Дехидратацията е патологично състояние, при което е намалено съдържанието на вода в организма. Обезводняването, при което се наблюдава намаляване на телесното тегло с 10-20 % е свързана с опасност за живота.Един напълно здрав човек губи живота си, ако остане без вода за 7-10 дни, а при суха и гореща атмосфера за 3-5 дни.Най-често дехидратиране на организма се получава при диария. Останаите причини са: хранително натравяне, упорито повръщане, стеноза на пилора, токсикоза на бременността, полиурия (при диабет), заболявания на бъбреците, хипервитаминоза с витамин Д, хиперпаратиреоза, болест на Адисон, прием на диуретици.

   


Дехидратиране може да настъпи при обилно потене и изпаряване на вода с издишването на въздуха, което е типично при прегряване на организма, сепсис, тежки инфекциозни заболявания, висока температура. Обезводняване се наблюдава и при остра кръвозагуба, загуба на плазма при сериозни изгаряния


Дефицит на телесни течности може да се появи и при хора с емоционални разстройства, заради гладуване и недостатъчен прием на вода. Проблемът се среща при безпомощни болни, възрастни и деца, за които не се полагат адекватни грижи. Съществуват и психогенни заболявания, при които болните губят усещането за жажда.
 


Рискът от дехидратиране на детския организъм е много по-висок, тъй като тъканите в детското тяло съдържа повече течности, отколкото на възрастните, а същевременно водно-солевият обмен е несъвършен.Обезводняването при децата най-често се свързва с диспептичните разстройства. При новороденото най-специфичната причина е адреногениталния синдром. При кърмачето – недостатъчен прием на вода, най-вече при хранене с адаптирани млека.
 


Загубата на вода обикновено е причинена от прекомерното отделяне на натрий и други осмотични активни вещества. При това концетрацията им в междуклетъчната течност може да не се промени съществено (изоостмотичен тип обезводняване). Тогава водата от междуклетъчното пространство и от клетките се отделя равномерно.При загуба на повече вода в сравнение със загубата на соли и когато не се приема вода, се развива хиперосмочен или вододефицитен тип дехидратиране. Тогава съдържанието на вода в клетките и органите е под норма. Явлението е известно като хипохидратация или дехидратация на клетките.
 


При първична загуба на натрий, например при бъбречна недостатъчност и някои нефрити, се набюдава хипоосмотичен тип обезводняване или дефицитен на соли, при което водата от междуклетъчното простраство намалява за сметка на прекомерното й съдържание в клетките – хиперхидратация на клетките.
 


Признаци на обезводняване на организма :

  • понижаване на теглото с повече от 5 %,
  • суха и напукана кожа,
  • поява на бръчки на лицето, заострят се чертите му.
  • олигурия, анурия.
  • повишено хематокритното число,
  • азотемия,
  • ниско артериално налягане.

 

В продължението: други симптоми