При диабет организмът е по-уязвим на действието на микроорганизмите, включително и тези, които често обитават устната кухина. Това предразполага по-чести проблеми и заболявания, като инфекции на венците и пародонтит. Заради диабета кръвотокът към венците е намален, което също предразполага развитието на болестни процеси. Високата кръвна захар рефлектира върху производството на слюнка, а сухата уста от своя страна допринася за влошаването на състоянието на венците, образуването на плака и кариозните процеси, причинени от бактериите.

Признаци за влошаване на оралното здраве при диабет са кървенето и възпалението на венците. За да се предотврати честотата на оралните заболявания, би следвало да се реагира при всеки случай на лош дъх, тръпнене и болка в определена област на съзъбието.

Оралната хигиена е от още по-голямо значение при диабет. Зъбите и венците изискват внимателно почистване мининум два пъти на ден. Контролирането на нивото на кръвна захар, освен за общото здравословно състояние, в частност допринася и за стопирането на денталните проблеми. Профилактичните прегледи при лекаря по дентална медицина е повече от препоръчително да се извършват веднъж на шест месеца, като той следва да е информиран за заболяването. Зъболекарят в този случай разяснява и дава допълнителни инструкции и съвети в насока превенция на заболяванията на устната кухина и техните усложнения.

 

Всяко едно задълбочаване на орален проблем създава риск от възпалително-деструктивно заболяване на зъбодържащия апарат и деструкция на костта, която поддържа зъбите и именно предотвратяването на това е целта на пациента и лекаря.


NEWS_MORE_BOX


Признаци за напредване на пародонтита са промяната на положението и подвижността на зъбите, освен тяхната повишена чувствителност.

Вече е известно, че както диабетът е фактор за пародонтит, така и самият пародонтит може да повлияе на общото здраве и прогресирането на диабета. Това не означава, че не съществува изход от положението, а че се налага сериозно отношение към оралното здраве и съвместна работа със специалист по дентална медицина, за да се предотвратят предразполагащите пародонтита фактори в устата или спиране на влошаването му навреме.