Киселини, рефлукс, болки в стомаха, повръщане. Това са част от симптомите при възпаление на стомашната лигавица, причинено най-вече заради неправилно хранене. Как да различим остър от хроничен гастрит и в кои случаи да потърсим лекарска помощ, коментира д-р Никола Станчев от УМБАЛ "Александровска". 

 

Д-р Никола Станчев е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диетика. Работи в отделението по гастроентерология в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Преподавател е в Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицински факултет на Медицинския университет в София. 


 

- Д-р Станчев, какво представлява гастритът?

 

Гастритът е възпаление на стомашната мукоза. Като всеки възпалителен процес, той може да бъде остър и хроничен. Много от нас, поне няколко пъти в живота си, са прекарвали остри възпаления на стомашната лигавица с гадене, повръщане, дискомфорт под лъжичката, с киселина. Това са явления, които обикновено са свързани с някакви грешки в диетичния режим, прекалена консумация на пикантни храни, на концентриран алкохол... Тези явления манифестират доста по-остро в първите часове, в края на втория ден обикновено затихват и не водят по никакъв начин до дефинитивни промени по стомашната мукоза. Тоест стомахът оздравява напълно.
 
Хроничният гастрит обаче е коренно различно състояние. То се развива постепенно и обикновено може да се раздели на две основни групи. Едната е тази при по-младите хора, която обикновено е свързана с хиперацидитет, с ерозивни промени по стомашната мукоза - малки ранични на нивото на лигавицата, които най-често са обвързани с прием на някакви медикаменти. Да не забравяме, че лекарствата, които нашите колеги от кардиологията широко рекламират, свързани с аспирин, също могат да доведат до еразивни промени като страничен ефект. А също и всички медикаменти, които се дават за ставни оплаквания. Те обикновено протичат с не чак такава драматична картина, но могат да доведат и до леко изкървяване от мукозата, което пациентите да не усетят като истински кръвоизлив. 

 

Другият тип хронични гастрити са масово разпространените при по-възрастните хора – атрофични гастрити. Тогава лигавицата на стомаха, прилича, образно казано, на цигарена хартия. При това положение тя е много деликатна, лесно кървяща и ранима. На всичкото отгоре, липсват й нейните защитни механизми, а именно образуването на солна киселина. Солно-киселата продукция е естествен механизъм на стомашната мукоза, която с течение на възрастта се забавя и затихва. Много пациенти, които идват при нас с язвени оплаквания и казват, че са имали язва на 20-30-годишна възраст, към 40 горе долу нещата при тях се успокояват, а на 60 нямат никакви киселини заради артрофията на стомашната мукоза. 

 

- Споменахте за употребата на лекарства, тютюнопушене, алкохол... Ние консумираме и много вредни храни в комбинация с тях, кои други фактори са рискови за появата на гастрита?

 

Всеки от нас се предпазва от храни с повече Е-та (консерванти). Но ние не можем да ги избегнем напълно, няма как да се предпазим на 100%. Няма чак толкова биологично неутрални храни, защото при всички положения ние сме обвързани в икономиката и щем не щем, се храним с тях. Но съвсем не е доказана чак толкова голямата им опасност по отношение здравето на човека. Преди да се пуснат на пазара, тези храни минават през многократни проверки, оглеждани са отвсякъде и дозите на токсичност, които са залегнали в тях, са в пъти по-ниски от опасните, които реално могат да ни причинят някаква вреда. 

 

Естествено, трябва да отбягваме повече газираните напитки, пикантните храни не са за препоръчване, също мазните храни, които са водещи в нашата кухня. Не трябва да се предоверяваме на натуралните сокове, защото всеки от нас си дава сметка, че за да бъде наистина натурален един сок, той трябва да е прясно изцеден. Всички останали съдържат необходимата доза консерванти, за да могат да се поддържат. Можем да оставим едно кисело мляко в хладилника за 20 дена и нищо няма да му стане, а едновремешното млеко, което си спомням, на третия ден вече не ставаше за ядене. Ето пример за това как консервантите навлизат в нашето ежедневие, дори и в месото. Такива са действията на индустрията, за да може да съхрани продуктите и те да бъдат годни за продажба.

 

- Киселините и рефлуксът ли са първите симптоми, които да ни накарат да потърсим лекарска помощ?

 

Съвсем ясно е, че у нас има голяма склонност на хората да се самолекуват. И то не поради финансови причини, а най-вече заради страх и притеснение от ходенето при джипито, от липса на време. Те прибягват доста често до битово лечение. Например една огромна част от населението, което има киселини нощно време (хора, които са с гастрит или язва на дванадесетопръстника), са склонни да пият лъжичка сода по няколко пъти посред нощ, отколкото да ходят на лекар. Но това съвсем не облекчава нещата, защото тези хора са с повишена киселинност на стомашната продукция, а само образува голям газов мехур. Така ние заблуждаваме стомаха, че има голям обем храна, който трябва да смели и той отреагира с много количество солна киселина, за да може измамно да посрещне тази храна, която е поета. Затова този начин на самолечение със сода не е много разумен. Друго нещо, което мога да кажа е, че българинът има голям страх от провеждането на гастроскопски изследвания, а тази методика не е толкова стряскаща и не се използва във всички случаи. 

 

- А кога е наложителна?

 

Предприемаме я, когато има индикации за нещо по-сериозно. Първо, пациентите невинаги са съгласни с това изследване, второ, има възрастни хора, при които гастроскопията е трудна и рискова, затова гледаме да им я спестим. Гастроскопията е метод, който е 98, почти 100-процентов, докато рентгенът, за който всички настояват като заместител, е с около 60-65% достоверност на методиката. Всичко останало си остава в рамките на грешката и може да се изпусне сериозен процес, само защото пациентът го е страх да се подложи на тази 10-минутна манипулация. 

 

- Как протича една гастритна криза и какви са усложненията, ако човек не отиде на лекар?

 

В масовия случай тези неща минават и заминават, но в един малък процент от случаите може да се изпусне нещо, например язва на дванадесетопръстника, която с течение на времето да стане едно хронично заболяване. Настъпва дефинитивно изменение в луковицата на дванадесетопръстника и има последващи деформации, като се причинява нарушение на пасажа на храната през стомаха и дванадесетопръстника. И най-важното е да не се изпусне някое злокачествено заболяване. Ако говорим в исторически план, гастроскопът е измислен в Япония именно заради това, че там има много повече случаи на рак на стомаха, отколкото в другите държави. В тази страната има задължителни гастроскопии, които не са направени просто така. В България такова нещо няма и хората трябва да си имат едно на ум и да не се страхуват чак толкова много от това изследване. 

 

- Дайте няколко съвета на хората, които имат гастрит. Как да се хранят?

 

Човек много бързо разбира кои храни понася и кои храни не му допадат. И няма универсална хранителна формула, защото при всеки е индивидуално. При някой язваджия едни храни по никакъв начин не му се отразяват, а при друг е точно обратното – свива го от минимални количества. Затова хранителният режим е от значение. Например ние препоръчваме на нашите пациенти да се хранят често, но по малко. По възможност 5-6 хранения  дневно, за да може постоянно да има нещо, което да окупира киселинността в стомаха и да пречи на „самосмилането“ на лигавицата. Приемът на млечни продукти е подходящ за тези хиперацидни състояния, защото те копират течността. Не е подходящо да се ядат големи количества козунак, баница, защото те създават голям обем храна в стомаха и го лъжат, че има много неща за смилане. Но всеки пациент си е със своята стомашна настройка. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

- Много хора, които имат автоимунни заболявания, са и с гастрит. Как трябва да се хранят те?

 

Автоимунният гастрит при младите хора се дължи на антитела срещу собствената мукоза. Той си има своя начин на лечение, но няма как с някакъв хранителен механизъм да потиснем автоимунния процес. Например в костния бульoн, който много хора с автоимунни заболявания приемат, има много аминокиселинни остатъци като интриптопат, едни от най-силните провокатори на стомашната солно-кисела продукция. След като тези остатъци попаднат в стомаха, веднага провокират химиорецепторите и солно-киселата продукция значително се покачва. Така че, бульoните не са най-добрата реакция.  

 

- Как се лекува гастритът?

 

Като цяло лечението на стомашните заболявания не е толкова скъпо и всеки средностатистически българин може да си го позволи. То е в две насоки – едната е към потискане на солно-киселата продукция с медикаменти. Смята се, че с 1-2 хапчета се постига 24-часово напълно потискане на солно-киселата продукция, но взимането им над месец и половина крие опасност. Съвсем друг е въпросът за причината за гастритите и язвите. Това е едно бактериално носителство, за жалост твърде разпространено в България, чието лечение става фамилно. В Европа се лекуват всички, които потенциално могат да си предадат пинг-понг инфекция един на друг, докато в България терапията е индивидуална. Ние мислим, че като само един човек се лекува от семейството, е по-евтино, но след време наши близки заболяват и ни предават пак инфекцията. И тогава лечението излиза скъпо, а препаратите тук и в чужбина са едни и същи. 

 

Също така, пробиотиците са една хубава подкрепа по време на антибиотичните курсове. Знаем, че в България всеки посяга с лекота към антибиотика, но по-добре е с него да се вземе някакъв обем от бактерии, които заместват тази чревна флора, най-вече при по-възрастни и хора с потиснат имунитет.