Диарията най-често е симптом на някое заболяване или е резултат от непоносимост към храна, страничен ефект на медикаменти, стрес. В повечето случаи не е опасна, но при наличие на кръв или други нетипични примеси може да е сериозна аларма.
 
 
Всеки е получавал диария. Дали от стрес, храна или заболяване, диарията е неприятно разстройство в изхожданията, което може да доведе до сериозни електролитни нарушения в организма. 
 
В някои случаи тя преминава сама, но в други се налага лечение. Диарията представлява повече от три ходения до тоалетна по голяма нужда, а изпражненията са безформени, кашкави или воднисти. 
 
В опитите си тялото да изхвърли причинителите на диарията чрез по-честите изхождания, се губят голямо количество вода и електролити, които са жизнено необходими, за да може организмът да функционира нормално.
 
При острата диария състоянието продължава няколко дни, след което отминава, докато при хроничната - симтомите се появяват периодично. Причините, смущаващи чревната флора и причиняващи диария, са много и най-разнообразни. 
 
Така например при една трета от случаите причинители са определени вируси (Аденовируси, Ротавируси, Норовируси и др.). Бактериите също имат голям принос за появата на разстройство (Колибактерии, Салмонела, Шигела, Йерсиния и др.). 
 
Амебната дизентерия се причинява от паразит, наречен Ентамоеба хистолитика (Entamoeba histolytica). При далечни пътувания (в тропиците например) има опасност от заразяването с други паразити, които водят до диарични изхождания. 
 
Много често при приема на антибиотици, чиято цел е да убиват вредните бактерии, причинители на дадено заболяване, се унищожават и полезните бактерии в организма (тези, които населяват дебелото черво и ни предпазват от различни вредители). 
 
Приемът на разхлабителни средства в случаите, когато е имало запек, води до кратка диария. Цитостатичното лечение при онкоболни хора много пъти е съпроводено с такъв страничен ефект. 
 
Понякога диария се появява не заради наличие на дадени вредни бактерии в организма, а поради отделяните от тях токсини. Такива бактерии са стафилококите и клостридиите. Натравянето с тежки метали като живак и олово, също води до разстройство на храносмилателния тракт. 
 
Храненето е много важно за здравето. При наличието на алергия към някои храни се появяват редица оплаквания, едно от които е диарията. Друг съществен акцент е да внимаваме какво ядем по време на диария и след това (за да се предотврати повторната й поява). 
 
Хроничното възпаление на червата е предпоставка за периодична поява на разстройство. Такива заболявания са: болест на Крон, синдром на дразнимото черво, улцерозен колит. При тях възпалението уврежда лигавицата на червата, при което не може да се усвоява правилно водата от приетата храна и тя се изхвърля под формата на диария. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Не на последно място трябва да се спомене и стресът. Преди важен изпит, бизнес среща или друго вълнуващо събитие, много хора получават различни оплаквания – подуване на стомаха, запек, диария, изпотяване и т.н.
 

Какво трябва да се направи, ако получим диария?

В по-голямата част от случаите диариите са моментно състояние и преминават самостоятелно. Проблемът при диарията като цяло е загубата на вода, минерали и соли. 
 
Ето защо е необходимо при такова неразположение да се пие повече от обичайното количество течности (вода, чай, пресни сокове). Ако оплакванията са причинени от стрес, може да се направи успокояващ чай от равни части лайка, цветове от невен и малина. 
 
За да се набавят загубените електролити, може да се приготви разтвор от една чаена лъжица гроздова захар и една чаена лъжица сол. Леките супи също са добър източник на загубените чрез диарията вещества. 
 
Консумира се като цяло храна, която лесно се храносмила, за да се облекчи максимално работата на храносмилателния тракт. Важно е да се уточни, че диарията не бива веднага да бъде спирана с медикаменти. 
 
Това е така, защото организмът се опитва чрез нея да изхвърли причинителя, дразнещ лигавицата на червата. Но ако разстройството не спира, е задължително да се посети лекар, който евентуално ще предпише медикаменти за спиране на диарията, след като са изключени всички сериозни причини за нея.