Децата често страдат от диария. Излишно е родителите да се безпокоят от състоянието, тъй като то най-вероятно е причинено от инфекция, която не трае дълго и не е опасна. Въпреки това от значение е, какви мерки се вземат, за да премине по-бързо и по-безпроблемно.


Причините
Диарията обикновено се развива в следствие на чревна инфекция с вируси, бактерии или паразити. Може да се изразява в чести позиви или воднист характер на чревното съдържимо.

Обикновено микроорганизмите, които причиняват състоянието са различни в различните географски региони и зависят от нивото на хигиена, икономическото развитие и санитарните стандарти в страната. 

В държавите с добри санитаро-хигиени условия причинителите на диарията се разпространяват чрез личен контакт, в детски заведения, водоснабдяването или са вследствие на хранително отравяне.

По принцип инфекциите, които причиняват диария са силно заразни. Инфекцията се предава от болен или понякога от хора, чието състояние се е подобрило наскоро.

Чрез мръсни ръце, консумация на заразена храна, домашни любимци и директния контакт с фекалии при смяна на пелени или ползване на тоалетна, са обичайните пътища на пренасяне на инфекциите.

Вредните микроорганизми могат да попаднат и на повърхности като играчки, места за повиване, повърхностите в тоалетните и баните, играчките на децата, вещите, свързани с приготвяне на храната. Рискът от заразяване при децата е твърде висок, тъй като те често поставят ръцете си, играчки или други предмети в устата си, които не винаги са чисти.

Най-честата причина за диарията е т.нар. „летен грип“ или вирусен гастроентерит. Характерни симптоми са гаденето и повръщането. Вирусите, които могат да причинят заболяването са много. Инфекцията обикновено протича за няколко дни. По-опасно е състоянието при кърмачетата и малките деца, тъй като те не разбират, а и състоянието им често не позволява, да приемат достатъчно течности, което е изключително важно условие, за да се избегне дехидратацията на организма.

При децата най-често причина за вирусния гастроентерит са ротавирусите, при което се отчита водниста диария и по-често липса на друга симптоматика. По характерен период за тези инфекции са ранна пролет, място на разпространение - най-често детските заведения и болници.

Ентеровирусите и по-често коксакивирусите са най-вероятната причина за „летния грип“.


Диарията и гастроентеритът може да са предизвикани и от други микроорганизми, бактерии и паразити като:

 • Ешерихия коли, която се пренася обикновено чрез заразена храна и вода. Недобре обработеното и приготвено месо, неизмитите зеленчуци и плодове крият опасност от заразяване. При малките деца рискови са и плувните басейни и контактът с вещи на домашния любимец.
 • Салмонелата е бактерия, която може да се съдържа в суровото месо или яйца. През лятото тя е най-вероятната виновница за хранително отравяне.
 • Инфекциите с кампилобактерия също са характерни за летния сезон. Установяват след консумация на сурово или недобре приготвено пилешко месо.
 • Децата между 2 и 4 години лесно могат да се заразят с бактерията шигела, която причинява дизентерия. Предава се лесно в семейството, болниците и детските заведения.
 • Инфекцията с гиардия се пренася най-често чрез детските аксесоари и прибори, водата и водните басейни. Гиардията е устойчива на хлорирането.
 • Криптоспоридия – този паразит попада в питейната вода и е причина за епидемия от диария при населяващите, конткретна теротория. Заболяването е по-продължително – минимум 2 седмици.Диарията може да е причинена не само от инфекции, а и от други състояния и заболявания. Такива причини следва да се търсят, ако диарията продължи седмици. Хранителна алергия, лактозна непоносимост или заболяване на храносмилателната система са сред вероятните причини в случая.


Симптоми на заболяване
Първият признак на инфекция е болката и спазмите в корема, при което следва диарията. Възможни са и симптоми като повишаване на температурата, загуба на апетита, гадене, повръщане, загуба на тегло и дехидратиране на организма.

 


NEWS_MORE_BOX
При гастроентерит децата първо повишават температура, следва повръщане и чак тогава диария.
 

Как да се предпазим?
Почти невъзможно е децата да се предпазят от чревни инфекции. Да се гарантира доброто здраве на детето за по-дълго обаче е необходимо:

 • да се мият често ръцете на детето, задължително след тоалетна и преди ядене,
 • поддържайте висока хигиена на повърхностите в банята и WC помещенията,
 • измивайте плодовете и зеленчуците на обилно течаща вода непосредствено преди поднасянето им на детето,
 • поддържайте високо ниво на чистота на кухненските прибори, съдове и повърхности,
 • внимавайте при избора на месо и го гответе веднага след купуването му. То трябва да мине и през достатъчно висока температура и време на обработка.
 • Избягвайте да пиете вода от извори, езера и самоделни чешми сред природата, колкото и чиста да ви изглежда,
 • избягвайте консумацията на продукти, предлагани по улични сергии.
 • Не мийте приборите на домашния любимец в мивката, която използвате за вашите съдове.
 • Местата за хранене и сън на домашния любимец следва да са настрани от местата за хранене и приготвяне на храната у дома. Чистотата на тези места следва да се поддържа изрядна редовно.