Д-р Таня Гайдарска е лекар гастроентеролог. Завършила е Медицински университет - София през 1990 г. Защитава специалност по вътрешни болести през 1999 г, а през 2006 г. придобива специалност гастроентерология. 

От 1994 г. работи в ехографски кабинет към Александровска болница до 2008 г. От 2009 г. до 2017 г. е началник на отделение по гастроентерология в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

От 2017 г. до днес работи като лекар в първа хирургия на Александровска болница.


Притежава сертификат за ехографско изследване - 3-то ниво и сертификат за ендоскопско изследване - 1-во ниво.

Основните ѝ интереси в клиничната практика са хепатология, образна диагностика и природна медицина.

 

- Д-р Гайдарска, кои са най-честите гастроентерологични заболявания в днешно време?

 

Най-честите заболявания са гастритите, гастро-езофагиалната рефлуксна болест, стеатозата или омазняването на черния дроб, холелитиазата или жлъчните камъни, синдром на раздразненото черво при дебелите черва, дивертикули, хемороиди, карцином на дебелото черво и др.

 

Важно е да се знае, че начинът на живот и особено начинът на хранене може да причини широк диапазон от тези заболявания, както и да ни предпази от тях.

 

- Как влияе храненето и телесното тегло върху здравето на стомашно-чревния тракт?

 

С преминаването към така наречената западна диета на съвременното общество, с храни с високо съдържание на захар и бедни на фибри,  нарастнаха и случате със затлъстяване и диабет, а също така наречените хронични дегенеративни заболявания, като сърдечносъдовите заболявания, артериалната хипертония, инфарктът, подаграта и метаболитният синдром, който стои в основата на стеатозните промени на черния дроб. Много от тези често срещани заболявания са били изключително редки преди ХХ век.

 

Най-големите проблеми при западната диета са свързани с драстичното увеличаване на консумацията на месо, на мазнини и на захари, което е съчетано с много ниска консумация на цитрусови плодове, на зеленчуци и пълнозърнести продукти.

 

Основната промяна се състои към преминаване от диета, изградена основно от сложни въглехидрати, които се съдържат например в зърната и зеленчуците, към огромно увеличаване на калориите за сметка на захарите и свръхконсумацията на животински продукти, богати на мазнини, както и недостатъчната консумация на баластни вещества, като плодове, зеленчуци, варива.

 

В никакъв случай не искам да кажа, че консумацията на месо е вредна, даже точно обратното. Проблемът е в крайностите и липсата на другите нужни хранителни вещества, още казано, разнообразието на диетата.

 

Приемът на плодове и зеленчуци доказано намалява голяма част от съвременните заболявания. Желателно е да се приемат всякакви плодове и зеленчуци – от целия спектър на дъгата.

 

- Кои храни са най-вредни за храносмилателната система?

 

Определено храните богати на наситени мазнини и прости захари са най-вредни. Приемът им стои в основата на модерния начин на хранене, който бива все и все по-разпространен, особено при по-младите, а той стои и в основата на доста заболявания, част от които споменах.

 

Бързото хранене също е много популярно сред хората днес, а за него от много време се знае, че със сигурност е вредно. То съдържа и наситени мазнини и много въглехидрати, а от друга страна не включва почти никакви зеленчуци.

 

Според нови проучвания половината от чинията при хранене трябва да е заета от зеленчуци, една четвърт от белтъчини и другата една четвърт от зърнени продукти. Десертът трябва да е плод.

 

Храни, съдържащи натриев нитрат или натриев нитрит, т.е. вещества, които предпазват храната от разваляне, в стомаха образуват силно канцерогенните нитрозамини, свързвайки се с аминокиселините от храната.

 

- Храненето ли стои в основата на омазняването на черния дроб и кои са другите рискови фактори?

 

Храненето стои в основата на заболяването, да, защото месото например не съдържа фитохимикали, като каротин, хлорофил, фибри, ензими или антиоксиданти, които пък са важни за предпазване и от ракови заболявания.

 

В същото време, то е богато на наситени мазнини и също някои канцерогенни вещества, а в днешно време съдържа и остатъчни вещества от пестициди, различни амини и въглеводороди, които се получават при приготвянето на месото на висока температура или при дългото му готвене.

 

Причината за стеатозата може да бъде и генетичен дефект в метаболитната обмяна на приетите вещества, а също и приемът на някои лекарства, например често употребявания Amiodaron, някои противовирусни лекарства, кортикостероиди, метотрексат, тетрациклини и т.н. – все лекарства, които се употребява доста често.

 

В същото време, има и доста храни, които са полезни за пациентите с чернодробна стеатоза. Такива са съдържащите сяра продукти, като чесън, бобови култури, лук. Полезни са всички видове зеле, карфиол и броколи, зеленолистните зеленчуци, също и богатите на разтворими баластни вещества – круши, ябълки, овесени ядки, трици.

 

Препоръчва се прием на риба, богата на омега 3 мастни киселини - сардини, аншоа, скумрия, сьомга, риба тон.

 

- Какво точно представлява стеатозата на черния дроб?

 

Стеатозата или омазняването на черния дроб представлява натрупване на мастни вещества в чернодробната клетка. Те се отлагат под формата на вакуоли с различни размери вътре в клетката и съответно затормозяват функцията на чернодробната клетка, а по този начин и на целия орган.

 

Понякога се повишават чернодробните показатели в кръвта – АСАТ, АЛАТ, гама-ГТ, но това не е задължително.

 

Функцията на органа може да се промени в различна степен – от почти никакви промени до много тежки чернодробни увреждания.

 

Обикновено заболяването няма изявена клинична картина и протича безсимптомно. Налице може да бъде лека тежест или тъпа болка, в горната дясна коремна половина, както и обща отпадналост или умора. Точно този неопределен дискомфорт обикновено води пациентите в клиниката, а много често откриваме заболяването и съвсем случайно.

 

- Кои са засегнатите групи от населението?

 

Стеатозата на черния дроб определено засяга и деца. Тя се наблюдава във всички възрастови групи, но не мога да кажа дали е по-често при една или друга група.

 

 

- По-често ли се среща заболяването в днешно време, какви са Вашите наблюдения?

 

Определено напоследък е доста често срещано, но не мога да кажа точна статистика. Със сигурност, след промените в диетата, за които говорихме, заболяването става много по-често, а още в началото отбелязах, че то е и едно от най-честите гастроентерологични заболявания.

 

По литературни данни 100% от хората със затлъстяване имат и стеатоза на черния дроб, както и 70% от тези с наднормено тегло.

 

- Кои са потенциалните усложнения от състоянието?

 

В основата на заболяването стои инсулиновата резистентност, която е характерна за хората с наднормено тегло, диабет тип 2 и повишени нива на триглицеридите. Когато черният дроб е подложен на влиянието на различни вредни вещества, каквито са прооксидантите, съпътстващи едно възпаление, характерно за инсулиновата резистентност, първата реакция е натрупването на мазнини в чернодробните клетки.

 

Самото това натрупване в един малък процент от пациентите може да се усложни в стеатозен хепатит. Този стеатозен хепатит може да премине в чернодробна цироза в рамките на около десетина години и това се случва при около 20% от пациентите. Тоест стеатозата изобщо не трябва да се подценява и е едно потенциално сериозно състояние.

 

Пациентите не трябва да се плашат, но трябва да обърнат внимание на организма си.

 

Понякога дори промяната в храненето обръща хода на заболяването – премахването на вредния фактор води до нормализиране на органа.

 

- Какъв е най-добрият подход за лечение на пациенти с чернодробна стеатоза?

 

Най-добрият подход за лечение е отслабването, редукцията в приема на храната и елиминирането на храните с висок гликемичен индекс, каквито например са и безалкохолните напитки. Също така, трябва да се увеличи физическата активност - дори и минималното натоварване ще даде положителен здравословен резултат.

 

При хора, които са с наднормено тегло и повишени чернодробни показатели, може да бъде намесена и хепатопротективна терапия, както и вещества, които имат липотропно действие. Такива са някои хранителни добавки, като бетаин, холин и метионин. Витамините помагат също – витамин В6, В9 или фолиева киселина, В12.

 

Самите добавки явно повишават нивата на важни чернодробни субстанции като S-аденозил-метионина и глутатиона.

 

Карнитинът също е важен за метаболизирането на натрупаните мастни киселини в черния дроб, а също и за функциите на митохондриите, метаболизиращи мазнините и захарите, давайки енергия на клетката. При една хубава суплиментация с карнитин дори е възможно да се обърне ходът на заболяването.

 

Жлъчните киселини, като уродезоксихолевата киселина, са с доказано действие и имат прекрасен ефект. Някои билкови продукти, като силимаринът, който се съдържа в белия трън, също стимулират детоксикационните функции на черния дроб и повишават чернодробното съдържание на глутатион, който е нисък при неалкохолната стеатозна болест.