Д-р Венелин Алексиев е роден на 5 декември 1978 г., завършил е Стоматологичния факултет на Медицинския университет в София през 2004 г. Има опит в естетичната и съвременната стоматология. Той е обучен зъболекар за екстрахиране на млечен и постоянен зъб с цел извличане и съхранение на мезенхимни стволови клетки. Д-р Алексиев е част от екипа на тъканна банка „Биохеленика” в София.


Традицията изваденото детско зъбче да се слага под възглавницата с надеждата за намиране на богатство, понастоящем става действителност. Сравнително отскоро е създадена новаторска технология за извличане на стволови клетки от млечни зъби. За това какво представлява тя и методиката за съхранение на тези стволови клетки, разговаряме с д-р Венелин Алексиев.
 

 

От кога съществува процедурата за изваждане на зъби с цел извличане на стволовите клетки?Още през 2003 г. американски учени откриват, че пулпата на млечния зъб е ценен биологичен източник на мезeнхимни стволови клетки, които могат да бъдат изолирани, криосъхранени и използвани за лечение в критичен за човека момент. Научното постижение е огромно. С него към най-популярния метод за извличане на стволови клетки от пъпната връв и плацентата, се прибавя още един, с безспорни предимства. Той дава втори шанс на родителите, изпуснали първия – да съхранят стволови клетки при раждането на децата си. Днес технологията се практикува успешно в САЩ, Великобритания, Гърция и от две години в България.

В Източна Европа единствената тъканна банка, която притежава know-how за извличане, преработка и съхранение на стволови клетки от млечен и постоянен зъб е "Биохеленика". Изпълнението на тази процедура в България е напълно достъпно и възможно, според всички изисквания на медицинските стандарти и специални закони. Засилен интерес се проява към вземането млечни зъбчета, като най-добрата превантивна мярка, като форма на застраховка срещу неблагоприятно развитие на здравословното състояние в бъдеще.

Как и какви са индикациите за екстракция на млечен зъб?


Екстракцията на млечно зъбче е безопасен, естествен и изцяло неинвазивен метод за извличане и съхранение на стволови клетки. Подходящата възраст е от 5 до 12 години. Като начало зъболекар преценява дали зъбчето е подходящо, извършвайки преглед на фронталните горни и долни зъби.  Изисква се зъбчето да е с лека степен на разклащане.

Важно е коренът да бъде максимално запазен, затова зъбчето не се оставя да падне само, а се вади веднага, щом започне да се клати. Преди манипулацията се прави панорамна или секторна снимка, за да се установи състоянието на зъбчето, а  изваждането му се извършва с локална упойка.
Изваденото зъбче се поставя в специален транспортен сет  и се пренася бързо до лабораторията на Биохеленика. В банката зъбчето се изследва,  извличат се стволовите клетки, които са съхраняват при -196 С˚. Цялата процедура се придружава от протоколи, с цел гарантиране на уникалния генетичен материал. Накрая родителите на детето получават сертификат за успешно съхранение за първоначален период от 20 години.

Специалистите препоръчват екстракция на две зъбчета, защото пулпата на едно зъбче води до съхранение на една проба биологичен материал за приложение. Медицинската логика води до това, че колкото повече материал има, толкова повече терапевтични приложения се дават.

В коя част на млечното зъбче се намират стволовите клетки?

В пулпата на млечното зъбче при натрупването на дентина, се образува херметически затворено и стерилно пространство, в което се съдържат множество стволови клетки. Пулпата на зъба се формира още в ембрионалния етап на развитието на организма и поради тази причина клетките са млади и са носители на оригиналното ДНК. Доказано е, че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 100 хил. броя  стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

Какво е приложението?

Стволовите клетки от млечно зъбче се определят като мезенхимни, които имат способността да се диференцират в тъканно образуващи клетки - сърдечно-мускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин. Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

NEWS_MORE_BOX


Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др. Японски учени са успели да създадат дори нови зъби при мишки. Всичко това се дължи на способността на стволовите клетки да се диференцират в други типове клетки. Стволовите клетки всъщност са първите девизии от клетки, които се образуват след оплождането, като именно те са в основата на зъбната пулпа: мезенхимни, хондроцити, остеобласти и адипоцити.

Факт е, че стволовите клетки изолирани от кръв от пъпна връв и плацентата са много по-силни и по-многобройни от всички останали. Тъй като не са имунологично зрели, те са способни да се трансформират в различни видове кръвни клетки, което  прави реална алтернативата за лечение на около 80 вида  заболявания, сред които левкемия, болест и лимфом на Ходжкин, рак на гърдата и на тестисите, множествена склероза, редица неврологични болести и др.

В сравнение с недиференцираните клетки, извлечени от други тъкани, стволовите, които се съдържат в пулпата на млечните зъби, обаче са много ценни, защото се възпроизвеждат по-бързо, по-лесно се диференцират в други типове клетки и могат да се извличат в много по-широк времеви диапазон. Но с напредването на възрастта стволовите клетки забавят своето регенериране и стават значително по-неефективни.

Затова научната теза е, че колкото по-рано се извлекат, толкова по-ефективни ще бъдат след време.

Въпреки че тези клетки забавят регенерирането си с напредването на възрастта  и губят част от своята ефективност, има добра вест и за възрастните. От половин година тъканна банка „Биохеленика“ притежава разрешение от Агенцията за трансплантация за извличане на стволови клетки от зъби-мъдреци, в чиято пулпа също са открити мезенхимни стволови клетки. Но и тук както при млечните изискването е зъбите да бъдат напълно здрави и без инфекции.