Първа част на материала


При хиперосмотичен тип на обезводняване пострадалият изпитва мъчителна жажда, оплаква се от сухота в устата и глътката, гласът става дрезгав, повишава се температурата. Тургорът на кожата е силно понижен.


Лигавицата на устната кухина и склерите са сухи, дебелината на езика е по-малка, очните ябълки са хлътнали.


При дехидратиране на организма се наблюдава затягане на стомаха.


В кръвта се изолира повишена концентрация на осмотично активни вещества, включително белтъци.


При обезводняване се наблюдават и характерни психични изменения – пострадалият е възбуден, агресивен, постоянно изпитва страх, в по-късен етап халюцинира, става сънлив. При липса на адекватни медицински мерки разстройството на съзнанието се задълбочава, стига се до кома и фатален изход.


При хипоостмотичния тип обезводняване се наблюдава астения, апатия, понижаване на артериалното налягане, разстроен пулс, при промяна положението на тялото се появява ортостатичен колапс.
Кожата е суха, езикът остава непроменен. Намалено е количеството на натрий и хлор в кръвта.


Главоболието, анорексията и гаденето насочват за хиперхидратация на клетките.


Приемът на обикновена вода води до повръщане, което само влошава състоянието. Възможни са мускулни болки, треска, разстройство на съзнанието.


При дехидратиране на организма пострадалият се хоспитализира. При изоосмотичен тип обезводняване се въвеждат венозно разтвори на натриев хлорид и глюкоза, при загуба на плазма – плазма или заместители.


Приема се минерална вода, а храната е предимно течна – супи, бульони, сок, айрян. Продуктите не трябва да са противопоказни на основното заболяване.


При хиперосмотичен тип обезводняване се приема чиста вода, без сол и захар. Поема се в неограничено количество за пострадалия или се прилага 1 литър 5% глюкозен разтвор на 8 единици инсулин.


При хипоосмотичен тип обезводняване възрастните се слагат на системи с хипертоничен разтвор на натриев хлорид и глюкоза. Дава им се дезоксикортикостерон ацетат и други медикаменти, със свойства на хормоните на надбъбречните жлези.
На децата се дават таблетки, съдържащи натрий и калий в съотношение близко до кръвната плазма. Провежда се вътрешно или подкожно въвеждане на изотонични глюкозосолеви разтвори като се контролира венозното налягане и отделянето на урина. Критерии за успеха на лечението е нормализиране на систолното и артериално налягане и поносимостта към ортостачиното натоварване.


Профилактиката се състои в предпазване и ефективно лечение на заболяванията, съпроводени със загуба на вода и ограничено ползване на диуретици.


Работещите при висока температура трябва да пият леко осолена вода.


Създават се благоприятни условия на болните на постелен режим за прием на достатъчно количество течности.


За бебетата, които не се кърмят, е важно адаптираните млека да се приготвят точно според описанията на производителя и да им се дават течности според указанията на педиатъра.