Овладей диабета!” е информационна кампания на фармацевтичната научноизследователска компания Boehringer Ingelheim, в рамките на която в следващия месец и половина ще публикуваме информация, която е важна и полезна за хората, живеещи с диабет, както и за техните близки. Кампанията цели да покаже, че захарният диабет тип 2 може да бъде успешно контролиран и по този начин да бъде подобрено качеството на живот на пациентите. 


С поддържането на добър контрол на заболяването, при пациентите със захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) може да се постигне намаляване на риска от сериозни усложнения.1 Затова хората, живеещи със ЗДТ2 трябва да следят редовно своите показатели и да се грижат информирано за здравето си.


14 ноември е Световният ден за борба със захарния диабет и точно на тази дата стартира кампанията “Овладей диабета!”. Всяка година от 1991-а насам отбелязваме този ден, посветен на едно от най-разпространените заболявания, засягащо 537 милиона души по света към 2021 г.2Броят на хората с диабет расте непрекъснато, като според прогнозите до 2045 г. заболелите ще се увеличат до 784 милиона души в глобален мащаб.2 Междувременно, тъй като заболяването не предизвиква болка, често хората не разбират, че са засегнати от него или неглижират състоянието си


Заради това от основно значение е доброто познаване на заболяването, на симптомите, които говорят за него, на усложненията, които то предизвиква, както и за превенцията, която често е най-доброто лечение. Първата стъпка към овладяването на диабета е неговото разпознаване – дали от страна на засегнатия или от неговите близки. А при наличието на някой от симптомите, следващата важна крачка е консултацията с лекар.


Какво е важно да знаем за диабета?

Захарният диабет е хронично заболяване, при което нивото на глюкозата в кръвта е повишено. Въглехидратът е нужен на всяка клетка в тялото ни, за да може тя да произведе необходимата ѝ за живот енергия. За да премине глюкозата от кръвта към клетките има едно задължително условие – наличието на хормона инсулин. 


Има три случая, в които този процес може да бъде нарушен – когато в организма изобщо липсва инсулин, когато количеството му е намалено или когато клетките са резистентни и не реагират на инсулина. В тези три случая е налице висока кръвна захар.


Основните типове диабет са два, като най-често срещаният от тях е захарният диабет тип 2 (ЗДТ2), познат още като неинсулинозависим диабет. Той е характерен за хората в зряла и напреднала възраст, като има изразено генетично предразположение.


Защо разпознаването и навременното правилно лечение на диабета е толкова важно?

Захарният диабет тип 2 може да засегне и да увреди множество органи в тялото – от мозъка, сърцето, бъбреците, до периферната нервна система, крайниците и очите.3 Диабетът повишава риска от инсулт, както и може да доведе до увреждане на очите, което от своя страна да причини катаракта (перде) или глаукома (повишено вътреочно налягане), а също да доведе до слепота. Що се отнася до сърцето, заболяването може да доведе до увреждания на кръвоносните съдове и сърдечния мускул. Диабетът е опасен и за бъбреците, като увреждането при тях може да предизвика диабетна нефропатия. 


Заболяването засяга нервната система на тялото и това може да доведе до загуба на чувствителност на пръстите и стъпалата. Диабетът възпрепятства и кръвоснабдяването на крайниците, което може да причини болка или дори се стигне до ампутация.


Какви са симптомите на диабета?

Има редица симптоми, които са обичайни за захарния диабет тип 2 и могат да подскажат за заболяването. Важно е човек да знае кои са те, за да може да ги разпознае в себе си или да помогне на някой близък за това. 


При наличие на един или повече от тези симптоми, засегнатият трябва се обърне към лекар. Ето и кои са често срещаните симптоми при захарен диабет тип 2:

 

Източници:
1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Ninth Edition 2019.
2. Diabetes Atlas 10th edition 2021, International Diabetes Federation. http://www.diabetesatlas.org (accessed Nov 2021)
3. Diabetes Atlas 8th Edition 2017, International Diabetes Federation. 

 

SC-BG-01087
 

овладей диабета 1

овладей диабета 2