Над 300 милиона са болните от диабет в света. Смята се, че други 350 милиона души са предразположени към заболяването и е само въпрос на време да го развият. 500 милиона ще станат до 2030 година по прогнози на Международната Федерация Диабет (IDF).


Над 4,5% от българите са болни от диабет по последни данни на Българската диабетна асоциация, поднесена на Петия конгрес на българските специалисти по метаболитни заболявания. Или 512 000 души у нас страдат от диабет, а други 635 000 са в състояние на повишена кръвна захар над нормалните стойности, но все още под границите, характерни за диабет. Числото на болните, както от инсулинозависимия диабет тип 1, така и от неинсулиновозависимия диабет тип 2, непрекъснато расте. За петнадесет години числото на засегнатите е нараснало с 50%. Тенденцията на разпространение на болестта се развива в прекалено бързи темпове – засегнати са не само повече хора, но и спада значително възрастта на проява на заболяването, регистрират се все повече случаи на болни деца...


~
Захарният диабет е хронично доживотно метаболитно заболяване, при което се наблюдава високо ниво на кръвна захар, вследствие липса на инсулин, отделят от задстомашната жлеза или "отговор" от страна на клеткитена организма спрямо инсулина. Диабетът причинява увреждане на кръвоносните съдове и нервната система. Заболяването засяга различни органи и системи като сърце и кръвоносна система, ретина и очи, бъбреци, периферни нерви и други.

 

Инсулинозависимият диабет или диабет тип едно е характерен за млада възраст и има хроничен автоимунен характер. При него собствени автоимунни клетки на организма атакуват бета-клетките на задстомашната жлеза, синтезиращи инсулин.


Инсулинонезависимият диабет или тип 2 се развива в зряла възраст (40-45 години). 90% от болните с диабет страдат от този тип. Диабет тип 2 е често срещано заболяване след 55-годишна възраст. Все по-често обаче са засегнати и много по-млади хора.
При диабет тип 2 количеството на отделения от панкреаса инсулин е недостатъчно или клетките на организма са резистентни към него. Постепенно бета-клетките на панкреаса се изчерпват и задстомашната жлеза губи функциите си да осигурява инсулин.


Около 80% от болните с диабет тип 2 страдат от наднормено тегло и затлъстяване.


~
Според председателя на Българската диабетна асоциация и началник на клиника по ендокринология във Военно-медицинска академия, доц. Д-р Ивона Даскалова, основните причини за диабета са неправилните хранителни навици на българина, липсата на двигателна активност, наднормено тегло и наследствеността. Стресът се сочи за един факторите, които отключват диабета при хората с излишно тегло или наследствено обременените.


Според експертите единственият начин да се преодолее широкото разпространение на заболяването сред населението е интердисциплинарния подход. Изграждането на профилактични програми, в които участват кардиолози, съдови хирурзи, невролози, отфалмолози, може да даде желания резултат за превенция на населението, казва доц. Даскалова.


В навечерието на Световния ден на диабета, 14 ноември, над 400 паметници на културата и символи на градове и столици бяха оцветени в синьо. Датата е определена преди четири години от Общото събрание на ООН с Резолюция. Инициативата се създава с цел да обърне внимание на световната общественост за тревожното нарастване броя на заболелите от диабет, да подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.


„Синият кръг“ е символ на диабета и обединените усилия на глобалната диабетна общност в борбата с пандемията, въведен от Международна Федерация Диабет (IDF) по време на кампанията „Заедно срещу Диабета” официално от 2007г.


„Заедно срещу диабета“ е глобалната кампания за превенция и контрол над диабета, която цели да подчертае тревожното нарастване броя на заболелите от диабет, както и да подобри информираността за заболяването и възможностите за превенция. Посланието на кампанията с пет-годишен фокус (2009-2013) е „Да поемем контрола над диабета. Сега.”


Акция „Син кръг“ се осъществи и пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, организирана от Българската асоциация по диабет и Марвена.
Международната Федерация Диабет обединява над 220 членове от повече от 160 държави, които представляват над 300 милиона души, страдащи от диабет.
 


Българска асоциация Диабет (БАД) е национално представена пациентска асоциация на диабетноболните в България. Основана е през 1991 година от видни български ендокринолози, лекари и пациенти, под ръководството на проф. Н. Колебинов.Още:

  • На всеки 10 секунди от диабет умира по един човек.
  • На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет.
  • Всяка година 4 милиона души умират от диабет. Повече от половината случаи могат да бъдат предотвратени.
  • Диабетът е една от водещите причини за смърт в повечето развити страни - на 4-то място по брой смъртни случаи в света.
  • Диабетът е основна причина за инфаркт, инсулт, загуба на зрение и ампутации.
  • Всяка година смъртните случаи от диабет са равни на жертвите на СПИН.
  • В 60% от случаите заболяването от диабет тип 2 може да бъде предотвратено.
  • 11,6% от средствата за здравеопазване в света през 2010 г. са за диабетноболните.