COVID-19 е името на новия щам коронавирус, който се появи през декември в Ухан, Китай и е на път да се превърне в световна епидемия. В България към настоящия момент няма потвърдени случаи на заразени. Пробите на всички карантинно изолирани са отрицателни. От какъв характер следва да са притесненията ни и какво е лечението на новия коронавирус? В подобна ситуация имаме нужда от обективност при отразяването на информация и трезвост в преценките. 

 

Фактите са, че смъртността при новия щам е около 2,3%, като вирусът е най-опасен за възрастните хора и тези с налични хронични заболявания, като сърдечносъдови, диабет и др.


 

Симптомите на заболяването са грипоподобни и включват повишена темтература и кашлица. Заболяването се доказва с PCR технология на назофарингеален секрет. Съмнение за коронавирус може да има пациент, който е бил в район с епидемия на коронавируса, Китай и Италия или е имал контакт с потвърдени заразени. Междувременно, у нас се съобщава за изкупуване на лекарства от аптечната мрежа. Дали подобно действие има смисъл?

 

Повече за лечението при инфекция с новия вирус пред Puls.bg споделя д-р Валери Велев, един от малкото специалисти в България, които са готови да говорят по темата пред микрофон.

 

Д-р Валери Велев, дм, е завършил медицина в Медицински университет – София. Има специалност по медицинска биология и медицинска паразитология. Доктор е по инфекциозни болести.

Клиничните му интереси са насочени към детските инфекциозни и паразитни болести, паразитните зоонози и чревните инфекции.
Част е от екипа на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. д-р Иван Киров“. Работи в детската клиника.

Преподавател е в Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина в МУ-София. 

Преминал е през сертифицирани курсове по молекулярна и морфологична диагностика на паразитозите, Biology of Eukaryotic Pathogens, клинична вирусология, детска гастроентерология, абдоминална ехография - първо ниво.

Има редица участие в научни форуми и проекти, както и публикации в академични издания.
Член е на Българско дружество по инфекциозни болести, Асоциация на медицинските паразитолози, European Society for Paediatric Infectious Diseases (Young ESPID).
Председател е на комисията по медицинска паразитология и член на лечебно-консултативна комисия и на комисия по неразрешени лекарствени средства в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров”.
Член на Контролната комисия на Асоциация на медицинските паразитолози.

 

 

 - Д-р Велев, какви медикаменти се ползват в лечението на коронавируса до момента, какво е одобрено?

 

Това е нов коронавирус и срещу него няма ефективен противовирусен препарат. Лечението при тежките форми е само симптоматично. Има експерименти, главно in vitro, с препарата Lopinavir, или комбинации от него и Ritonavir. Те действат като протеазни инхибитори и при някои коронавируси. Използвани са по време на епидемиите SARS и MERS, но с частичен успех.

 

 - Работят ли класическите противовирусни средства и кои?

 

Никой класически препарат не може да се ползва. Безмислено е изкупуването и профилактирането с Oseltamivir. Той действа само на грипните вируси, тъй като коронавирусите нямат невраминидаза, която препаратът инхибира.

 

 - Какво е новото, което показва добра ефективност?

 

По отношение на етиологична терапия, все още нищо. Всичко е въпрос на профилактика. Ако спазваме мерките, които спазваме при сезонния грип, нищо толкова драматично не ни чака.

 

Как стои въпросът с ваксинацията? Разработена ли е вече ваксина и дали има изгледи скоро да я очакваме на пазара?

 

Все още има много неясноти около ваксината. Не е ясно доколко този нов вирус създава траен имунитет, колко е изменчив. От тези въпроси зависи има ли смисъл въобще да се хвърля голям ресурс в тази посока. Най-вероятно тази инфекция ще затихне естествено със затоплянето на времето, както стана при SARS и MERS. В момента много лаборатории по света „търсят“ подходящи имуногенни епитопи на вируса, срещу които да създадат ваксина. Това е трудоемък процес с неясен изход. Ваксина се създава и одобрява много по-трудно и бавно от медикамент. Няма вероятност такава ваксина скоро да излезе на пазара, където и да е по света.

 

 - Кога трябва да започне лечението при болен с коронавирус?

 

Повечето болни ще прекарат инфекцията безсимптомно. Тоест, няма нужда да приемат медикаменти. Друга голяма част ще прекарат едно леко до средно тежко респираторно заболяване с фебрилитет, кашлица, миалгия. Симптоматичното лечение ще ги облекчи, но реално, болните ще се възстановят с времето благодарение на своя имунитет. От това, което виждаме, става ясно, че малък процент, главно възрастни хора с подлежащи хронични заболявания, или компрометиран имунитет, ще получат тежки, животозастрашаващи усложнения. Описват се основно пневмонии, стигащи до тежка дихателна недостатъчност и смърт. Всички болни с по-тежки респираторни симптоми трябва да бъдат прегледани от личния си лекар, без да се смятат за спешни случаи и да изпадат в паника. Тази инфекция не може да убие никого за часове. Лекарят им ще прецени какво да е по нататъшното поведение.

 

 - Колко дълго продължава лечението?

 

Това е остра инфекция - най-често симптоматиката продължава между 5 и 10 дни. Имайки предвид, че етиологично лечение не съществува, симптоматичната терапия едва ли ще намали продължителността на страданието, но ще облекчи симптомите.