За диагностиката и лечениеточрез имунотерапия на един от най-честите здравословни проблеми приз пролетта – сенната хрема, за puls.bg разказва д-р Людмила Ранкова - алерголог в Национална многопрофилна транспортна болница  "Цар Борис III"- София
 


І-ва част на интервюто можете да видите тук
.


Д-р Ранкова, при какви симптоми задължително трябва да се направи консултация със специалист?


 

Най-често, пациентите търсят специалист, след прекарана вирусна инфекция, след отзвучаването на която се появява тежка, неподдаваща се на лечение хрема.
 


 

Това е началния етап на сенната хрема , в който е желателно да се направи консултация с алерголог и да се предприема терапия. Ако лечението не започне своевременно, или ако пациентите имат генетична предиспозиция, състоянието може да се усложни и дори да се стигне до астма.


Какво лечение се прилага при сенна хрема?


 

За лечението на сенна хрема стандартно се използват три генерации противоалергични таблетки или т.нар антихистамини.


Медикаментите от първа генерация вече не се прилагат често, тъй като имат седативно действие.


Алерголозите масово работят с третата генерация противоалергични средства, които не успиват пациентите и поради тази причина са по-предпочитани. Тези медикаменти са разработени под формата на таблетки, на капки, както за локално впръскване в носната лигавица.

 

При по-малките пациенти се предпочита прилагането на препарати, които са под формата на спрейове. Терапията с кортикостероиди се избягва, поради множеството им странични действия и този тип медикаменти се прилагат само в краен случай, когото друг вид терапия не дава резултати. Медикаментозната терапия при сенна хрема е само през периода на наличие на алергени, а през останалото време от годината се прекратява.


Какви са последните тенденции в терапията на сенна хрема, д-р Ранкова?


В България скорост набира нов вид лечение на сенната хрема, основан на имунотерапията. Започва се от начина на тестуване. Използват се съвременни тестове за откриване на конкретния алерген. Тестуването се извършва през есента или зимата, извън периода на разпространение на полените. В есенно-зимния период се започва и една постепенна хипосенсибилизация на организма.


Какви методи на имунотерапия се прилагат при различните пациенти?

Има два метода на приложение на терапията, като най-подходящия се избира спрямо възрастта на пациента и тежестта на алергичната реакция.

 

Първият е т. нар. сублингваленэ- с впръскване на медикамент под езика. Този метод е най-предпочитан при децата, тъй като не е травматичен. Втория метод е чрез подкожни инжекции и се прилага главно при възрастни пациенти.
Ефективна ли е имунотерапията?


Имунотерапията при алергии, и най-вече при сенна хрема е с много добра успеваемост. Ефект се постига при 97-98% от лекуваните по този начин пациенти.


Като единствен недостатък може да се посочи, че лечението е по-скъпо и по-продължително - от 3 до 5 години.


Терапията се провежда в 6 поредни месеца, в които няма наличие на алергени във въздуха - най-често започва през ноември и завършва през май. Имунотерапия не се прилага в месеците на поленов цъфтеж.


Д-р Ранкова, как по-точно действа имунотерапията?Целта на имунотерапията е, в организма на пациента да се вкарат минимални дози от алергена. Така имунната система сама изгражда своята защита към алергизиращото вещество и при повторна среща с полените, не реагира така остро.

Има ли противопоказания, или пациенти, при които не се препоръчва този тип лечение?

Терапията може да се прилага успешно на всички пациенти над две годишна възраст, независимо от хронични заболявания или други проблеми в здравословното състояние. Приема се, че имунотерапията няма противопоказания или сериозни странични ефекти.