Каква е диагностиката при подути лимфни възли?

Необходимо е лекарят да бъде уведомен при скорошно разболяване или претърпяване на травма от страна на пациента. Тази информация е жизненоважна и може да помогне на специалиста да определи причината за съпътстващите симптомите и появата на подути лимфни възли.

 


Лекарят ще снеме подробна анамнеза (медицинска история) на пациента. Тъй като някои заболявания или лекарства е възможно да причинят подути лимфни възли, предоставянето на информация относно тях помага на специалиста да постави диагнозата.

 

След като бъдат обсъдени симптомите с лекаря, той ще извърши физикален преглед, който се състои в проверка на размера на лимфните възли на пациента при опипване, както и да разбере дали са болезнени. След физикалния преглед могат да бъдат назначени кръвни изследвания за търсене на определени заболявания.

 

Ако е необходимо, лекарят може да назначи образна диагностика за допълнителна оценка на лимфния възел или други области на тялото на пациента, които може да са причинили подуването на лимфния възел. Общите образни тестове, използвани за изследване на лимфните възли, включват:

  • Рентгенография;
  • Ехография;
  • Компютърна томография

Ако гореспоменатите изследвания посочат необходимост от допълнителна оценка, лекарят може да назначи ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). В някои случаи може да бъдат необходими допълнителни изследвания след ЯМР. В такъв случай лекарят може да назначи биопсия на лимфен възел. Това е минимално инвазивен метод на изследване, който се състои в използване на тънки, подобни на игла инструменти за вземане на проба от клетки от лимфния възел. След това пробата се изпраща в лаборатория, където се изследва за сериозни заболявания, като рак. Ако е необходимо, лекарят може да премахне целия лимфен възел.

Какво е лечението на подути лимфни възли?

Подутите лимфни възли могат да се смалят от само себе си без никакво лечение. В някои случаи лекарят може да поиска да ги наблюдава без лечение. В случай на инфекция може да бъдат предписани антибиотици или антивирусни лекарства, за да бъде елиминирано състоянието, отговорно за подутите лимфни възли. Възможно е да бъдат предписани лекарства като ацетаминофен и ибупрофен за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

 

Подутите лимфни възли, причинени от рак, може да не се свият до нормалния си размер, докато ракът не бъде лекуван. Лечението на рак може да включва отстраняване на тумора или на засегнатите лимфни възли. Лечението може да включва и химиотерапия за намаляване на тумора. Лекарят ще обсъди с пациента коя опция за лечение е най-добра за него.

В какво се състои профилактиката на подути лимфни възли?

Единственият начин за предотвратяването на появата на подути лимфни възли е да бъдат предотвратени състоянията, които могат да ги причинят. Някои стъпки, които може да бъдат предприети, са:

  • Практикуване на добра дентална хигиена за поддържане на зъбите и венците здрави;
  • Често миене на ръцете;
  • Ваксиниране срещу заболявания като херпес зостер, туберкулоза и грип;
  • Избягване на споделяне на храна, напитки или лични предмети като кърпи с всеки, който изгледа болен;
  • Използване на презервативи по време на сексуална активност;
  • Посъветване с лекар за смяна на лекарствата при наличие на нежелана или алергична реакция

Кога трябва да бъде потърсен лекар?

При изпитване на някой от симптомите, които понякога придружават подуването на лимфни възли, или при болезнени подути лимфни възли без други симптоми, е необходимо консултирането с лекар. Лимфните възли, които са подути, но не са болезнени, могат да бъдат признак на сериозен проблем.

 

В някои случаи подутият лимфен възел ще стане по-малък, когато другите придружаващи симптоми изчезнат. Ако даден лимфен възел е подут и болезнен или ако подуването продължава повече от няколко дни, също е необходимо посещението при лекар.

 

Референции:
1. Gaddey HL, et al. (2016). Unexplained lymphadenopathy: Evaluation and differential diagnosis
2. American Cancer Society. Lymph Nodes and Cancer
3. Children's Hospital of Philadelphia (CHOP). Lymphadenopathy
4. Healthline. What You Need to Know About Swollen Lymph Nodes (Lymphadenopathy)