Д-р Светлана Бянова е специалист-дерматолог. Завършила е медицина в MA - София през 1983 година. Придобива специалност дерматовенерология през 1990 година.
Специализирала е диагностика на урогенитални, хламидиални и микоплазмени инфекции, диагностика на микотични заболявания, криотерапия както и новости в дерматологичната терапия.
Участвала е в многобройни престижни международни и национални конгреси, сред които са:  7-ми национален конгрес с международно участие гр. София 11-13.05.2000 г, 16-ти конгрес на EADV 16-20.05.2007 г. Third EADV SRPING SYMPOSIUM в София 19-22.95.2005 г.


- Д-р Бянова, през лятото мнозина прекаляват с престоя на слънце. Какви са непосредствените опасности за кожата от това?

- Ефектите върху кожата от дългия престой на слънчевите лъчи могат да се разделят на ранни и късни.
Ранните изменения варират от непосредствено слънчево изгаряне с различна степен на увреда на кожата до различни фототоксични и фотоалергични реакции.
Късните прояви по-опасните и са преждевременно стареене на кожата, хиперпигментаци и евентуална поява на доброкачествени и злокачествени кожни тумори.

- Бихте ли обяснили как влияе слънчевата радиация на кожата?

- Освен добре познатите ползи от излагането на слънце трябва да имаме предвид и вредата от прекомерното облъчване. Най-силно въздействие върху кожата имат UVA и  UVB-лъчите, които се различават по дължина на вълната. UVB-лъчите достигат само до повърхността на кожата и причиняват както бронзовия тен, така и различните степени на изгаряне. UVA-лъчите обаче достигат по-дълбоките слоеве на кожата и бавно и постепенно водят до разрушаване на еластични и колагенни влакна, до увреда на клетъчно ниво. Ефектите се появяват след години. Те могат да бъдат изобилна поява на бенки, пигментни петна, белезите на старееща кожа, както и някои кожни тумори.

 

 


NEWS_MORE_BOX


- Какъв е балансът между ползата и вредата от излагането на тялото на открито?

- Спазването  на  някои общоприети правила може да ни спести неприятните последици от излагането на слънце като:
- да не се излагат на слънце от 11.00 до 16.00 часа
- да се използват предпазни дрехи в светъл цвят, да се носят очила, шапки с широка периферия
- да не се предоверяват на чадъри или в облачно време,слънчевите лъчи все пак достигат до кожата и я увреждат
- да ползват подходяща фотозащитна козметика

- За какви промени по кожата трябва да се следим?

-  Като рискова група определяме лицата със светъл тип кожа, така наречения скандинавски тип. Към рисковата група спадат и хората, по чиято кожа има множество бенки или невуси. При тях е необходимо поне два пъти в годината да се правят профилактични прегледи при дерматолог.

- Бихме ли могли да споменем най-често срещаните заблуди сред пациентите по отношение на здравето на кожата и излагането на слънце?

- Личното ми мнение е, че се подценява вредата от прекомерното излагане на слънце, както и използването на фотозащита със съответен фактор.