Зимата е времето, в което имунната ни система е подложена на различни респираторни вируси, които атакуват организма. В момента голяма част от страната вече е в предепидемична обстановка, има и общини, които са с обявена грипна епидемия. Как да различим обикновената настинка от грип и какви мерки да вземем, за да се предпазим от тях, коментира д-р Радина Андонова от Военномедицинска академия. 


Д-р Радина Андонова завършва медицина през 2011 г. Специализирала е в клиниката по Инфекциозни болести на Военномедицинска Академия от 2012 до 2016 г. От юни 2016 г. д-р Андонова е с призната специалност "Инфекциозни болести".
В момента работи в катедра "Инфекциозни болести" на Военномедицинска Академия. 
Д-р Андонова е била на обучения в Испания, Холандия, Ирландия, Словакия, както и на едномесечна специализация в университетска болница Лозана, Швейцария. 

 


- Д-р Андонова, кога се очаква пикът на грипа у нас?Обикновено пикът е в края на януари и началото на февруари. Вече има области, които са с обявена грипна епидемия – Пазарджик и Благоевград. В София, в интерес на истината, все още не се обявява грипна епидемия, защото миналата седмица имаше един спад на заболелите през работните дни, но събота и неделя броят им значително нарастна отново. Така че, може би към края на януари в София също ще бъде обявена грипна епидемия. 


- Колко вида грип върлува в момента?


Грипът има няколко типа, най-разпространени са А и В. Тази година, за разлика от предните, се наблюдава основно грип тип В. Щамът, който се отнася към тип В, и е най-разпространен в момента, е „Ямагата“.  


За нас е важно да разграничим типа на грипа - дали е А или В, а не толкова кой щам е. Говоря от клинична гледна точка, защото терапията е различна. Противовирусните препарати, с които разполагаме на пазара, са оселтамивир, занамивир, ремантадин. Причината да има толкова болни в момента е, че минали години не сме се срещали с грип тип B толкова често, както с тип А. Поради това нямаме имунитет и вероятността да се заразим е висока, а за неваксинираните тя е почти 100%.


- Кой грип протича най-тежко?

 

Първо е добре да кажем, че място за паника категорично няма, защото грипът го има като всяка една година. Броят на заболелите за момента не е повече спрямо предходни години и клиничната картина не бих казала, че протича много по-тежко. Просто през зимните месеци на всяка една година респираторните заболявания са ни водещи. Причината е, че хората са предимно в затворени помещения поради специфичните климатични условия. 


По правило грипният вирус тип А обикновено протича по-тежко, но така или иначе клиничната картина на грипа е почти идентична. Дали ще е тип А или В има значение единствено по отношение на терапията. Не бих казала, че има някаква голяма разлика при протичането. При пациенти, които са се срещали с грип тип А, 2-3 години по-рано, имунитетът постепенно започва да спада. Той не е пожизнен както при някои други инфекции, но все още може да има антитела, които обаче да не създават достатъчно напрегнат имунен отговор, за да реагира организмът адекватно. Тоест тези пациенти могат да се разболеят, но ще изкарат грипната инфекция значително по-леко. За разлика от това, спрямо грип тип В, все още нямаме антитялов отговор, не сме се срещали с него и затова клиничната картина се разгръща максимално. Максимално тежко, с общия интоксикационен синдром.

 

- С какви оплаквания са пациентите?

 

Грипът е системно заболяване, което засяга цялото тяло. Протича с главоболие, болки в очите, мъчителна кашлица, болка зад гръдната кост. Последният симптом е много характерен, трахеята се засяга и се появява една много характерна и мъчителна кашлица, за която понякога, когато се насложат вторични бактериални инфекции, се налага и антибиотично лечение. 


- Как можем да разграничим грипа от обикновената настинка?


Пациентът е хубаво все пак да се консултира или с общопрактикуващ лекар, или с висококвалифициран персонал. Важно е първо да се отграничи грипа от острите респираторни заболявания и впоследствие, ако има възможност, да се определи типа. Дори и да няма възможност за типизиране, самият грип трябва да се разграничи – дали става дума просто за грипна инфекция или за грип с усложнения. 


Грипът е заболяване, което протича много характерно. То винаги протича остро, с много висока температура – 39, дори имаме някои пациенти с 40 градуса. Голяма част от тях дори могат да кажат часа, в който са се разболели. Общата отпадналост е изключително изразена, почти до прострация и пациентът общо взето е на легло през цялото време. Главоболието е много силно, болката зад очите също трябва да се спомене. Може да има кашлица в началото или да се появи след 2-3 ден, ставно-мускулните болки също са характерен симптом. 

 

От водещите инфекции при пациентите, освен грипа, са така наречените остри респираторни заболявания. Това е група, в която влизат аденовирусите (причина за кашлица, конюнктивит и диария при децата), метапневмовируса (честа причина за дихателни инфекции), респираторно-синцитиален вирус (причинява инфекции на респираторния тракт), парагрипните вируси (които предизвикват разпространени заболявания на дихателната система у човека, най-вече при деца). Тази група заболявания протича значително по-леко от грипа. Те са самоограничаващи се, в рамките на 7 до 10 дни, без да се налага някакво специфично лечение. Обикновено не се стига и до антибиотично лечение и пациентът оздравява. 


Острите респираторни заболявания протичат много по-протрахирано във времето. Симптоматиката се развива постепенно, температурата се покачва постепенно в дните и не достига тези високи стойности, а е 37, 5 – 38 градуса. Но пак може да има главоболие, разбира се, защото има запушен нос, кихане, може да има и суха, дразнеща кашлица. Особено парагрипните вируси засягат ларинкса и се появява така наречената, особено при малките деца, лаеща кашлица. Симптомите отшумяват обикновено със симптоматично лечение, при една добра здрава имунна система за около 7 до 10 дни максимум, без да се налага някакво специфично лечение. 


- В момента много хора се оплакват, че грипът ги “поваля“ на легло за повече от седмица. При всеки човек лечението е различно, но все пак каква е причината за това?


Грипният вирус е особен от гледна точка на това, че самият вирус атакува по специфичен начин имунната система и имунитетът ни спада допълнително. Затова и ние ставаме по-податливи на вторични бактериални инфекции. И тъй като той е системно заболяване, интоксикацията е наистина много тежка. Основните клинични симптоми преминават за около 7 – 10 дни, но общата отпадналост, чувството за слабост на организма продължават поне две-три седмици след това. Това е неговият реконвалесцентен период (на възстановяване). Пациентът трябва да има предвид, че не може да се върне обратно с пълна сила към предишния си начин на живот. Трябва да има един период, в който да се възстановят силите на организма. Това е периодът с приема на витамини, силна белтъчна храна, за да може да се подсили имунната система. Ако има възможност, разбира се, пациентът трябва да остане поне седмица след оздравяването вкъщи, за да се възстанови напълно. 


- Вече е късно за ваксини, в този случай как да се предпазим от вируси. Препоръчвате ли използването на различни имуностимулиращи средства?


Да, за ваксина категорично вече е късно. Това, което може да направим, ако сме били контактни с пациент, за който сме сигурни, че е бил с грипна инфекция и започваме да проявяваме симптоми, все още не сме с температура, е да се обърнем към личния ни лекар за предписание на лекарствен препарат за профилактика на грипа. Друго, което може да приемаме профилактично са витамини, плодове, зеленчуци, силна храна. 


Имуностимулиращите средства, особено тези, които са лекарствени, не хранителни добавки, не е редно да се взимат дълго време и постоянно. Забелязала съм, че при деца се дават постоянно, а не е редно имунната система „да се разбутва“. Особено при малките деца, при които имунитетът все още не е съвършен, идва един момент, в който трябва да оставим организма да се справи сам, а реално той няма да може. С имунностимулиращите препарати винаги трябва да се внимава. Те се изписват също от лекар. 


- Много често хората започват да се лекуват сами и не търсят помощта Ви. Кои групи са най-уязвими и какви усложнения могат да се срещнат при тях, ако се самолекуват?


Най-уязвимите обикновено са децата, особено тези под 5-годишна възраст и възрастните пациенти, най-вече тези, които имат придружаващи заболявания. Говорим за захарен диабет, сърдечна недостатъчност, белодробни заболявания, особено Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). И другата уязвима група, която не трябва да забравяме, са бременните. 

NEWS_MORE_BOX


Най-честите усложнения на грипа, това са бактериалните инфекции, засягащи респираторния тракт, пневмониите, бактериалните бронхити. При нас хоспитализираме вече пациенти, които са с усложнения. Обикновено са такива пациенти, които са дошли просто късно, чакали са 5-6 дни в къщи, не са взимали специфично противовирусно лечение. Както казах, грипът е системно заболяване и общо взето засяга целия организъм. Най-тежките усложнения, на грипната инфекция, това са неврологичните, които са с доста лоша прогноза, но за щастие се наблюдават рядко. До момента, тази година, сме нямали пациенти с подобно усложнение. Също така може да се засегне бъбречната функция, чернодробната, но това се наблюдава изключително рядко. Най-често наблюдаваме пневмониите. 


- Маската е едно от средствата, които могат да ни предпазят от вируси. Препоръчвате ли носенето й в градския транспорт? 


Да, в градския транспорт би било редно от гледна точка на това, че там хората са прекалено на гъсто разположени в много малко пространство. Съветът ми е да се използва особено от бременните жени. Препоръчително е за тях тези два месеца – януари и феврурида избягват места, на които се събират много хора. При тях грипът протича наистина тежко. Ако работим в среда с много хора, носенето на маска е повече от препоръчително. Ако сме в контакт с болен или се грижим за болен вкъщи, е редно също да носим маска. Маската обаче трябва да се сменя на всеки час, защото идва момент, в който тя става неефективна. 


- Какви други мерки бихте препоръчали?      

                                                
Хубаво е помещенията да се проветряват постоянно, на всеки половин или един час, достатъчно, за да може въздухът да се обновява в стаята. Друго, което можем да правим, е да поддържаме добра лична хигиена, да се мият ръцете често, защото грипният вирус остава жив по повърхностите дълго време и когато пипнем с ръце и не се измием, можем да го внесем включително и през конюнктивите. Използването на различни дезифектанти, гелове за ръце, имат смисъл в зимните месеци, защото са една добра предпазна мярка за разпространението на вирусите.