Д-р Наташа Станкова е със специалност по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната. Профилирана е в диагностиката и лечението на захарен диабет,  заболявания на щитовидна и паращитовидната жлеза и хипофизата, както и проследяване и лечение на остеопорозата. 
Д-р Станкова практикува в ДКЦ 11 в София.


 - Д-р Станкова, известно ли е колко са засегнатите от диабет в България?

 


По данни на Световната здравна организация хората по света, които са болни от захарен диабет, са около 415 млн., като се очаква към 2040 г. те са станат 462 млн. души. Затова болестта се определя като световна пандемия. Според данните от 2017 г. засегнатите от нея в България са 480 хил., новодигностицираните са между 12 хил. и 15 хил. души.

 

 - От тях колко са с диабет тип 1 и тип 2?

 

Тип 1 е инсулинозависимият диабет, от който боледуват предимно млади хора. От него са засегнати 25 200 човека. Тип 2 се нарича диабет на зрялата възраст. От него страдат около 16 000 човека. Като цяло се оказва, че около 8 на сто от населението в България е засегнато от някаква форма на това заболяване. Това, само по себе си, е внушителна цифра.
Проблем е, че захарният диабет обикновено се открива случайно и не се контролира, което създава предпоставки за необратими усложнения. 

 

 - Кои са първите признаци на диабет, подсказващи, че нещо в организма се случва?

 

Характерен признак е жаждата, но през лятото много хора все са жадни и това не означава на всяка цена, че са болни. Друг характерен симптом е честото уриниране, особено след приемането на храна, генитален сърбеж и в резултат чести генитални инфекции, загуба на тегло, трудно заздравяващи рани. Хората трябва да наблюдават и за резки промени в зрението, нарушена чувствителност в долните крайници, но случи ли се това, заболяването вече е напреднало. Не малко пациенти идват при нас, лекарите, когато вече са развили усложнения. 

 

 - Ако това състояние се хване навреме и се вземат мерки, обратимо ли е?

 

Диабетът е заболяване и състояние, което е за цял живот. Навременното поставяне на диагнозата, постоянното й проследяване, търсене на усложненията, добрият контрол – всичко това осигурява добро качество и комфорт на живот. 

Важно е да се знае, че диабетът не засяга само обмяната на въглехидратите в организма, но и всички метаболитни процеси. Заболяването води до усложнения на редица органи и системи. В рисковата група попадат лицата с наднормено тегло, фамилна обремененост, кистозни яйчници, диабет по време на бременността, артериална хипертония и липидимия.   Обезпокоително е, че в България 20% от подрастващите са със затлъстяване, като има тенденция този процент да расте. Това се дължи на неправилния начин на живот – употребата на много въглехидрати и мазнини, както и обездвижване. 

 

 - С диета и промяна на режима на живот може ли човек да регулира кръвната си захар?

 

Напълно възможно е човек да регулира нивото на кръвната си захар, като промени начина си на живот. На първо място се препоръчва повишаване на физическата активност. Здравите хора, за да останат здрави, трябва да правят около 10 000 крачки на ден, което означава да извървяват 5 км, а пациентите с диабет да се движат поне 30 минути пеша дневно, при това в по-бързо темпо. Много важна е промяната в храненето – намаляване на мазнините и захарите, увеличаване на приема на плодове и зеленчуци, като не бива да се изключват и варивата. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

 - Какви са стойностите на кръвната захар, които се смятат за нормални?

 

Нормалната стойност на кръвната захар, измерена на гладно, не по-малко от 8 часа след хранене, е между 4 и 6 милимола на литър. Гранични се смятат стойностите 6, 7, 8 милимола на литър. За захарен диабет се говори, когато кръвната захар, измерена на гладно, е 7 или повече от 7 милимола на литър или два часа след третране с глюкоза е 11,1 милимола на литър. В такъв случай се правят и допълнителни изследвания.

 

 - Какво можем да направим, ако имаме малко завишаване на показателите на кръвната захар или сме със симптоми на Метаболитен синдром, за да не стигнем до захарен диабет?

 

Сам по себе си, метаболитният синдром е съвкупност от рискови фактори – затлъстяване, артериална хипертония, инсулинова резистентност или вече развит захарен диабет и дислипидимия. Превенцията и тук е здравословното хранене с употребата на повече плодове и зеленчуци, немазно месо и риба. Преработената храна с високо съдържание на сол и захари трябва да се намали до минимум. От изключително значение е физическата активност и намаляването на теглото с 5-10 процента. В резултат се подобрява инсулиновата резистентност, артериалното налягане, подобрява се мастната обмяна и се регилират стойностите на кръвната захар. 

 

 - Страшна ли е диагнозата захарен диабет? Как се контролира заболяването?

 

Когато се постави диагнозата захарен диабет, следва да се прави прецизен и редовен контрол на заболяването чрез проследяване на нивата на кръвната захар. Поне три-четири пъти годишно се проверяват стойностите на гликирания хемоглобин, както и параметрите на мастната обмяна и телесното тегло. Всичко това се осъществява по време на регулярни срещи с ендокринолога. Ако е необходимо, се правят допълнителни консултации с невролог, пулмолог и кардиолог, за да се търсят евентуални диабетни усложнения.  
Пациентите трябва да знаят, че въпреки диагнозата, място за отчаяние няма. При един добър контрол на заболяването и придържане към здравословен начин на живот могат да водят съвсем нормално всекидневие, както всички останали хора.