Първи за България пациентски портал събира всичко за диабета на едно място. Интернет страницата диабет.бг е създадена за хора, които имат захарен диабет, както и за такива, които са в риск да развият заболяването. Неговото предназначение е не само да информира, но и да помага на хората да приемат състоянието си, като намират отговори на въпросите си по отношение на болестта. 

 


Целта на диабет.бг е да дава пълна, коректна и актуална информация за захарния диабет, както и да подтикне онези, които имат съмнения за здравословното си състояние, да прочетат повече по темата и да проведат необходимия лекарски преглед навреме. 

 

В пациентския портал всеки може да прочете какво представлява захарния диабет, какви са симптомите му, как се диагностицира, какви са възможностите за превенция, лечение и контрол на болестта, какви са усложненията и как могат да бъдат предотвратени. На диабет.бг може да намерите информация за предиабет, за гестационен диабет (диабет по време на бременност), режим на хранене в зависимост от типа диабет, полезни съвети за здравето и др.

 

Интернет страницата диабет.бг е създадена от биофармацевтичната компания АстраЗенека България в партньорство с Българска асоциация „Диабет“, която е пълноправен член на Международната диабетна федерация (IDF). Текстовете са подготвени от проф. д-р Цветалина Танкова и екип от Специализираната болница за активно лечение по ендокринология (СБАЛЕ) "Акад. Иван Пенчев", което гарантира достоверността на информацията. Хората, които стоят зад идеята на диабет.бг се водят, на първо място, от потребностите на онези, които живеят със захарната болест. Темите и статиите в сайта са подбрани така, че да покриват най-често задаваните въпроси, свързани със заболяването.

 

Основни причини за развитие на захарен диабет тип 2 са наднорменото тегло и заседналия начин на живот. Статистиката от последните години е красноречива - ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2045 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат с 51% (от 463 млн. през 2019 г. до 700 млн.). 1 В Европа броят на диабетиците между 20 и 79 години е 59 млн. души и се очаква да се увеличи с 15% и да достигне 68 млн. през 2045 г. 1 У нас близо половин милион българи имат диабет тип 2. 1

 

Според лекарите, огромен брой хора живеят, без да знаят, че страдат от тази болест, т.е. те не са диагностицирани, но се намират в т. нар. състояние на предиабет. В него попадат рисковите групи на хората със затлъстяване и с  наднормено тегло, както и на тези със застоял начин на живот и изложени на стрес.

 

Световната здравна организация посочва заболяването като главна причина за настъпване на множество усложнения. При много пациенти със захарен диабет в България болестта не се открива своевременно. Ето защо мисията на диабет.бг е не само да помогне на диабетиците да приемат състоянието си и да знаят, че въпреки него могат да водят нормален начин на живот, но и да подтикне повече хора да проверят своя риск от развитие на заболяването и да се консултират с лекар при необходимост.

 

1. IDF DIABETES ATLAS 8th издание 2019
BG-1965