Д-р Жюлиде Касабоглу е лекар от Спешния УНГ кабинет на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Родена е в Истанбул. Завършва средно образование в Научната гимназия в родния си град. Следва в Медицинския университет - София и се дипломира през 2021 г. От началото на 2022 г. е зачислена за специализант към Клиниката по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Йонна – ИСУЛ“.
Като корени, семейството ѝ е от Пловдив, поради което и избира да завърши висше образования в България. Целта ѝ е да се обучава в международна среда на английски език, каквато възможност дава МУ-София. Медицината ѝ е мечта от детските години. „Винаги съм искала да помагам на хора и да знам повече за човешкото тяло“ споделя за себе си д-р Касабоглу. Тя е един от най-слънчевите лекари от екипа на Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, твърдят колегите ѝ и пациенти.

 

- Д-р Касабоглу, почти ежедневно сте в дежурния УНГ кабинет на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, който е единственият дежурен кабинет в това направление за един доста голям периметър. С какви оплаквания най-често ви търсят пациентите сега, преди пика на грипната епидемия?Нашият УНГ кабинет в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единственият спешен УНГ кабинет в цяла София-област от петък следобед до понеделник сутрин. Но пациентите, които най-често идват при нас, не са със спешност, а оплаквания като болки в ушите, хрема, запушен нос, болка в гърло и кашлица. През нашия кабинет през уикенда преминават около 140-150 пациенти. От началото на октомври се увеличиха доста пациентите с оплаквания, които включват комбинация от главоболие, висока температура, кашлица, възпалено гърло и хрема. Като възрастова група при нас идват предимно деца, най-вече между 5-14 години, но има и юноши, и деца до 5 години. Най-често посещенията се дължат на вирусни инфекции - грип, аденовирус и риновирус.
Заради пандемията хората не са се срещали с тези вируси, децата също. Затова сега наблюдаваме увеличен отговор отстрана на организма по време на първия етап на контакт с тях. Като основна причина за интензивните случаи на грип тази зима се разглежда „мързелът“ на имунната система, която е загубила тонуса си за това, защото не се е сблъсквала с тях през последните три години. В резултат сега се наблюдава много по-голям брой пациенти с грип и простудни заболявания, отколкото преди пандемията. Броят на пациентите, които преминават през кабинета, се е увеличил 2-3. 

 

- Свикнали сме да мислим, че ангините и отитите, които са характерни за този сезон, са опасни за децата. Крият ли те опасност и за възрастните хора и коя е най-застрашената група?


За разлика от предишни години вирусите тази година причиняват много по-упорити и тежки заболявания, като в повечето случаи инфекцията може да рецидивира след определен период от време. Понякога към нея могат да се добавят други вирусни или бактериални инфекции, нещо, което наблюдаваме твърде често. Възрастният се разболява от грипа, когато детето му е във фаза на пълно възстановяване и тогава то носи друг вирус у дома от училище. При възрастния се получава така че преди да се излекува от една вирусна инфекция, той се заразява с друга. При децата - едната свършва и започва другата. Децата са болни почти постоянно през целия период - от края на есента досега и вероятно така ще бъде до края на януари.
Най-рисковите групи при грип са хората над 65 години, децата под 5 години с най-висок риск при тези под 2-годишна възраст, бременни, хора с хронични заболявания като високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания, диабет, рак, ХОББ и др.

 

- Наскоро ваш колега, кардиолог от ИСУЛ, алармира, че грипът повишава драстично опасността от сърдечносъдови инциденти. Често ли се наблюдават такива усложнения? Какво друго?

 

Повечето хора, които се разболяват от грип, се възстановят за няколко дни до по-малко от две седмици, но някои пациенти развиват усложнения в резултат на вирусната инфекция, част от които могат да бъдат животозастрашаващи.

Инфекциите на параназалните синуси и ушите са примери за умерени усложнения от грип, докато пневмонията е сериозно грипно усложнение, което може да възникне или само от инфекция с грипен вирус, или от коинфекция на грипен вирус и бактерии. Други възможни сериозни усложнения, предизвикани от грип, могат да включват възпаление на сърцето - миокардит, мозъка – енцефалит, или мускулните тъкани - миозит, рабдомиолиза и мултиорганна недостатъчност - например дихателна и бъбречна недостатъчност. Инфекцията с грипен вирус може да предизвика екстремен възпалителен отговор в организма и може да провокира дори сепсис, животозастрашаваща реакция на тялото към инфекцията. Също така грипът може да влоши наличните хронични здравословни проблеми. Например хората с астма могат да получат астматични пристъпи, докато боледуват от грип, а хората с хронично сърдечно заболяване може да изпитат влошаване на това заболяване.

 

- Как да различим сезонния грип от инфекция с парагрипен вирус или ковид?


На първо място, KOВИД-19 и грипът имат подобни оплаквания. Тоест и двете инфекции причиняват респираторно заболяване, което се проявява като широк спектър от симптоми, от леки до тежки.
Най-честите симптоми и при двете заболявания са възпалено гърло, дразнене в гърлото, суха кашлица, мускулни и ставни болки, загуба на апетит, болки в корема и диария.
Пътищата на предаване на двата вируса също са сходни. Обикновено те се предават чрез контакт.
Що се отнася до разликите им, скоростта на предаване е ключовата разлика между двата вируса. Грипът има по-кратък инкубационен период и по-кратък сериен интервал (времето между последователните случаи) от ковид. Инкубационният период на грипа е 2-4 дни, докато този на ковид се оценява на 5-6 дни. Това означава, че грипът може да се разпространи по-бързо от КОВИД-19. Освен това грипът се разпространява през първите 3-5 дни от инфектирането преди още симпомите да са се проявили, докато предаването на вируса на ковид е 24-48 часа преди началото на симптомите.

 

- Има ли разлика в лечението на дадена вирусна инфекция при възрастните и при децата? 


Сред педиатричните пациенти най-висок е делът на риновирусите, докато делът на случаите с грип е най-висок при възрастните пациенти. Симптомите на вирусна инфекция са много сходни при възрастните и децата, като кашлицата, хремата и температурата са често наблюдавани. Съществува обаче малко по-висок риск от възникването на вторична инфекция при децата, като отит или пневмония. Тази вторична инфекция често е бактериална и тя за разлика от първоначалната вирусна инфекция, може да бъда лекувана с антибиотици. Често насложената бактериална инфекция е по-сериозна от първоначалната вирусна, така че е важно родителите да са наясно с всички промени в състоянието на детето. 

 

- Може ли ангината да бъде преодоляна без антибиотик и какви са рисковете от неизлекуваната ангина?


Сливици са лимфоидни органи, разположени в задната част на мезофаринкса, които функционират като част от имунната система, за да предпазят организма от микробите и други чужди частици, навлезли през устата и носа. Когато сливиците се възпалят и инфектират, състоянието се обозначава в медицината като тонзилит. Тази ангина може да бъде причинена от вирусна или бактериална инфекция и в повечето случаи изчезва до седмица. Тя може да причини временно сънна апнея, както и перитонзиларен абсцес. Ако е причинена от стрептокок, може да предизвика ревматична треска, както и да доведе до бъбречни усложнения. За да се назначи адекватно лечение, е много важно да бъде изолиран причинителят на ангината. Това става чрез вземане на секрет от гърлото и носа и изследването му в микробиологична лаборатория. В нашата болница разполагаме с такава, която е с най-високо ниво на компетентност. Получаването на резултата отнема около 2 дни, а самото изследване, дори и да няма направление за него, не е скъпо. Провеждането му ни дава голяма сигурност с какво си имаме работа.

 

- Кога един възрастен човек трябва да потърси лекарска помощ във връзка с болки в гърлото, хрема или болки в ушите?

 

Aко възрастният има постоянна болка в гърлото и/или в ушите, която не се подобрява до 48 часа; aко хремата продължава повече от 10 дни; ако има висока температура; носната секреция е жълта или зелена и е придружена от болка в синусите, всяко едно от тези оплаквания може да е признак на бактериална инфекция. При тези симптоми задължително трябва да се потърси лекарска помощ за диагностично уточнение и за назначение на съответното адекватно за случая лечение.