Д-р София Ангелова е специалист по белодробни болести, вътрешни болести,иглотерапия и лазерпунктура. Завършила е медицина през 1982 г. с Хипократов медал.


От 1991 г. е със специалност по вътрешни болести, от 1995 г. по белодробни болести, от 1999 г. практикува акупунктура и лазерпунктура, след успешно приключил квалификационен курс в МУ-София. Дълги години работи в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София“, а днес е председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и активен партньор на движението „България без дим“. В практиката си помага на хора, решили да се откажат от цигарите. През 2016 г. издава монографията "Тютюнопушене-последици и лечение“ и „Наръчник за пушача“ - книга за масовия читател.


Пред Puls.bg д-р Ангелова споделя подробности около поредната кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове, която стартира на 31 май - Световния ден без тютюнев дим, коментира ефекта от употребата на модерните бездимни устройства, електронни цигари и наргилетата у нас и не на последно място - развенчава всички митове свързани с пушенето и отказването от него.


 

- Д-р Ангелова, традиционната вече кампания за безплатни профилактични прегледи на белите дробове стартира на 31 май – Световния ден без тютюнев дим. Този път тя ще продължи до края на годината в София, Благоевград и Враца. Бихте ли споделили повече за нея?


Миналогодишната кампания в София беше изключително успешна – имахме на разположение флорограф на територията на Втора градска болница и 12-то ДКЦ, където преглеждахме пациенти два пъти в месеца, в продължение на половин година.


На финала консултирахме общо 437 души, от които 138 бяха новодиагностицирани с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – такива, които са кашляли дълго време, без да потърсят лекарска помощ. Поставихме им диагноза, назначихме терапия, след това се върнаха на контролни прегледи и вече се чувстват добре. За съжаление, при четирима установихме и доказахме рак на белия дроб, а други четирима бяха с атипични пневмонии – скрити зад кашлицата. Около 40 души пренасочихме към пулмологичните кабинети, а трима със сърдечна декомпенсация - настанихме в болница.


Идеята ни винаги е била кампанията да се обсъди на национално ниво. Затова след личната подкрепа на столичния кмет Йорданка Фандъкова, този път потърсихме и съдействието на Министерство на здравеопазването. Зам. министър Светлана Йорданова прие предложението ни за съвместна дейност по Националната програма за борба с хроничните незаразни заболявания“ под мотото - Спри сега за по-добро здраве утре, и за първи път имаме осигурен флорограф за Благоевград и Враца – там пулмолози ще преглеждат по един път в месеца.


И графиците и екипите са готови, защото е много важно специалистът, който работи, да има ентусиазма да го прави и да изпълнява основната задача на кампанията – както да диагностицира, така и да мотивира пушачите да отказват цигарите. Защото основните ни послания са насочени към пушачите, пасивните пушачи, а тази година акцентът пада най-вече върху потребителите на бездимните устройства и електронни цигари.

 

- По-щадящият вариант на конвенционалната цигара ли са бездимните устройства? Това твърдят производителите им в клиничните си проучвания.


Като лекари се базираме на независими проучвания и отдаваме усилията си за здравето на хората. Доказано е, че независимо дали пушим конвенционална, електронна или бездимна цигара се вдишват токсични вещества. Компаниите твърдят, че токсичните вещества в бездимните устройства са по-малко. Да, така е, но ние, като лекари не приемаме количеството „по-малко“, защото чувствителността на човешкия организъм е различна към токсичните фактори. Има хора, които пушат пет години и се разболяват от тежка хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други, които пушат 20 години и нямат подобен проблем – тоест чувствителността на организма е много различна.


За съжаление, няма апарат, който да посочи кой, колко точно е чувствителен. Затова сме длъжни да кажем, че щом се инхалират токсични вещества – независимо в какво количество, значи е вредно за човешкия организъм.

 

- Бездимните устройства са от много скоро на пазара и като че ли няма дълговременни проучвания, които да докажат категорично каква е вредата от тях. Затова ли младите по-лесно посягат към тях?


Дали наистина вредят бездимните устройства? Ще трябва да минат много години,  за да се види тяхното влияние, но призоваваме пушачите на бездимни и електронни цигари да се прегледат при нас, за да проверим тяхното белодробно здраве. Така във времето ще имаме възможност да ги изследваме и отговорът - дали влияят цигарите върху човешкото здраве, ще бъде по-конкретен.


Едно голямо независимо изследване за ефекта от пушенето на популярна марка бездимни устройства у нас, показва, че летливите ароматни съединения, въглеродния монооксид и нитрозамините - това което знаем, че се съдържа и в конвенционалните цигари, го има в дима на бездимното устройство. Само количеството е по-малко. Но по-малкото количество на тези токсични вещества не означава, че човек не може да се разболее от белодробно заболяване. Установено е още, че количеството никотин е с 84% по-ниско от конвенционалната цигара. И това е вярно, но е вярно и, че щом има никотин значи има и зависимост.


Нека си припомним, че първите две пилотни страни, в които влязоха бездимните устройства бяха Япония и Италия. След, което 19 европейски страни, сред които и България, бяха агресирани с въпросните продукти. В рамките на две години вече виждаме колко млади хора и дори ученици пушат бездимни цигари. А колкото са по-малки децата, употребяващи бездимни устройства или други никотинови продукти, толкова по-рано ще се развие зависимост, а по-късно и заболяване. Всеки има право на избор – родители и деца сами ще изберат как да постъпят, но ние сме длъжни да кажем до какво води пушенето.

 

- Какви други проучвания са правени по темата?


В друго голямо австралийско експериментално проучване екип учени са взели с бронхоскопия проби от белите дробове на различни хора (гладкомускулни клетки и епителни клетки от дихателната лигавица), и в инвитро условия, в продължение на 72 часа са инхалирали пробите с дим от конвенционална цигара, с дим от бездимна цигара и с пара от електронна цигара. Сравнили са трите вида пушене.


Оказва се, че въздействието и на трите цигари като цитотоксичност е еднакво – клетките намаляват своята жизнеспособност. Второ – увеличава се количеството на отделените възпалителни медиатори (хемокини), и трето – образува се по-голямо количество колаген. А това са всички елементи на хроничното възпаление.


Това означава, че най-вероятно в бъдеще време ще говорим за ХОББ предизвикан от бездимни цигари. Навярно помните, че електронните цигари бяха пуснати на пазара още през 2005 г. - създаде ги китаец, чиито баща е починал от белодробен карцином. През 2016 г. в списание „Торакс“ бе публикувано изследване, в което учени проследиха какво се случва при определен брой доброволци – непушачи, когато вдишват парата от електронната цигара, в продължение на 5 минути. Експериментът проследява нивото на издишания азотен монооксид - той е отговорен за отварянето на бронхите и когато количеството му падне, бронхите се свиват, а когато нивото му е добро - дишаме спокойно.


След 5-минутното влияние на електронната цигара се установява рязко спадане на азотния монооксид. И авторите обобщават, че след години, когато натрупаме научния опит, най-вероятно ще говорим и за ХОББ предизвикана от електронни цигари.

 

- Преди месец Парламентът гласува на първо четене забрана за пушенето на наргиле в закрити обществени помещения. Друга модна вълна сред младите хора у нас...


Изключително тревожна е ситуацията с наргилетата, защото има убеждение и у самите родители, че наргилето е по-безвредно и сами окуражават децата си. Проблемът с тях е в обема въздух, който се вдишва. И в мита и заблудата, че токсичните вещества се филтрират през водата.


Лабораторно изследване показа, че в дима от горенето на наргилетата се отделят фталати, а фталатите са токсични вещества. Затова нека е ясно: без значение какво гори – мента, тютюн или друго листо – щом се извършва процесът горене се излъчват токсини вещества. И лошото при наргилетата е, че тези токсични вещества се поглъщат в много по-голям обем. Количеството дим е десетократно повече при пушенето на наргиле, а този дим отива и в околната среда. Във въпросните наргиле барове всички взаимно се „опушват“ и става двойно натоварване на дихателната система. И не на последно място е установено, че има зависимост към наргилето – при изследване на котинин в урината на млади хора, пушещи наргиле, учените откриват, че нивото му е завишено. Това означава, че има и никотин, а което пък е доказателство, че ще има пристрастяване.

 

Очаквайте втората част на интервюто с д-р София Ангелова.