Д-р Радосвета Радева завършва специалност “Медицина” в Медицинския университет-София през 1989 г. Има две специалности - кардиология и вътрешни болести.

Работи в Университетската многопрофилна болница “Лозенец”. По-голямата част от трудовия ѝ стаж преминава във Военномедицинска академия, където работи в Клиниката по вътрешни болести, специализирана в диагностиката и лечението на спешни животозастрашаващи състояния, наследник на "Спешна терапия". 

Към момента е ръководител на групова кардиологична практика за извънболнична помощ на територията на XX диагностично-консултативен център. 


Член е на Европейското и българското кардиологично дружество. Интересите ѝ са в областта на сърдечната недостатъчност, ритъмните нарушения, артериалната хипертония и превенцията на сърдечносъдови заболявания

В Световния ден за борба с хипертонията 17 май с д-р Радева разговаряме за лечението на заболяването и необходимостта от контролиране на кръвното налягане за поддържане на пълноценен начин на живот. 

 

- Артериалната хипертонията е прогресивен кардиоваскуларен синдром, при който стойностите на артериално налягане са трайно повишени. Какви са нормалните стойности? Защо са определени за нормални? 

 

На първо място, трябва да уточним, че нормалното кръвно налягане, измерено в лекарски кабинет, трябва да бъде под 140/90. То е различно от измереното у дома. 

 

Вкъщи в будно състояние, измерено от самия пациент, кръвното налягане трябва да бъде под 135/85. 

 

През нощта (докато пациентът спи) трябва да бъде под 120/70. Денонощното проследяване на стойностите на кръвно налягане може да стане чрез специализирано автоматично устройство - холтер. 

 

- Какви са анормалните стойности?

 

Повишените стойности на кръвното налягане над 140/90 в кабинет на лекар или над 135/85 у дома през деня са абнормални, т. е. тогава трябва да се подозира наличието на артериална хипертония.

 

- Защо съществува разлика между стойностите в кабинета на лекаря и в домашни условия?

 

В домашни условия в обичайната си среда се предполага, че човек е по-спокоен и тогава кръвното е малко по-ниско. В лекарския кабинет естествено има по-голямо напрежение, чакане и т.н. За това е допустимо кръвното налягане да бъде 140/90 

 

- В случай, че артериалното налягане на човек е над, да кажем, 140-160/100, означава ли задължително, че той е хипертоник?

 

Диагнозата артериална хипертония трябва да бъде поставена много отговорно. Когато са установени гранични стойности на артериалното налягане, например около 140-145/90-95, то трябва да бъде измерено поне още веднъж в рамките на една/ две седмици в лекарски кабинет.

 

Измерването на налягането трябва да стане поне два (най-добре три) последователни пъти през 1 минута, за да се види дали това е реалната стойност.

 

Така или иначе, ако кръвното е 140-160/90-100 в еднинствено измерване, се изискват още измервания в рамките на две седмици. Ако повишените стойности все още са на лице, може да поставим диагнозата артериална хипертония.

 

Важно е кръвното да бъде правилно измерено. Евентуалните грешки са неправилна поза на пациента - той трябва да бъде седнал удобно с облегнат гръб, двата крака трябва да са стъпили устойчиво на земята, ръката да е на нивото на сърцето, облегната и отпусната. 

 

- Какви видове артериална хипертония съществуват?
 

Тя бива най-общо казано – първична и вторична. Първичната или есенциалната хипертония няма ясни причини за възникване. Най-често се свързва с фамилност, начин на живот, хранене, стрес. 

При вторичната, от друга страна, има наличие на други заболявания, които водят до повишаване на артериалното налягане. 

 

Това са най-често бъбречни заболявания, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, които повишават артериалното налягане, като противовъзпалителните лекарства, някои антидепресанти, контрацептиви и други. 

 

Различните стимуланти, като кафе и енергийни напитки, също повишават стойностите на кръвно налягане.

 

- Съществува ли разлика между по-младите и по-възрастните хипертоници? 

 

Много често срещано при младите е повишаването на кръвното налягане вследствие на стресовия напрегнат начин на живот и прекомерния прием на енергийни напитки по време на спорт например. 

При по-възрастните хора по-скоро се наблюдава покачване на кръвното с възрастта. Над 60-годишна възраст по принцип леко се повишава артериалното налягане.

 

- Каква е допустимата доза стимулиращи напитки? Ако изпием едно кафе сутринта, можем ли да си позволим да изпием и една енергийна напитка преди тренировка?

 

Да, това са едни разумни количества. Едно до две кафета на ден са абсолютно разрешени дори за хипертоници, които са с добър контрол на артериалното налягане. 

 

Лично аз не одобрявам енергийните напитки и не ги препоръчвам на пациентите си. Все пак, ако е наложително, една е предостатъчна за деня.

 

 - От значение ли е ускорението на сърдечния ритъм за хипертонията?

 

Невинаги са свързани. По принцип ускореният сърдечен ритъм се среща най-вече при млади хипертоници, които са с повишен тонус на симпатиковата нервна система. 

 

Високият пулс е неблагоприятен белег, тъй като води до по-висока консумация на кислород от сърцето, което го принуждава да работи при по-високи изисквания и недостатъчна доставка на кислорода. 

 

Широката допустима граница за нормален пулс е между 50 и 100 удара в минута.

 

- Как да контролираме стреса, така че да не се превърне в предпоставка за артериална хипертония? Изключваме случаите, при които пациентът има придружаващи заболявания.

 

Да, изобщо изключваме болести като анемия, проблеми с щитовидната жлеза, повишена телесна температура и т. н. Стресът по принцип е един от факторите, които най-трудно се овладяват в живота. От много голяма полза са методите на самоконтрол, т. нар. автотренинг.

 

Спортът, различните немедикаментозни методи като контрастни душове, йога, доказано водят до намаляване на стреса.

 

- Какви са симптомите на артериална хипертония?

 

И при мъжете, и при жените са горе-долу сходни – главоболие, световъртеж, тежест или някакъв дискомфорт в гърдите, гадене, дори повръщане, лесна умора, раздразнителност. 

 

При мъжете може да има и еректилна дисфункция. Тук отбелязвам, че при забелязване на такива симптоми, консултацията с личен лекар или кардиолог е много важна, защото е възможно да се отнасят точно до артериална хипертония.

 

- Какви са методите за лечение на хипертония?

 

Немедикаментозни и медикаментозни. Винаги трябва да се започва с немедикаментозните методи и тази стратегия да продължи до края на лечението. 

 

Става дума за поставяне на определен режим на хранене, ограничаване на солта, намаляване на стреса, контрол на теглото, намаляване на консумацията на алкохол и цигари. 

 

130/85 е нормалното кръвно, а високото нормално е на 130-139/85-89. При това кръвно налягане може да си позволим изчакване на терапията с немедикаментозни методи. 

 

Но, ако кръвното е над 140-159/90-95 се започва с немедикаментозни и медикаментозни средства едновременно, без изчакване. 

 

Това, на което се акцентира в съвременната терапия на артериалната хипертония, е, че медикаментозното лечение трябва да започне с една таблетка. 

 

Дали тя ще съдържа един медикамент или ще бъде комбинация от два или три, важното е да е една, за да може пациентът да се придържа към терапията, да бъде улеснен да спазва лечението.

 

- Срещате ли се с пациенти, които трудно преодоляват психологическата бариера от това, че от сега нататък трябва да приемат тази поддържаща ги таблетка дори тя да е една на ден? Води ли това до непридържане към терапията?

 

- Много често. Това са предимно младите хора, които наистина са много притеснени, че имат поставена тази диагноза и трябва цял живот да пият лекарства или да се придържат към някакъв режим. 

 

Разбира се, подходът на лекаря е много важен в такъв случай. Трябва да се обясни какви са ползите от това да се контролира артериалното налягане, защо тази една таблетка е толкова важна. Пациентът трябва да е абсолютно информиран какви са рисковете, ако не се лекува и какви ще бъдат ползите за неговото здраве и животът му по-нататък, ако се лекува.

 

- Кой от двата пола е по-предразположен към кардиоваскуларния синдром?

 

До към 60-годишна възраст мъжете са по-предразположени към сърдечни заболявания и високо кръвно. Но пък с напредването на възрастта тази разлика се изравнява и над 65/70-годишна възраст жените задминават мъжете по сърдечносъдови заболявания 

 

- До какво води хипертонията при бременни?

 

При бременни хипертонията се среща не много рядко. При около 10% от жените кръвното налягане се повишава най-често след двайстата гестационна седмица. 

 

Повишеното артериално налягане при бременни е една от основните причини за майчина, фетална и неонатална болестност и смъртност и за това трябва да се обръща много голямо внимание на артериалното налягане. 

 

Неконтролираното артериално налягане може да доведе до отлепяне на плацентата, до инсулт, до по-тежки усложнения по време на раждането - т. нар. ДИК-синдром, особено когато е свързана с протеинурия (отделяне на белтък в урината по време на бременност).

 

- Каква е етиологията на синдрома?

 

По принцип артериалната хипертония се наследява. Особено при бременни прееклампсията води както до повишаване на артериалното налягане, така и до тежка по-нататъшната поредица от процеси,  които могат да доведат до фатален изход.

 

- Каква е терапията при бременни?

 

Има утвърдени медикаменти, които не преминават през плацентата и не увреждат плода. Отбелязвам, че е важно след раждането майката да продължи терапията с лекарства, които да не преминават през кърмата.

 

В извод мога да кажа, че ако кръвното налягане на родилката е над 140/90, то трябва да се следи от кардиолог и да се лекува и тогава усложненията ще са сведени до минимум.

 

- Защо регулярното мерене на кръвното налягане е толкова важно? 

 

Хипертонията е една от причините за най-голяма смъртност в света. При един млад човек, който не страда от високо кръвно и няма оплаквания, т. е. то е под 130/80, измерването веднъж на три години е приемливо. 

Ако обаче е на лице фамилна обремененост, измерването на кръвното поне един път в годината е от полза, за да не се изпусне началото на заболяването. 

 

При страдащите от артериална хипертония измерването трябва да бъде ежедневно - сутрин преди приема на лекарства и вечер преди лягане. 

 

- Защо кръвното налягане се покачва през нощта?

 

Нормално артериалното налягане не трябва да се повишава през нощта. То трябва да е под 120/70, когато целият организъм е в покой. 

 

При хипертониците това естествено понижаване е патологично променено. Изисква се контролиращите лекарства да обхващат и нощните часове адекватно. В ранните сутрешни часове (към 5-6 часа сутринта) най-често настъпват усложненията.

 

- Какви лекарства се изписват в такива случаи, така че пациентът да спи спокойно?

 

Вечерни таблетки с удължено действие. Още в началото на лечението на заболяването е важно поставянето на холтер, за да се види има ли го т. нар. лифт на кръвното налягане през нощта. Съответно се поставя терапия с прием на лекарства вечер. 

 

- Кой апарат за измерване е най-точен?

 

Механичните апарати са точни.

 

Относно автоматичните - те също показват верни стойности, но изискват поне трикратно измерване. 

Също така маншетът трябва да бъде на мишницата, за да обхване по-голяма артерия. Не трябва да е периферно разположен на китката. Важно след трикратното измерване, да се вземе средната стойност между второто и третото. Тогава вероятността за грешки се минимизира. 

 

- Какво е мнението Ви за смарт устройствата (телефони, гривни, часовници) за проследяване на кръвното налягане и пулса - полезни и иновативни или е възможно да заблудят пациента с предоставянето на неточни стойности?

 

Намирам ги за много полезни и иновативни. Изобщо навлизането на изкуствения интелект в живота ни за мен е много положителен. 

 

В България над 30% от болните изобщо не контролират кръвното си налягане. Смарт устройствата (и приложенията) позволяват мониториране на реалното налягане и пулса и по-скоро помагат на лекаря. 

 

Подчертавам, че проследяването на артериалното налягане и пулса с помощта на смарт устройства не отменя посещенията при лекар, особено при наличие на симптоми и оплаквания.

 

- Страдащите от хипертония по-предразположени ли са към пост-Covid състояния? 

 

По-скоро не. Covid сам по себе си усложни картината на сърдечносъдовите заболявания у нас, усложни хипертоничните състояния на пациенти, дори предизвика проблеми при хора, които до този момент не се бяха сблъсквали с високо кръвно налягане.

 

- Вирусът атакува ли директно сърцето?

 

Да, за съжаление се оказа, че атакува сърцето директно - сърдечната обвивка, сърдечните клапи, още кръвоносните съдове. Намесва се в кръвосъсирването…

 

- Защо при инфектиране с Covid-19 на хипертоници ензимът тропонин се увеличава и до какво води това?

 

Ензимът тропонин се излъчва от сърдечните клетки, когато те се увредени. Затова той се повишава при директно увреждане на сърдечния мускул от вируса на Covid. Това показва че има възпаление, т.н. миокардит. Той може да доведе до много сериозни усложнения – ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност внезапна сърдечна смърт дори.

 

- Към момента около 1 млрд. и 100 млн. души в света страдат от хипертония. Пандемията от Covid-19 измести фокусът от пандемията от сърдечни заболявания. Много пациенти отлагаха и пропускаха редовните си профилактични прегледи. До какво доведе това, задълбочила ли се е сериозността в случаите на хипертония?

 

Много пациенти пропуснаха профилактичните си ежегодни прегледи, заради страха от епидемията.

Увеличи се честотата на неконтролираните хипертонии и усложненията от тях. Увеличи се и броят на пациентите с ритъмни нарушения, на хипертоничните кризи, някои от които бяха довели до мозъчни и сърдечни инциденти.

 

- Достатъчно добра ли е здравната култура у нас?

 

В България здравната култура е на много ниско ниво. Има надежда в младите, които все повече започват да се придържат към здравословния начин на живот и към здравословното хранене. От 2019 г. България  участва в глобалната инициатива за подобряване контрола на артериалното налягане. Нещата вървят макар и бавно. 

 

- Кои са добрите европейски практики за лечение на хипертония и прилагат ли се у нас?

 

Ние всички се придържаме към медицината на доказателствата и спазваме препоръките на Европейското кардиологично дружество и на Международното дружество по хипертония. В голяма степен те се спазват.

 

- Има ли у нас достатъчно програми за скрининг?

 

Разбира се, че няма достатъчно програми за скрининг, но дори наличните, покрити от НЗОК, не се спазват от пациентите.