Всичко тръгва от високата кръвна захар...

Високата кръвна захар уврежда стените на малките кръвоносни съдове в окото, променя тяхната структура и функциониране. При диабетна ретинопатия тези кръвоносни съдове нарастват, стават пропускливи, образуват се плаки, запушват се или дори се разширяват и образуват микроаневризми. Натрупва се течност при ретината, което нарушава процеси като четене, тоест развива се макулен едем. В напреднал стадий ретината се осейва с кръвоносни съдове, които могат да изкървят – този процес е известен като неоваскуларизация, което нарушава въобще функциите на зрителния орган. Образуват се сраствания, възможно е отлепване на ретината. Новите кръвоносни съдове нарушават кръвния поток в окото, като това причинява глаукома.

 


Прегледът на очите

Картината е доста черна, ето защо при диагноза диабет е наложително да се проведе преглед при офталмолог, който да даде оценка на състоянието на очите и продължи да ги проследява ежегодно. При прегледа се използва и специална апаратура за изследване на ретината - офталмоскоп.

Тъй като при диабетна ретинопатия не могат да бъдат забелязани всички промени в окото в дълбочина при обикновен преглед, специалистът може да проведе вторичен такъв след прилагане на специални капки за разширяване на зениците. Прави се флуоресцентна ангиография, при която се установяват промените в структурата на ретината и как функционират кръвоносните съдове. Тестът се провежда след венозно инжектиране на специално оцветяваща течност и фотографиране на ретината.

Прегледът включва проверка за глаукома и катаракта, които се наблюдават с висока честота сред хората с диабет.
 

Как се лекува диабетната ретинопатия?

Лечението се провежда в тясна колаборация между специалиста по диабет и офталмолога. Първият помага за осъществяването на по-добър контрол на кръвната захар и лекува останалите усложнения от диабета, които могат да влошат диабетната ретинопатия, като нарушения на бъбречната дейност и сърцето. Офталмологът третира директно ретинопатията. Прилага се лазерна техника или витректомия, вид микрохирургична операция, която засяга задния сегмент на окото, за да се предотвратят последващи васкуларни изменения и се запази зрението. Най-подходящото време за лечение е преди изявата на очните проблеми, затова не отхвърляйте предложеното от специалиста решение.

NEWS_MORE_BOX


Чрез лазерната фотокоагулация се постига намаляване на отока, причинен от малките кръвоносни съдове в окото. Лечението на ретинопатията зависи от конкретния случай и как тя се повлиява от него. Подобряване на състоянието може да се отчете от пациента месеци след провеждането му.
 

Витректомията се препоръчва при кръвоизлив, който не преминава, отлепване на ретината или когато процесът на разрастване на кръвоносните съдове не е спрян след лазерното лечение. Усложненията от операцията са редки и включват двойно виждане, главоболие, глаукома, трудно виждане в тъмното, намалено периферно и цветно зрение и кървене. Ползите от операцията в повечето случаи обаче надвижават многократно рисковете.

Въпреки че и двата метода са много ефективни, те не могат да възстановят състоянието на окото преди заболяването. Чрез тези терапии не може да се възстанови вече загубено зрение, но може да се предотврати последващото му влошаване.

Как може да се предотврати диабетната ретинопатия.