В световен мащаб 300 милиона души са в рисковата група за диабет, като заболяването става причина за 4 милиона смъртни случая годишно. Статистиката показва, че този брой се удвоява на всеки 10 – 15 години.


Разходите за лечение на болестта през 2010 година надхвърлят 370 милиарда долара, а очакванията са те да достигнат 455 милиарда до 2030 година. Това са данните, съобщени от Международната федерация по диабет. Диабетът може да предизвика бъбречна недостатъчност, ампутация, слепота, засяга сърцето, нервите и др.


Около половин милион души в България страдат от диабет, от тях 3000 са деца. Тревожен е също така фактът, че възрастта на децата с това заболяване непрекъснато пада.


Ранното диагностициране на заболяването може значително да подобри и улесни лечението и състоянието на болните. От съществено значение е и воденето на правилен начин на живот.


Основните симптоми, при които трябва задължително да се предвиди консултация с ендокринолог, са: непрестанна, силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.


Познати са два типа диабет. Диабет тип 1 се свързва с назначаване на инсулинов режим, предписан задължително от ендокринолог. Диабет тип 2 засяга възрастните от определена възраст, когато панкреасът отделя инсулин в недостатъчно на нуждите на организма количество.


Независимо от типа диабет е необходимо установяването на хранителна програма с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини, както и въвеждане на ежедневен двигателен режим.


За навременното откриване на диабета е необходимо редовно извършване на профилактични прегледи при ендокринолог и на изследвания при необходимост. При хората с установен диабет, консултациите и контролните тестове следва да са на период минимум от 6 месеца. При нужда такъв специалист може да се открие в - www.endokrinolog.bg.