Областта на лицето е изключително нежна и чувствителна зона от човешкото тяло. Осеяна е с множество нервни окончания, които реагират мигновено при някакво възпаление. Освен болезнено едно възпаление в тази област може и да е много опасно. Причината за това е, че през лицето минават важни кръвоносни съдове, които могат да отнесат патогенния причинител направо в мозъка, а оттам да се стигне и до фатален край.

 

Слъзната жлеза се намира в горната част на орбитата (мястото, където се помества окото, заедно с очния нерв, очните мускули и други структури на зрителния анализатор). Човешките сълзи се произвеждат не само от нея, но и от т.нар. добавъчни жлези, които образуват слъзен филм върху окото и не му позволяват да изсъхне, имат антибактериално и антивирусно действие и т.н.


 

Възпалението на слъзната жлеза (дакроаденит) бива остро и хронично. Причини за острия дакриоаденит най-често са вирусни и бактериални причинители. Възможно е възпалението да е резултат от преминал по кръвен път причинител към слъзата жлеза на фона на обща инфекция като паротит, скарлатина, тиф, гонорея и др.

 

Има разлика и в симптоматиката на острата форма. Характерното е, че лекият натиск върху жлезата е болезнен. Възпалението се получава внезапно и обикновено засяга първо едното око. Има оток и ако се повдигне горният клепач, лекарят може да види увеличената жлеза. Мигленият ръб става S–образно извит и част от горния клепач увисва надолу. Заболяването може да се обърка с ечемик на окото или абсцес на клепача.

 

Лечението на острата форма на това заболяване се извършва с нестероидни противовъзпалителни средства, компреси, антибиотични мехлеми и капки, както и общо антибиотично лечение. И не на последно място, ако заболяването е усложнение на друго заболяване, трябва да се започне незабавно терапия срещу основното заболяване.

 

При хроничния дакриоадеит нещата са по-различни. Обикновено той се появява на фона на друго хронично заболяване от типа на туберкулоза, сифилис, левкемия. Симптоматично протича без особена болка, засяга и двете очи, развива се бавно, без пациентът да усеща някакъв проблем с очите, клепачите започват леко да увисват (птоза на кепача) и поради това очите изсъхват по-бързо.

 

NEWS_MORE_BOX

 

За лечение се предписват изкуствени сълзи, както и гелове, които да поддържат влажността на очите. Разбира се, има и средства, които се срещат в дома ни и също могат да помогнат. Такива са резенчетата краставица, компресите, пакетчета чай, всички от които се използват за преодоляване отока на клепача. Например, когато искаме да се насладим на чаша чай, можем после да сложим пакетчетата с билката въху очите си за през нощта. Не бива да се забравя, че предложените средства се слагат само върху затворени очи.

 

Възпалението на слъзната жлеза е характерно и за бебетата и за новородените. Основна роля за заболяването при тях са бактериалните и вирусните инфекции (например заушка).

 

Запушването на носослъзния канал при бебетата и новородените допринася за задържането на причинителите и нарушаване на естествените очистителни функции на сълзите. Сутрин, когато детето се събуди, се забелязва жълтеникав секрет в засегнатото око, който е резултат от задържани сълзи, съдържащи патогенни причинители.

 

Лечението на бактериалното възпаление се провежда с антибиотични капки, които са много по-лесни за нанасяне, отколкото мехлемите. Обикновено проблемът се решава още през първите пет месеца от живота на детето, като носослъзното каналче се отпушва само и не остават последици. Ако обаче не настъпи оздравяване, до първата годинка се прави сондиране и почистване на канала. Носослъзният канал може да се запуши и при една хрема или възпаление на синусите при децата. В такива случаи лечението на основното заболяване води до отпушване и стихване на процеса.