Пролетта е сезон, в който алергиите зачестяват. Разцъфналите дървета и цветният прашец от различни разстения, спорите в пръстта, акарите в прахта, са най-честите дразнители. Има няколко вида алергии. Какво представлява тази от насекоми и как се лекува, коментира д-р Мария Иванова от ВМА

 

Д-р Мария Иванова е алерголог, практикуващ в токсикоалергично отделение към Клиниката по токсикология на Военномедицинска академия (ВМА).
 
Завършва медицина и специализира клинична алергология в Медицински университет в София. Има над 20-годишен стаж във ВМА. 


 

Член е на Българското дружество по алергология. 

 

- Д-р Иванова, кои са основните фактори, които водят до появата на алергии?


Най-общо може да се каже, че алергичните прояви са следствие от генетична (наследствена) предиспозиция и въздействието на факторите на околната среда. Алергичните болести са заболявания с различна етиология (произход), като общото между тях е клинично проявената свръхчувствителност. Протичането на дадено заболяване обаче има своя индивидуален ход при всеки отделен алергичен пациент. На практика, всяко едно от заобикалящите ни вещества, при определени условия, е способно да предизвика свръхчувствителност или така наречената алергична реакция със съответната клинична картина. Даденият алерген причинява алергично заболяване, но само ако попадне във възприемчив организъм.


- Пролетта е в разгара си. Кои са най-разпространените алергии през този сезон?


Алергичните болести включват бронхиалната астма и алергичен ринит, които са респираторни алегични заболявания, уртикарията и ангиоедем, хранителна и медикаментозна алергии, атопичен дерматит, както и някои други по-малко известни болести като алергията след ужилване от насекоми. Особено актуални в този сезон са алергичният ринит и инсект алергията.


- Как можем да разберем дали имаме инсект алергия?


За съжаление, често пациентите не подозират, че са алергични към инсекти (насекоми). Те разбират за този проблем по твърде драматичен начин. За нашата географска ширина са най-срещани алергичните реакции след ужилване от пчела или оса. Анафилаксия (тежката алергична реакция) може да се наблюдава при 1 до 5% от случаите. Този тип реакции, обикновено са животозастрашаващи.

 

- Колко вида реакции съществуват?


Реакциите при чувствителните пациенти са локални или генерализирани. Локалните са само около мястото на ужилването –  неприятни са, но не и опасни. В тези случаи обикновено не се налага терапия. Генерализираните реакции обаче засягат целия организъм и при недостатъчно бърза реакция от страна на лекар и пациент, в голям процент от случаите (до 30%), преминават в шоково състояние. При ненавременно потърсена медицинска помощ, положението става сложно както за пациента, така и за лекаря. Затова съветът ми е и при най-малкото съмнение за алергична реакция да се потърси медицинска помощ, тъй като забавянето в тези случаи често е фатално.

 

- Кои са първите прояви на инсект алергията, които да ни накарат да отидем на лекар?


Обикновено симптомите при сериозни алергични реакции започват около петнадесет минути до половин час след ухапването, като това време е ориентировъчно. Проявата може да е интензивен сърбеж, обхващащ ушите, устните, окосмената част на скалпа или други части от тялото. Зачервяване, оток (много е опасно, когато обхване устни или език), прилошаване, изпотяване, коремна болка, повръщане, диария, са най-честите прояви. Твърде притеснителен симптом е появата на задух, който се дължи на оток на горните дихателни пътища. Рязкото спадане на кръвното налягане и учестената сърдечна дейност също са алармиращ симптом, който не бива да се пренебрегва.

 

- Споменахте, че ужилванията от пчели и оси са най-срещани през сезона. Как процедирате с лечението при хората с тежка алергия от насекоми?


Опитният лекар лесно различава тежката алергична реакция. Лечението на пациента в тези моменти е неотложно и животоспасяващо. Най-важният медикамент в случая е адреналинът. Ако болният знае, че е алергичен, той би следвало да разполага с автоинжектор (приспособление, което му позволява сам да си постави необходимата доза адреналин). След овладяване на състоянието е уместна хоспитализация по спешност и наблюдение, поне за 24 часа. 


Възможно е симптомите на алергичната реакция да се появят отново след 16-18 часа. При овладяване на спешното състояние, в планов порядък, е уместно провеждането на кожно-алергични проби – те имат много добра диагностична стойност. Тяхното извършване, времето за провеждане и интерпретация е задача на лекуващия алерголог.

NEWS_MORE_BOX


- Какво представлява алерген – специфичната имунотерапия? 


Алергичните към инсекти пациенти не бива да се възприемат като обречени. Алерген – специфичната имунотерапия е начинът тяхното състояние на свръхчувствителност да бъде преодоляно. Решението за провеждане на този тип лечение и водене на терапевтичния курс, също е отговорност на лекаря – алерголог. 


В България има утвърдени традиции в производството на препарати за имунотерапия, както и достатъчен опит в провеждането и. Редно е да се спомене, че това са едни достъпни за средния българин медикаменти. 


- Трябва ли хората с инсект алергия да спазват определен хранителен режим или други насоки, за да се чувстват по-добре?


Храненето трудно може да повлияе на инсект алергията, но има профилактични мерки, доказали своята ефективност. Ние препоръчваме на пациентите да избягват носенето на цветни дрехи. Подходящите цветове за тях са бял, зелен, тютюнев и кафяв. Те не трябва да употребяват дезодоранти и парфюми, които могат да привлекат насекоми. Съветваме ги още да носят затворени обувки, дълги панталони и ризи с дълги ръкави. Също така, те не бива да консумират храни и напитки сред природата.


Добре би било, ако алергичният пациент носи предупреждаващ предмет като огърлица, гривна или паспорт. За съжаление в нашата страна тази практика не е достатъчно популярна.