Витамин Д е много важен за обмяната на калция в организма и правилното изграждане на костта. За разлика от другите витамини, витамин Д има действие и на хормон, като рецептори за него се откриват във всяка клетка от тялото!

 

Основни източници на вит. Д са кожата, под действието на ултравиолетовите лъчи, и храната. Когато кожата се излага на слънце, в нея настъпва реакция, която води до преобразуване на холестерола до витамин Д3. Това е все още неактивен витамин, който трябва да премине последователно през черния дроб и бъбреците, където се активира и вече може да изпълнява биологичното си действие.


 

Витамин Д се съдържа и в храни от животински (витамин Д3) и растителен произход (витамин Д2), но най-богати са рибените масла, яйчените жълтъци, обогатените млека и зърнени храни. За възрастните хора, в старчески заведения, както и в северните страни с малко слънчеви часове, диетата е основен източник на вит. Д.

 

Активният витамин Д участва в усвояването на приетия с храната калций през червата. Пак под негово действие, в костта настъпва отлагане на този калций и правилната й минерализация (натрупване на твърдо вещество), което определя нейната здравина. Витамин Д също така потиска образуването на паратхормон от паращитовидните жлези, който пък има обратно действие – разграждане на костта и освобождаване на калций в кръвта. Така витамин Д се оказва незаменим за костното здраве.

 

За да настъпи недостатъчност на витамин. Д е необходимо да има намалено излагане на слънчева светлина, както и недостатъчен прием с храната. За да се предпазим от рак на кожата, все повече се избягва излагането на активно слънчево греене и се употребяват слънцезащитни кремове с висок фактор, поради което се разчита предимно на витамин Д от храната.

 

Рискови групи са възрастните пациенти, които рядко излизат на слънце; живеещите в северните географски дължини; хората с тъмен цвят на кожата; покриването на откритите части на кожата по религиозни причини.

 

Хората, спазващи стриктна веганска диета са също с повишен риск, тъй като основните източници на витамин Д са от животински произход. Редица заболявания също могат да влошат усвояването на витамин Д от червата, като болест на Крон, цьолиакия, муковисцидоза. Често се наблюдава и след провеждане на бариатрична хирургия за отслабване на тегло, която е свързана с отстраняване на част от стомаха и червата.

 

Витамин Д се захваща от мастните клетки, затова хората със затлъстяване са също с повишен риск за дефицит.

Пациентите с бъбречни заболявания, които намаляват тяхната функция, са също с дефицит на витамин Д, тъй като активната му форма се образува именно там.

 

Какви са симптомите на недостатъчност на витамин Д?

Обичайно протича безсимптомно. Недостигът на витамин Д при малки деца се изявява с рахит. Обикновено тези дечица прохождат по-късно и по-бързо се изморяват и искат да сядат по-често.


При възрастните дефицитът на витамин Д се изразява с остеомалация (омекване на костите), тък като има недостатъчно усвояване на калций с храната и недобро минерализиране на костта. Може да се наблюдават хронични болки по мускулите и костите.

 

Как се установява витамин Д дефицит?

На проследяване за недостатъчност на вит. Д подлежат хората с остеопороза, затлъстяване, хронични болести на червата с малабсорбция и с хронична бъбречна недостатъчност.

 

От изследванията може да се установи нисък или долно-граничен калций и повишен паратхормон. Това е така нареченият вторичен хиперпаратиреоидизъм. Недостатъчният витамин Д не може да потисне образуването на паратхормон, а той се покачва в отговор и на ниския калций в кръвта, като води до допълнително разграждане на костта, за да го компенсира.

 

При провеждане на изследване на костна плътност, обичайно тя е намалена (остеопения или остеопороза).

 

От къде да си набавим витамин Д?

Най-добрият източник е слънчевата светлина. Излагането на незащитена кожа в периода между 10 и 15 часа се произвежда витамин Д, който издържа два пъти по-дълго от приетия като добавка. Трябва да се увеличи приемът и на храни, богати на витамин Д.

 

Допълнително може да се наложи лечение с капки холекалциферол (Вигантол), като дозировката и продължителността на лечение зависи от нивата на витамин Д в кръвта.

 

Недостигът на витамин Д е много разпространен, като вече все по-често обхваща не само бебета и възрастни, но и все повече млади хора. Така че не се колебайте, а грабвайте банските и се заредете със слънчева енергия и висока доза витамин Д.