Дефицитът на желязо е най-често срещаното и широко разпространено хранително разстройство в световен мащаб, според Световната здравна организация - СЗО.

 

Въпреки това, дефицитът на желязо не е толкова известен, колкото анемията и малко хора знаят какви сериозни последици може да има върху здравето, особено при хора със сърдечни проблеми.


 

Испанската сърдечна фондация пояснява, че 50% от пациентите със сърдечна недостатъчност имат дефицит на желязо.

 

При тези пациенти дефицитът на желязо, дори и без анемия, намалява функционалния капацитет и силно увеличава умората, което в крайна сметка изисква интравенозно приложение на желязо.

 

Причини

Дефицитът на желязо е често срещан при хора със сърдечна недостатъчност, защото е свързан с хронични възпалителни състояния.

 

Заболявания като цьолиакия, рак, хронично бъбречно заболяване или възпалително заболяване на червата също могат да причинят дефицит на желязо.

 

Възпалението, загубата на кръв и лечението на тези заболявания може също да бъде причина за дефицита на желязо.

 

Бариатрична хирургия - половината от хората, които са били подложени на такава интервенция, имат дефицит на желязо през годината след операцията.

 

Причините могат да бъдат загуба на кръв от операция, непоносимост към червено месо или загуба на стомашни киселини, които отделят желязото чрез разграждане на храната.

 

При обилна менструация може да е необходимо да се приема до два пъти повече желязо в диетата по време на менструация.

 

По време бременност е необходим допълнителен прием на желязо за правилното развитие на бебето.

 

Признаци за ниски нива на желязо

  • Раздразнителност - дефицитът на желязо не е задължително да доведе до анемия, за да причини раздразнителност или затруднена концентрация. В дългосрочен план може да повлияе на когнитивната функция и да причини тревожност;
  • Студени ръце и крака - поради нарушения на процесите на терморегулация, в които участва желязото;
  • Главоболие - често срещан симптом на дефицит на желязо. Без достатъчно желязо за синтез на хемоглобин, кръвта не може да осигури необходимото количество кислород за мозъка;
  • Чупливи нокти - друг ясен знак, че дефицитът на желязо се отразява на имунната система;
  • Косопад;
  • Умора - постоянното чувство на умора е друг ясен признак за функционален дефицит на желязо. Умората може също да разкрие, че има сърдечна недостатъчност.

 

Някои от тези симптоми могат да бъдат объркани с други здравословни проблеми и дефицитът на желязо да остане неустановен.

 

Дефицитът на желязо може да доведе до различни последствия и е необходимо да се лекува.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/falta-de-hierro-puede-perjudicar-corazon_5003