През 1980 г., Американската администрация за храни и лекарства - FDA, одобрява първия човешки инсулин, получен по биотехнологичен път - т.нар. рекомбинантен инсулин. Създаването на рекомбинантния инсулин (а и на останалите рекомбинантни хормони) решава половин-вековния проблем на ендокринологията - липсата/недостига на човешки белтъчни хормони. След като инсулинът най-после става достъпен в неограничени количества и на ниски цени, лекарствените технологии, свързани с приложнието му, претърпяват бурно развитие за едва 30 години. Целта на всички нововъведения и техничниски постижения в сферата е да доближи живота на страдащите от диабет тип I до този на незасегнатите, да бъдат избавени болните от бремето на болестта. 

 

Нивата на инсулин в кръвта се повишават след хранене, за да бъде усвоена поетата с храната глюкоза. Първоначално са били създадени различни продукти за подкожно инжектиране, които освобождават с различна скорост инсулина от мястото на инжектиране. След нахранване, например, е необходимо прилагането на бързо освобождаващ продукт, който да изведе глюкозата от кръвта. Тъй като е неудобно инжектирането на инсулин по три и повече пъти на ден са създадени бавно освобождаващите продукти, които осигуряват наличието на инсулин в кръвта за 12 и дори 24 часа. Следващата крачка напред са инсулиновите помпи, които са електронни устройства, автоматитно отчитащи нивата на инсулин в кръвта и автоматично освобождаващи инсулин, когато това стане необходимо. Те, обаче, също имат своите недостатъци от практическо естество – не са много удобни за носене и също въвеждат инсулина по инжекционен начин.


 

Обхождането на венозния път за прилагане на инсулин има огромен търговски потенциал, поради което в момента е усилено изследвано от фармацевтичните производители. Тъй като инсулинът има белтъчна структура, той не може да бъде приеман през устата, защото подлежи на пълно разграждане в стомаха и червата, т.е. е съвършено неефективен, ако бъде приеман перорално. Пероралният път, обаче, е най-удобният и предпочитан от пациентите, не само диабетиците, а изобщо. Това означава, че ако бъде създаден начин за успешно приемане на инсулин през устата, това би довело до феноменален успех. Понастоящем няколко от големите фармацевтични производители се опитват да разрешат проблема, най-вече чрез химични модификации на инсулиновата молекула, засега без особен успех. Правят се опити и за създаване на лекарствена форма, прилагана чрез вдишване през носа. Това също е много по-добро решение от инжекциите, поради което също има значителен търговки потенциал.

NEWS_MORE_BOX

 

Предлагани са и по-радикални подходи – транспланитане на бета-клетки, генна терапия и имплантиране на инсулинова помпа. Макар и правдоподобни, тези подходи са все още трудни за реализиране от практическа гледна точка, поради което са перспектива за по-далечното бъдеще.

 

Транплантацията на панкреас е една от ефективните алтернативи що се отнася до лечението на диабета, но мнозинството от лекарите считат, че негативите, произхождащи от нея, са много повече от ползите. Първо, всяка трансплантация, особено на панкреас, е рискована процедура сама по себе си. Второ, след трансплантация пациентът трябва да бъде поддържан на имуносупресивна терапия до края на живота си. Различните имуносупресори имат тежки и сериозни нежелани лекарствени реакции – най-вече чести инфекции, отслабване на костите и остеопороза, изтъняване на кожата и др. Огромното мнозинство от лекарите разглеждат трансплантацията на панкреас като прекалено голям риск, който не може да бъде оправдан само с отпадането на нуждата от инжектиране на инсулин. Поради това трансплантирането на панкреас, макар и ефективно лечение, е изключително рядко прилагано в практиката. Надеждите за нормализиране или по-точно – за по-нататъшно подобряване, на живота на пациентите с диабет тип I, са изключително свързани с напредъка в лекарствените технологии, не трансплантологията.