Какво представлява дерматоскопията?

Дерматоскопията представлява метод за изследване на кожни лезии с дерматоскоп. Методът, също известен като дермоскопия или епилуминисцентна микроскопия и позволява увеличаването на кожните структури и по-детайлното им наблюдение, отколкото е възможно при преглед с невъоръжено око. Целта на изследването е задълбочено оглеждане на повърхностните слоеве на кожата и пигментните образувания по нея (бенки и др.).


Дерматоскопът се състои от лупа, светлинен източник (неполяризирана или поляризирана светлина), прозрачна плоча и понякога течна среда между инструмента и кожата. Когато изображенията или видеоклиповете са цифрово заснети или обработени, инструментът може да бъде наречен дигитален епилуминесцентен дерматоскоп.Поляризираната светлина позволява визуализация на по-дълбоките структури на кожата, докато неполяризираната светлина осигурява информация за повърхностната кожа. Повечето съвременни дерматоскопи позволяват да се превключва между двата режима, които осигуряват допълнителна информация.


Тази техника е полезна при дерматологичните прегледи за разграничаване на доброкачествени от злокачествени лезии, особено при диагностицирането на меланом.


Какви са предимствата на дерматоскопията?

Диагностичната точност за откриването на меланом е значително по-добра при извършване на дерматоскопията в сравнение с изследване с невъоръжено око. Точността чрез дерматоскопия се увеличава до 20% в сравнение с изследване с просто око. Чрез използване на дерматоскопия се намалява честотата на ненужните хирургични намеси при доброкачествени лезии.

 

При изследването няма рискове за пациента и не е необходима специална подготовка за провеждането му, освен кожата да бъде добре почистена.


Какво е приложението на дерматоскопията?

Видеодерматоскопия се използва за наблюдение на кожни лезии, които са подозрителни, като меланом. Цифровите дерматоскопични изображения се съхраняват и сравняват с изображенията, получени по време на следващото посещение на пациента. Подозрителните промени в такава лезия са индикация за изрязване. Кожните лезии, които изглеждат непроменени във времето, се считат за доброкачествени.


Помощ за диагностициране на кожни тумори - като базално-клетъчни карциноми, сквамозноклетъчни карциноми, цилиндроми, дерматофиброми, ангиоми, себорейни кератози и много други общи кожни тумори имат класически дерматоскопични находки.


Помощ при диагностициране на краста и пубисна въшка. Чрез оцветяване на кожата с мастило, дерматоскоп може да помогне да се определи местоположението на кърлежите в кожата.


Помощ при диагностициране на брадавици като позволява на лекаря да визуализира структурата на брадавицата, да я разграничи от мазоли, травми или чужди тела.


Помощ при диагностицирането на гъбични инфекции. Да се диференцира черна точка, трихофития, или гъбична инфекция на скалпа от алопеция ареата.


Помощ при диагностицирането на заболявания на косата и скалпа като алопеция ареата, женска андрогенна алопеция, монилетрикс, синдром на Нетертон и др. Дермоскопията на косата и скалпа се нарича трихоскопия.


Определяне на хирургичното поле на трудно дефинирани ракови заболявания на кожата. Примери за това са болестта на Боуен, повърхностните базалноклетъчни карциноми и злокачествени лентигини и тумори с неясни граници. 3284