На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Тази година кампанията ще премине под мотото „Моето здраве е мое право“ (My health, my right). Информирани ли са достатъчно хората за начините на разпространение на ХИВ и това как да се предпазят, коментира Деница Баръмова, директор на дирекция Български младежки червен кръст (БМЧК). 

 

- Г-жо Баръмова, БМЧК активно се включва в отбелязването на Световния ден за борба срещу СПИН. Какви инициативи сте предвидили днес?


 

Почти във всички наши организации, съвпадащи с 28-те области на България ще има различни видове информационни кампании. Доброволците търсят нестандартни начини за информиране на общността – раздаване на презервативи, попълване на лексикон, брошури и други. Но това, което трябва да знаят всички е, че на 1 декември доброволци на младежкия червен кръст ще бъдат в центъра на всеки един областен град и в някои от общините. Също ще има и така наречените сесии и лекции в училище, предназначени за 7 и 8 клас, различни във всяка област, по отношение на болестите, предавани по полов път и най-общо казано на тема сексуално рисково поведение. В София традиционно световният ден ще се отбележи с шествие, което започва от „Витошка“ в 18 часа днес и ще завърши с традиционната червена панделка и свещи. 

 

- Смятате ли, че младежите у нас са достатъчно информирани за това какво представлява ХИВ/СПИН и какво е безопасен секс?


Има какво още да се желае. Нашата организация работи в тази насока от 1991 г., но младите хора и учениците на подходяща възраст, разбира се, би следвало да имат своето сексуално знание, образование. Ние подпомагаме този процес с ежедневните си действия, и не само на 1 декември и май месец, ежегодно нашите доброволци осъществяват такива сесии в училище. 
 
- А как стои въпросът с информираността в ромските общности у нас?

 

Генерализациите ни невинаги са коректни, но до голяма степен има нужда да се работи повече в тези общности. Там със сигурност това, което можем да си дадем като обратна връзка, че е нужна все повече и по-голяма степен на работа, защото нямаме толкова много обхват, отколкото би ни се искало да имаме като процент на отношение. 

 

Целогодишно нашите доброволци работят по тази тема. Имаме областни организации, които работят в тези общности, имат добри контакти с училища, лидери и други. Но пак казвам, работата трябва да се засили в тази насока. 

 

- Много хора си казват: „Не може да ми се случи на мен“. Имате ли статистика колко души у нас се тестват за ХИВ/СПИН и какъв процент от тях са младежи?

 

Аз харесвам този надслов, който ние си казваме: „Не може да се случи на мен“, но всъщност той има допълнение - „Не може да се случи на мен, аз не съм достатъчно информиран“. Призивът по време на нашите кампании е да се информираме детайлно и навреме. Истината е, че около над 200 хил. души годишно се изследват, но това е в общ аспект. Правят го всички кръводарители, всички жени, които раждат или има нужда да бъдат приети в медицински завeдения. Апелът е всеки да си даде сметка за своя статус и да намери правилния момент, в който да се тества. 

 

Нямаме точна информация колко млади хора от тези над 200 хиляди годишно се изследват, но смятам, че тази цифра не е лош резултат. 

 

- По какъв начин най-лесно можем да изследване нашия ХИВ статус?

 

Тенденцията в момента е, че повече мъже се заразяват с ХИВ, отколкото жени. Начинът, по който всеки може да направи добро и да разбере своя ХИВ статус е когато дари кръв. Всеки кръводарител бива изследван за ХИВ. 

 

Има кабинети за безплатно консултиране и изследване. Има моментни тестове, които могат да бъдат използвани, тоест резултатът да бъде веднага налице. След евентуален позитивен резултат има последващи тестове, които са потвърдителни, но тогава колегите, които правят тестовете ще консултират съответния човек и ще го насочат към съответните стъпки. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

- Кое е най-важното, което трябва да знаем за ХИВ/СПИН?

 

Информационните кампании, които правим по случай 1 декември поясняват, че има три начина, по които може да се разпространи ХИВ. Първият е полов, който в процентно съотношение е най-честия. Към момента над 80% се заразяват по полов път. Другият начин е кръвен, а третият – майка-дете. Но там с напредването на медицината има много малък процентът на разпространение. Другото, което е важно да се каже, е че има наличие на дискриминация при хора, които живеят с ХИВ. 

 

- В много случаи тези хора трудно се социализират и не могат да си намерят работа. Работите ли в посока на дискриминацията?

 

Нашият надслов, който обикновено ние използваме е: „Прегръдката не убива, дискриминацията – да“. Ние от Български Червен кръст и Младежки Червен кръст непрекъснато работим в насоката намаляване на дискриминацията в България по различни групи, по различни теми. От една страна ние се опитваме да повишим информираността на хората по какъв начин се разпространява ХИВ и как не би довело до заразяване, ако твой колега е серопозитивен. Но дискриминацията в България е на високо ниво и по-скоро е скрита. Много рядко серопозитивните имат куража да заявят своя ХИВ статус, което означава, че всички ние трябва да работим все повече и повече в тази посока. 

 

- Можем ли да кажем, че ХИВ/СПИН вече не е смъртоностна заплаха?


За съжаление не можем да кажем, че не е смъртоностна тъй като все още има много хора, които продължават да намират края на своя живот поради така наречения придобит имунен дефицит. През 2016 г. в България това са 22 души, а от началото на епидемията са над 1 000. Така че това продължава да бъде смъртоностна болест, но медицината продължава все повече и повече да прогресира. Все още не можем да говорим за ваксинация или нещо подобно, но това, което съществува са терапии, които поддържат и подобряват здравословното състояние на серопозитивните на ежедневна база.