Хората в напреднала възраст са по-податливи на дехидратация, като съществуват различни причини за това, включващи – по-ниско съдържание на течности в тялото, понижено чувство на жажда и лекарства или основни здравословни състояния, засилващи загубата на течности.


Кои са симптомите на дехидратация?

Някои често срещани признаци на дехидратация включват:


По-сериозните симптоми на дехидратация изискват незабавна медицинска помощ. Тези симптоми включват:

  • Учестен сърдечен ритъм;
  • Проблеми с движението или ходенето;
  • Объркване или дезориентация;
  • Припадък;
  • Диария или повръщане, което продължава повече от 24 часа

Ако дехидратацията не бъде лекувана, тя може да доведе до сериозни усложнения, като например:

  • Проблеми с отделителната система, като инфекции на пикочните пътища, камъни в бъбреците и дори бъбречна недостатъчност;
  • Припадъци поради ниски нива на калий и натрий;
  • Топлинно изтощение или топлинен удар
  • Хиповолемичен шок, животозастрашаващо усложнение, което причинява спад в кръвното налягане и нивата на кислород поради ниския обем на кръвта в тялото

Разпознаването на симптомите на дехидратация е важно, за да може да бъде реагирано навреме, като загубените течности от организма бъдат компенсирани.


Какви са възможностите за справяне с дехидратаията?

Лечението на дехидратацията включва компенсиране на загубените течности. При лека до умерена дехидратация това включва прием на питейна вода или други течности, като сокове или бульони.


Понякога повръщането или диарията могат да доведат до значителна загуба на електролити, както и на вода. В тези ситуации приемът на напитки, съдържащи електролити, може да бъде полезно.


Ако дехидратацията е по-тежка, може да се наложи хоспитализация. В тази ситуация течностите и електролитите се въвеждат интравенозно (интравенозна инфузия).


Как може да бъде предотвратена дехидратацията?

Особено важно е за хората в напреднала възраст да предприемат мерки за поддържането на добра хидратация.


Хората трябва да приемат достатъчно вода през деня. Други напитки, които също могат да помогнат за хидратацията, включват мляко, ароматизирана газирана вода и плодови сокове с ниско съдържание на захар. Пенето на течностите може да бъде извършено на малки глътки. Приемът на кафе и чай трябва да бъде ограничено, тъй като те могат да имат диуретичен ефект.


Диетата е важно да съдържа храни, които имат повишено съдържание на вода. Някои примери включват – диня, краставица, целина, ягоди и бульони или супи с ниско съдържание на натрий (без прекалено количество сол). Към водата може да бъде добавено парче или изстискан лимон или лайм, за вкус. Важен е приемът на повече вода при излизане в горещи или влажни условия за продължителен период от време или при физическо натоваране.


При здравословни проблеми като треска, повръщане или диария, също не бива да се забравя пиенето на повече течности. При наличие на основно заболяване, е нужна консултация с лекар за специфични нужди от течност и хидратация.


Библиография:
National Health Service (NHS). Dehydration
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Water and nutrition
Healthline. The Causes and Symptoms of Dehydration in Older Adults