Д-р Снежа Шаламанова е лектор по една от основните теми на предстоящия Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе в края на тази седмица - 25 и 26 април в Интер Експо Център. Д-р Шаламанова ще говори за стомашно-чревните инфекции, от които често се случва да страдат децата през лятната ваканция: какви са най-честите инфекциозни причинители, по какъв път става заразяването, с какво са характерни заболяванията и, най-важното, как биха могли да се предотвратят и какви грижи следва да се полагат при заболяване, за да се предотвратят усложненията. Вторият ден на форума, 26 април, е посветен изцяло на детското здраве. Другата, водеща тема тогава са типичните за лятото инциденти, които често съпътстват играта на децата навън и как можем да дадем адекватно Първа помощ на детето до получаването на спешна медицинска.

 

Д-р Снежа Шаламанова е педиатър с дългогодишен стаж. От ноември 2010 г. до момента работи в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“. 
 - Д-р Шаламанова, има ли “летен грип“?

„Летен грип“ е една от клиничните форми на инфекциите, които се предизвикват от ентеровируси, най-честите причинители на летни инфекции. Тези вируси са няколко вида, които се разделят съответно и на различни серотипове. „Летният грип“ може да бъде причинен от различни серотипове на тези вируси.


Протичането му е кратко, започва внезапно с повишена температура, която може да достигне и до 39 оС, проявява се с главоболие, мускулни болки, общо неразположение, силна отпадналост, болки в корема, т.е. налице са грипоподобни оплаквания. Може да има повръщане, леко изявена диария, да се появи обрив по тялото. Оздравяването е за 4 – 5 дни, понякога 7 дни, като лечението е симптоматично. Не се налага антибиотично лечение, тъй като е инфекция, която се причинява от вируси.

 - Защо толкова често децата заболяват като сменим дестинацията през лятото?

Децата боледуват често, не защото имат по-слаба имунна система. Просто  възрастните вече са се срещали с повечето вируси, докато при децата имунната система все още не се е сблъсквала с една голяма част от тях. Тоест възрастните като деца също са боледували често, но те вече имат изграден имунитет към повечето вируси. Така че най-важната причина за това, че децата боледуват по-често е, че те се срещат за първи път с определен вирус  и неговите подтипове, срещу които организмът им изгражда тепърва имунитет.

Това са инфекции, които се предават много лесно, обикновено са много контагиозни и се предават  по фекално-орален механизъм, по-рядко по  въздушно-капков, като пътищата са контактно-битов, т. е. чрез замърсени предмети, замърсени  ръце, замърсени хранителни продуки, басейни, питейни източници, контаминирани с канални води.

 - Можем ли да обвиняваме храната си за заболяванията на децата през лятото и до каква степен лошото съхранение на храната влияе за това?  

Някои от стомашно-чревните инфекции представляват хранителни токсикоинфекции и се причиняват при приемане на хранителни продукти, в които са попаднали бактерии и са се създали благоприятни условия - при неправилно съхранение и приготвяне на храните - за размножаване на тези бактерии, а също така и за отделянето на токсини от тях. Заразяването на храните може да е първично - от болни животни, които също са източник и резервоар на инфекцията, и вторично - при приготвяне и съхранение на храните от болни хора или бактерионосители. Така че, говорим за хранителни токсикоинфекции, където  и микроорганизмите, и  техните токсини предизвикват заболяване. А в някои случаи самите микроорганизми не предизвикват заболяване, а само техните токсини, както например е хранителната интоксикацията, която предизвиква Staphylococcus aureus. Ние боледуваме от токсините на този микроорганизъм. Докато например при салмонелозата, вредят и самите микроорганизми, и токсините, които те отделят.

NEWS_MORE_BOX - С какво са опасни стомашно-чревните инфекции?

Стомашно-чревните инфекции се причиняват от много микроорганизми – както вирусни, така и бактериални, които действат по различен механизъм, т.е. патогенезата им е различна. Някои от тях предизвикват само токсично увреждане и леко разрушаване на част от лигавицата на червата – т. нар. микровласинки. По този начин се създават условния за една секреторна или осмотична диария, която обикновено е водниста, която е много профузна и може да доведе до дехидратация. Така че дехидратацията, която се получава - не само от диарията, но и от повръщането и повишената температура, които обикновено я съпровождат - е едно от усложненията на тези инфекции.


Дехидратацията може да бъде лека, средно тежка, тежка, съответно първа, втора и трета степен. Първа степен, която е леката дехидратация, не налага болнично лечение. При втора степен в повечето случаи се налага болнично лечение, особено когато има и повръщане и болните не могат да се рехидратират достатъчно през устата – перорално. И трета степен дехидратация, която е най-тежка, след която следва хиповолемичният шок, който е животозастрашаващ. Стигне ли се до III степен и хиповолемичен шок, нещата могат да завършат и фатално.

Друго усложнение, което е характерно за микроорганизмите с инвазивен механизъм на действие, каквито са повечето бактерии, е, че те предизвикват тъканно увреждане на чревната лигавица - такава например е Shigella species, микроорганизмът, който причинява дизентерията, позната още като шигелоза и там диарията е кървава. При дизентерията има много изхождания на малки по обем дефекации, които са с примеси на много слуз и кръв. Понякога няма фекална маса, а само слуз и кръв.

Характерното за бактериалните чревни инфекции е, че те протичат с изразен токсикоинфекциозен синдром, тоест с висока температура, с увредено общо състояние, болните, особено в крайните възрасти, в това число децата, са летаргични, отпуснати. При шигелоза, специално, при децата може да има и гърчове, поради което заболяването може да се обърка с невроинфекция. Състоянието в началото на заболяването е много увредено и докато не се изяви диарийният синдром, в някои случаи може да се мисли за мозъчен оток или за невроинфекция.

При инфекциите с инвазивен механизъм понякога може да се стигне до чревна инвагинация при кърмачетата, също до перфорация, което е по-рядко. Освен това, губи се много калий, което може да доведе до т. нар. паралитичен илеус с вяла до липсваща чревна перисталтика. Всички тези усложнения могат да наложат хирургична намеса. Тежко усложнение в ранната детска възраст е и ХУС – хемолитично-уремичен синдром.