Диабетната кетоацидоза представлява тежко, остро настъпващо усложнениe при болни от захарен диабет. Обикновено се среща при захарен диабет тип 1, но не е изключено това състояние да се развие и от пациенти със захарен диабет тип 2.
 

Накратко за захарния диабет

Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишено ниво на кръвната захар - глюкоза, което може да се дължи на две причини:


  • Отслабена реакция на клетките към инсулина,
  • Недостатъчно произвеждане на този хормон от панкреаса.


Инсулинът има функцията да стимулира абсорбцията на глюкоза от клетките с цел превръщането й в необходима за функционирането им енергия. Ако се наруши този процес, глюкозата се натрупва в кръвта, състояние известно като хипергликемия. Трайно повишените нива на кръвната захар от своя страна причиняват патологични изменения в много органи и системи на организма, но най-вече са засегнати сърдечносъдовата, нервната и отделителната система.

Три са основните форми на захарния диабет:

Тип 1 - дължи се на увреждане на клетките в панкреаса, отговорни за секрецията на инсулин.

Тип 2 - дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, т. нар. инсулинова резистентност.

Гестационен диабет - развива се по време на бременност.
 

Диабетна кетоацидоза - животозастрашаващо усложнение на захарния диабет

Диабетната кетоацидоза е форма на метаболитна ацидоза, която настъпва при болни със захарен диабет и абсолютен инсулинов дефицит. Поради липсата на собствен инсулин или недостатъчната доза инжектиран инсулин, глюкозата не може да постъпва в клетките, където да се използва за енергия. Организмът реагира на това състояние, както при гладуване и започва да разгражда мастните си депа, образувайки мастни киселини, които се превръщат от черния дроб в кетонни тела - бета-оксимаслена киселина, ацетоцетна киселина и ацетон. Развива се кетоза (натрупване на кетотела в кръвта) и кетонурия (натрупване на кетотела в урината).

Поради недостиг на глюкоза в клетките, организмът започва да стимулира отделянето на хормони на стрес - адреналин, кортизол и глюкагон, което води до допълнително повишаване на кръвната захар и до задълбочаване на хипергликемията. Когато липсва инсулин „клетките плуват в глюкоза, но са гладни за глюкоза“. Симптомите на хипергликемия са често уриниране, жажда, сухота в устата и на кожата, омекване на очните ябълки, както и други прояви на едно тежко обезводняване на организма.

За диабетната кетоацидоза е характерно:

  • прогресивно повишаване нивата на кетотела в кръвта и урината,
  • прогресивно повишаване нивата на глюкоза в кръвта и урината.
NEWS_MORE_BOX

 

Какви са симптомите?

Диабетната кетоацидоза протича в няколко фази, като от началото е налице само влошаване на основните признаци на диабета. На следващ етап се появяват:

 

  • гадене,
  • повръщане,
  • болки в корема,
  • дъх на изгнили ябълки.


Ако не се окаже навременна медицинска помощ, пациентът с кетоацидоза може бързо да изпадне в диабетна кома и дори смърт. Честа причина за понижените нива на инсулин в кръвта при диабетици, е пропускането на инжектирането му или като цяло лош контрол над диабета. Също така не трябва да се забравя, че потребноститите от инсулин се увеличават при развитие на инфекция, стрес, травма, мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда.

Кетоацидозата и още повече, ако се е стигнало до диабетна кома, налагат незабавна лекарска намеса за овладяване на състоянието и спасяване живота на пациента. Лечението се осъществява в болнично заведение и се състои във възстановяване на водно-електролитния баланс и прилагане на инсулин по схема.

Рискът от развитие на диабетна кетоацидоза е най-голям при бебета и деца и е наличен при всички останали болни.