Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести, иглотерапия и лазерпунктура. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал.


От 1991 г. е със специалност по вътрешни болести, от 1995 г. по белодробни болести, от 1999 г. практикува акупунктура и лазерпунктура, след успешно приключил квалификационен курс в МУ-София. Дълги години работила в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“, а днес е председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и активен партньор на движението „България без дим“. В практиката си помага на хора, решили да се откажат от цигарите. През 2016 г. издава монографията "Тютюнопушене-последици и лечение“ и „Наръчник за пушача“ - книга за масовия читател.


Пред Puls.bg д-р Ангелова споделя подробности около поредната кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове, която стартира на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, коментира ефекта от налагането на модерните бездимни устройства, електронни цигари и наргилетата у нас и не на последно място - развенчава всички митове свързани с пушенето и отказването му.


 

(Към първата част на интервюто с д-р София Ангелова)

 

- Д-р Ангелова, по данни на Евростат 15-годишните момчета у нас са на второ място по тютюнопушене в ЕС, а при 15-годишните момичета - 30 % са редовни пушачи, което е най-високото равнище в съюза. Какво бъдеще вещаят тези данни?


Статистиката е изключително тревожна и мотивира нашето Сдружение за профилактика на белодробните болести да направим серия от лекции в училищата. Децата са невероятно благодатна аудитория – след лекцията ми в софийската Първа английска гимназия, където учениците ме разпитаха за електронните цигари, на финала едно момченце ми благодари за споделеното, защото с майка му са планирали да купят електронна цигара за рождения ден на баща му, но той е взел решение, че подаръкът ще бъде друг.


Затова идеята, която имаме и вече обсъждаме с Министерство на образованието и науката, е да направим поредица от онлайн срещи с учители и родители – уебинари. Така няма да сме зависими от място и всеки, който има интерес, ще може да се включи.

 

- Какви са модерните терапии и методи за отказване от цигарите? В Япония имаше идея работниците - непушачи да получават бонус - 6 дни повече платен годишен отпуск.


Идеята тръгва от американците, които са изчислили, за изпушването на една цигара са нужни около 7 минути. И проследявайки поведението на пушачите на работното място стигат до извода, че пушачите работят по-малко между 3 и 5 дни, в сравнение с непушачите.


За отказа от пушене обаче е важно всеки човек сам да се мотивира и да вземе решение, иначе няма как да откаже цигарите. При мен са идвали родители на пушещи деца с всевъзможни въпроси - могат ли да сложат нещо в чая или в храната... Истината е, че няма магически начини.

 

Навремето за отказване от пушенето хората са правили гаргара с коларгол или сребърен нитрат и след това като запалят цигара, в устата им мирише на развалени яйца. Идеята тук е човек да се отврати от пушенето и да не посегне втори път. Но пак става с личната мотивация и съзнание, че искаш да спреш.


Назад в историята са правени и други експерименти: вкарвали са пушачите в затворени помещения, давали са им безплатни цигари и са ги карали да пушат колкото искат – това е терапията на пресищането. Има и един друг, за щастие останал в миналото любопитен метод – електроаверзионна терапия, с включване на цигарата към нискочестотен електрически ток. И когато пушачът дръпне от цигарата електричеството леко го разтриса.


Това, разбира се, са много драстични методи, останали  в историята. Днес, когато при мен дойде пушач, който иска да спре пушенето, първо провеждам разговор, за да го мотивирам, правя тест, за да разбера каква е степента му на зависимост (теста на Фагерщрьом) и се ориентирам какъв ще бъде методът, който ще приложа. Има слабо зависими, умерено и силно зависими към никотина – за съжаление повечето са умерено и силно зависимите. Има хора, които само след разговора успяват да се мотивират и да спрат да пушат - притежават волята или пък са уплашени за здравето си. Имах пациент, който пътуваше всяка сутрин от Свиленград, за да правим иглотерапия, защото боледуваше често от пневмонии, получил стенокарден пристъп и кардиологът го стресна допълнително, че ако не спре с пушенето не го чака нищо добро.

 

- А когато волята не достига?


Мотивацията е най-важна, а ние просто помагаме да се преживее по-лесно кризата. Човек, който е зависим, много трудно се справя сам - организмът му плаче за никотин. Това е абстинентният синдром – ставаш нервен, тревожен, раздразнителен, защото организмът не може без никотин. Още с първата цигара обикновено в детството, никотинът се промъква като крадец в мозъка.


Доказано е, че никотиновата и ацетилхолиновата молекула си приличат, затова мозъкът не може да различи никотина и го пропуска в себе си, а там вече активира отделянето на допамин – хормонът на удоволствието и щастието. Запалваш си цигара, за 10 секунди никотинът отива до мозъка, оттам се свързва с рецепторите и се отключва реакцията на отделянето на допамин. Но само за 15 минути, защото допаминът много бързо се изчерпва. И какво се случва? Малко след като си пушил си казваш, че пак ти се пуши и така влизаш в порочния кръг на зависимостта. И идва моментът, когато тази доза не ти стига. Вчера имах 20-годишна пациентка, която пие антибиотик след антибиотик, боледува непрекъснато, но пуши и конвенционална, и бездимна цигара. Защо? Защото по-малкото количество никотин в бездимното устройство не й достига и започва да добавя с обикновената цигара, а резултатът е двойно натоварване на организма с токсични вещества.


Затова според степента на пристрастяване към цигарите, определяме и най-подходящия метод за справяне с проблема – само разговор, иглотерапия или медикаментозно лечение (лепенка, дъвка или таблетка). Медикаментите са за силно зависимите пациенти, докато иглотерапията се справя с по-леките зависимости. Доказано е, че тя не е сугестия и убодеш ли на точното място, се стимулира отделянето на бета ендорфини, тоест на въпросния допамин. И когато това е съчетано с консумация на тиквени семки, ядки, мляко и млечни продукти, авокадо, банани и добавиш спорт - битката ще бъде успешна.

 

- Какъв е процентът на пушачите у нас?


Скорошна статистика не е правена, но последните данни сочат, че 44% от българите пушат активно. След влизането на пълната забрана за пушене на обществени места числото беше спаднало с 3%. Дано да е така, защото в практиката си продължаваме да наблюдаваме много пушещи хора, но има и увеличаване на броя на желаещите да спрат. Затова кабинетът ми е винаги отворен за такива хора – и в извън работно време съм готова да помогна, за да спрат цигарите.

 

- Каква е картината на белодробните заболявания у нас и расте ли процентът на рака на белия дроб в страната?


По данни на Европейската здравна комисия България е сред страните, в които заболеваемостта от ХОББ е между 10 и 15 %, най-вече заради многото пушачи. Но по данни на НЗОК - от края на 2017 г., само 75 хиляди души се лекуват от ХОББ, тоест имаме много недиагностицирани пациенти. И тук е ролята на активната профилактика и мотивацията ни да провеждаме безплатните прегледи.


Що се отнася до карцинома на белия дроб, от 30 хиляди заболели от злокачествени заболявания, над 3000 са с белодробен карцином, тоест над 10% от новозаболелите са с рак на белия дроб. Няма как това да не ни тревожи – възрастта също спада, а най-висок е процента на заболеваемост при пушачите.

 

- Пролетта и влажното лято са сезоните на обостряне на хроничните белодробни болести. Какъв е Вашият съвет към пациентите?


Преди всичко редовно приемане на медикаментите. Защото много често пациентите приемат медикаментите си докато се почувстват добре и след това спират инхалаторите си. А основното лечение е инхалаторното лечение.


Затова често казвам – така както пиете хапчетата си за кръвно налягане, така трябва да приемате инхалаторите си, за да поддържате функцията на белите дробове. Особено във влажното време състоянието на нашите пациенти се влошава – това обикновено са хрониците с ХОББ или астма, повечето, от които са спрели лечението си.


За тези, които нямат диагноза, но кашлят продължително – повече от 4 седмици, тези, които имат епизодично хриптене в гърдите или когато ги повали вирус и получават хрипове в гърдите и за тези, които се „скриват“ зад димната завеса на тютюнджийската кашлица, съветвам задължително да потърсят пулмолог. Защото зад кашлицата и задуха се крият заболявания, които трябва да се диагностицират  и лекуват.

 

- А как родителите могат да организират ваканцията на децата си за по-добър имунитет?


Ваканцията трябва да бъде на чисти места. Децата от София е хубаво да избягат от града – да се редува планина с море, а ако имат баби и дядовци на село, да прекарат ваканцията си при тях. Това е сезонът на закаляването. И когато дойде сезонът на респираторните инфекции, ако децата са закалени през лятото, няма да боледуват.