Д-р Виолета Нанкова е специалист по дерматология и венерология. Завършва медицина в Софийски медицински университет, а след това специализира в университетската Клиника по дерматология и венерология, МУ-София.


Част е от екипа на Медицински център „Александровска” - Кожна клиника София от 2007 г. до момента. Д-р Нанкова работи в областта на клинична дерматология, лазерна дерматология, естетична дерматология, приложение на лазери за отстраняване на съдови аномалии на кожата, лазерно третиране на белези и стрии и др.


Има редица участия в дерматологични форуми и конгреси във Франция, Германия, Австрия о др. Член е на Българско дерматологично дружество, на Дружеството на частнопрактикуващи дерматолози, на Български лекарски съюз и на Европейската академия по дерматология.


 

- Д-р Нанкова, в края на епидемията с COVID-19, все по-често пациенти сигнализират за нетипични дерматологични проблеми като различни разранявания, контактен дерматит, сърбеж. На какво се дължат те?


Така е. По време на епидемията с COVID 19, все по- често наблюдаваме пациенти от различни възрасти, с оплаквания от сухота, сърбеж и разраняване на кожата, предизвикани от прекомерно честа употреба на измивни средства и дезинфектанти за кожа, както и за повърхности и въздух.


Особено хората, страдащи и преди епидемията от суха кожа, атопичен дерматит или хронични екземи, уртикария и акне, се влошават и обострят. Зачестява и развитието на контактни дерматити от преизсушаване на кожата, а в тези случаи по-лесно ни атакуват различни алергени, вируси и бактерии. Защото когато се наруши естествената кожна бариерна функция, сме по-податливи на инфекции.

 

- Какво препоръчвате?


Много важно е ръцете и кожата като цяло, да се измиват с щадящи средства, най-добре с продукти от медицинската козметика за суха и чуствителна кожа, без цвят и миризма. След подсушаване, винаги е нужно прилагане на омазняващ, поддържащ крем за ръце и тяло.


В поддържащите хигиенни мерки също влизат честото проветряване на затворени помещения през 1/2 час за 10 минути. Почистване на повърхностите със спирт съдържащ препарат с ръкавици. Ако се почиства често с хлор, може да се получи и дихателно дразнене и дори отравяне. Задължително е измиване на ръцете след всеки контакт с външни повърхности и преди хранене, както и спазване на 2 метра дистанция междуу хората.

 

- Най-често пациентите се оплакват от акне. Защо?


Факт. Едно от най-често срещаните кожни болестни състояния е акнето. В днешното динамично време на постоянни промени и стрес, все по-често наблюдавам проява на хронични, упорити и по-тежки форми на акне. Някои пациенти се опитват да се справят сами или с помощта на козметици, но препоръчвам винаги да има първоначален преглед при дерматолог за съставяне на цялостна програма за лечение.


Акнето не е просто „младежки пъпки“. Това е генетично заболяване, което засяга мастните жлези кератинизацията на кожата, което се проявява с появата на кисти и комедони - основните обриви при акнето. Коректното му и вярно лечение изисква точна преценка при всеки един случай. Подходът ми включва съставяне на индивидуална програма с редуване на различни лечебни средства и процедури, включващи медицинко почистване, пилинги, лазери , дермапен, субсцизии и др., съобразени с индивидуалните нужди на всеки пациент. До довеждане на пълно излекуване и на белезите дори.

 

- По време на кризата с COVID-19 какви грижи и внимание изискват пациентите с псориазис, атопичен дерматит, лупус, склеродермия и други заполявания, които изискват имуносупресивна терапия?


Така е, не трябва да забравяме за пациентите с автоимунни заболявания, които са на имуносупресивна терапия като псориазис, атопичен дерматит, лупус, склеродермия, пемфигус и пемфигоид. Те трябва да се явяват на проследяващи прегледи, да използват постоянно защитни средства - всеки ден смяна на маска, ръкавици и миене на ръце, при всяко излизане, ако има нужда от смяна на терапията и по-специални грижи.


Ако подобни пациенти проявят симптоми на вирусна инфекция, е нужно веднага да се обадят на лекуващия си лекар за съвет и лечение. Ако има регистриране на COVID-19, индивидуално се намялява дозата на имуносупресията, но в рамките на лечебно заведение и задължително под наблюдение от лекар.

 

- След дългата социална дистанция и повечето време прекарано у дома – на закрито и пред компютъра, каква подготовка на кожата е нужна на прага на лятото?


Лятото идва и трябва да мислим за помислим за кожата си. Пациентите със слънчеви алергии трябва да се излагат постепенно, с повишаващ интензитет на слънце. Например всеки ден по 3-5 мин за 1 месец преди ходене на плаж, за да стимулират производството на естествената защитна бариера - пигмента меланин в кожата. Рязкото излагане на слънце - за дълго, без щадяща подготовка, със сигурност ще доведе до силно сърбящ, алергичен обрив.


Всички ние, е важно да защитеваме кожата си от изгарящото действие на UVB лъчите и от състаряващото и канцерогенно действие на UBА лъчите, използвайки фотозащитни продукти със съответните филтри. Наскоро бе установено, че и синята светлина, излъчваща се от мониторите на телефоните и компютрите, също е вредна за кожата и вече започна производството и на подходящи фотозащитни филтри.