Ново проучване, направено от датски учени показва, че зоната, в която са натрупани мазнините по тялото ни, показва и риска от образуване на кръвни съсиреци.


Резултатите, базирани на десетгодишни проучвания  са публикувани в специализираното издание Circulation.
 


Авторите на изследването са категорични, че мастните натрупвания в областта на бедрата при жените и около талията при мъжете, значително повишават риска от образуване на кръвни съсиреци във венозните кръвоносни съдове (тромбоемболизъм).
Тези заключения се базират на резултати, събрани от проучване на повече от 57 000 доброволци на възраст между 50 и 64 години.
 


Флебитът или венозната тромбоза  е заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена от дълбоката венозна мрежа.
 При флеботромбоза  тромбът не е фиксиран към венозната стена и лесно може да се откъсне. С венозния кръвоток той може да достигне до белите дробове и да запуши кръвоносния съд, по който кръвта преминава от сърцето към белите дробове или някое от неговите разклонения. Това усложнение се нарича белодробна тромбоемболия. Ако откъсналото се парче от тромба е голямо, заболяването може да има и фатален край.
 


Като основен рисков фактор за откъсване на тромб и запушване на лумена на венозен съд, учените посочват наднорменото тегло.