Захарният диабет е метаболитно заболяване, при което е налице нарушение в постигането на нормална кръвна захар. Причината за това може да е изчерпването на инсулиновата секреция от панкреаса, нарушение в инсулиновото действие на ниво клетка или комбинация от двете.

 

Лечението на захарния диабет е комплексно и изисква активното участие на пациента в терапевтичния режим. Всеки диабетик трябва да знае, че освен започването на лечение за заболяването, той трябва да направи и промяна в начина си на живот.  При повечето диабетици това се изразява в коригиране на хранителните навици и въвеждането на редовен и пълноценен режим на хранене.


 

Повсеместен диетичен проблем на българите е прекомерната консумацията на въглехидрати – основно хляб, зърнени изделия, картофи, ориз, сладкиши, баници и други. Една част от пациентите след поставяне на диагнозата „диабет” залитат в крайностите и изключват напълно въглехидратите от менюто си, а други започвайки съответното медикаментозно лечение продължават с досегащните си хранителни навици.

 

Полезно е да знаете, че менюто на диабетика не следва да се различава съществено от това на всеки един друг човек без диабет. Необходимо е то да е разнообразно, балансирано, разпределено в поне 3 основни хранения за деня и да изключва т.нар. „бързи въглехидрати”.

 

Бързи въглехидрати са глюкозата, захарта, напитките, които я съдържат, захарните бонбони и медът. При консумацията им те много бързо покачват нивата на кръвната захар и затова следва да се приемат само в случай на хипогликемия. 

 

Бавни въглехидрати са всички останали въглехидратни храни. При консумацията им нивата на кръвната захар се покачва по-бавно и са предпочитаните въглехидрати при диабетици.

 

Дневно колко въглехидрати мога да консумирам?

Менюто на диабетика следва да включва и трите хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати. Количеството на въглехидратите следва да бъде около 50-55% от дневното меню, белтъците – 15%, а мазнините – 30%. 

 

По правило хората с диабет нямат нормална регулация на кръвно-захарните нива. Това често не се постига и с подходящото медикаментозно лечение в случаите, когато пациентът не е обучен да спазва правилен хранителен режим. Всеки диабетик е забелязвал, че дори и да си е приложил определената доза инсулин преди хранене или да е приел съответната таблетка от пероралния медикамент, нивата на кръвната захар се влияят много от това какво е хапвал.

 

Системата на хлебните единици

Системата на хлебните единици е съставена за по-добро онагледяване и унифициране на различните храни с предимно въглехидратно съдържание. Известно е, че 1 хлебна единица (ХЕ) е равна на 10-12 грама въглехидрат. Например 1 ХЕ се равнява на ½ филия бял хляб или ½ средно голям банан, 250 мл прясно или кисело мляко, 30 грама баница, тутманик, палачинки, 1 варен картоф с големината на яйце, 2 с.л. ориз, 2 с.л. зрял боб, 4 с л. макарони, 1 малка ябълка и др. Налице са справочници, които могат да се използват за справка на количеството ХЕ в даден продукт. 

 

Познавайки тази система диабетиците могат лесно да пресмятат колко въглехидрати приемат на хранене и за целия ден. Системата е много полезна за ползване от хората на инсулинолечение, които биха могли да коригират инсулиновите си дози спрямо количеството на приетите въглехидрати.  

 

За кои храни не се изчисляват хлебни единици?

Мазнините и протеините  повлияват нивата на кръвната захар в по-малка степен и затова при тях не се използва тази система. Зеленчуците съдържат предимно целулоза, която на практика не повишава нивата на кръвната захар и затова те могат да се консумират в неограничени количества, без да се изчисляват хлебни единици.

 

Колко хлебни единици мога да консумирам дневно?

При хората с нормално тегло и диабет се препоръчват 20-22 хлебни единици на ден. При хората с поднормено тегло необходимите хлебни единици дневно следва да са 25-30, а при наднормените и затлъстели лица14-16 хлебни единици. Важно е те да бъдат разпределени равномерно през целия ден – в 3 основни хранения и 2 междинни закуски. Това съдейства за по-добрия контрол на кръвните захари и подпомага ефекта от медикаментозното лечението.