хипертония (високо кръвно налягане), защото съдовете им се свиват компенсаторно поради кръвозагубата, а това води до покачване на кръвното.

 

Чести симптоми на разкъсване на коремна аневризма са хематурия, пулсации в областта на корема, силна коремна болка, силна болка в гърба, хипертония, синкоп и в по-напреднал стадий - шок.

 

При камъни в бъбреците лечението е насочено първо към облекчаване болката на пациента и хидратирането му. Често използваните лекарства за болка са интравенозни нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (NSAID) или опиоидни аналгетици. За контролиране на гаденето може да се дадат антиеметици.

 

Литотрипсията е процедура, при която се използват ударни вълни за разграждане на камъните. Тя е най-малко инвазивната процедура и се провежда в амбулаторни условия. Някои пациенти се нуждаят от по-инвазивни процедури за отстраняване на камъка.

 

При коремната аневризма основното лечение, освен хирургическото, е поддържане на кръвното налягане – най-често с бета-блокери. В някои случаи може да се прилагат и вазодилататори.
Тези пациенти са с повишен риск за инфаркт на миокарда, затова трябва да се следят и сърдечните показатели.

 

Бързото мислене и бързите действия могат да определят разликата между живота и смъртта за пациента. Жизненоважно е всяко едно медицинско лице да знае как да разпознае потенциална аневризма, дори ако пациентът има симптоми, които предполагат камъни в бъбреците. Своевременното лечение на аневризмата определя изхода на пациента.