Д-р Мария Димитрова завършва Медицински университет София през 2007 г. Придобива специалност нервни болести през 2013 г. след обучение във Военномедицинска академия. Интересите на д-р Димитрова са в областта на мозъчносъдовите заболявания и невропсихологията. През 2018 г.защитава дисертационен труд на тема: „Невропсихологични нарушения при обструктивна сънна апнея“. От месец юли 2018 г. е началник на Отделение по нервни болести на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“.


За ежедневните грешки от липсата на движение, за първите симптоми и важните изследвания при болките в кръста, както и за съвременните методи на лечение Puls.bg разговаря с д-р Мария Димитрова. 

 


- Д-р Димитрова, днес болката в кръста е едно от най-често срещаните оплаквания и засяга все повече и млади хора. Колко често пациентите се обръщат към Вас с подобен проблем?

 

Статистиката показва, че около 85 % от хората са имали поне веднъж в живота епизод на болка в лумбосакралната област. При около 20 % от тях, поради ненавременното и неадекватно лечение, болката хронифицира. И в моята лична практика тази статистика важи в пълна сила. Ежедневно преглеждаме, диагностицираме и лекуваме десетки пациенти.

 

- Вярно ли е, че гръбначният стълб започва да старее след 30-годишна възраст?

 

Категорично установено е, че процесите на остаряване започват след 30-годишна възраст. Тогава започва да се променя възможността за свързване и задържане на водните молекули. Този процес се подпомага и от все по-натовареното работно ежедневие с предимно уседнал начин на работа, намаляване на спорта и двигателната активност. Всичко това води до отслабване на паравертебралната мускулатура, която укрепва гръбначния стълб. Вследствие на това се променя биомеханиката на гръбнака, което пък е предпоставка за увреждане на структурата на гръбнака и за поява на болка в кръста. 

 

- Стресът и гените допринасят ли за задълбочаването на проблема?


Съществуват проучвания, посветени на търсене на връзка между лумбалната дискова дегенерация  и генетични фактори. Установено е, че съществува PARK 2  ген, който е „изключен“ при пациентите с дискова болест. Колкото до стреса в ежедневието и появата на дискова болест в лумбален отдел е трудно да се намери отчетлива взаимовръзка. По съществено значение има физическата активност и начинът на живот.

 

- Кои са най-често срещаните причини за болката в кръста?

 

Анамнезата е изключително важна. От споделеното от пациента за наличието на травма, физическо усилие или спортна активност, предшестваща появата на болката, можем да преценим дали причината е локална мускулна увреда или разтягане на лигаментите.


Съществена част от причините за болка в кръста са дисковите хернии и дегенеративната дискова болест. Дисковата херния е състояние, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове и меката част на диска (нуклеус пулпозус) навлиза в гръбначномозъчния канал, където притиска структурите в него. Дегенеративната дискова болест настъпва вследствие на микротравми на дисковете и естествения процес на стареене. Вследствие на това, дискът се дехидратира и става нестабилен. 


Спондилолистезите са други чести състояния на приплъзване на един прешлен спрямо друг, водещо до притискане на нервни коренчета и стеноза на спиналния канал. Значително по-редки причини за болка в кръста са: възпалителните промени на прешлените и дисковете (спондилодисцити), възпалителни промени на ставите, като остеоартрит и спондилоартрит. Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, протичащо с намалена костна плътност, коeто също е причина за настъпване на фрактури на прешленните тела. Туморите, засягащи структурите на гръбначния стълб са относително редки причини за болка в кръста.


Когато пациентът има подобна болка обаче винаги трябва да се имат предвид и соматичните заболявания, например бъбречните заболявания.

 

- Как да разпознаем симптомите?


При гръбначна патология пациентите обикновено идват с оплаквания от болка в кръста, като при притискане на нервните коренчета обикновено болката се излъчва към долни крайници. Според засегнатото нервно коренче болката може да се излъчва към предната или задностраничната повърхност на крака. Чести оплаквания са и усещането за изтръпване и мравучкане по долните крайници. По-рядко се появяват и тазоворезервоарни нарушения - най-често с изпускане.

 

- Какви изследвания и методи на лечение се прилагат у нас по отношение на дисковите нарушения?


Рентгенографията е първата по достъпност методика. Тя е информативна за костните структури, предимно за фрактури и травматични промени. Меките тъкани, мускули, лигаменти и дисковете не се изобразяват на рентгенографията.


Провеждането на компютърна томография или магнитнорезонансна томография е в основата на поставянето на диагнозата на заболяванията на гръбнака, защото на тези изследвания се оглеждат и меките тъкани. Това позволява да се прецени наличието и степента на спиналната стеноза. 


Невролозите лекуват консервативно, назначавайки медикаментозно лечение с обезболяващи медикаменти, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти.

 

- Кога се налага оперативна намеса и възможно ли е пълно възстановяване на активността след нея?


Когато останалите методи на лечение не дадат резултат. Съществуват и абсолютни показания за оперативно лечение: появата на пареза или на тазово-резервоарни нарушения. Провеждат се минимално инвазивни процедури, например вертебропластика кифопластика, които са методики за гръбначна стабилизация, предимно при фрактури на гръбнака. Спиналната ламинектомия е оперативна интервенция, която се извършва, когато е налице тежка стеноза на спиналния канал. Дискектомията и фораминотомията са две методики, използвани при наличие на тежко притискане на нервните коренчета.

 
След преминаване на адекватен курс на лечение е напълно възможно пациента да възстанови активността си.

 

- В какво най-често греши българинът – не се движи достатъчно, прекалява с компютъра, забравя за правилната стойка?


Натовареното ежедневие води до обездвижване, което е причината за отслабване на паравертебралната ригидност. Препоръчителна е ежедневна умерена физическа активност като най-полезни за здравето на гръбнка са плуването, бързото ходене и стационарното каране на колело. Съществена роля за здравето на гръбнака е поддържане на оптимално тегло, както и корекция на ортопедични проблеми като плоскостъпие.


Съществуват интересни проучвания, че тютюнопушенето също има отношение към проблемите на гръбнака, защото води до забавяне на кръвния ток в ниските гръбначни нива.

 

- Страда ли кръстът от тежестите, използвани във фитнеса?


Съществуват правила при активно спортуващите, които да профилактират травматични увреди на гръбнака. Загряването преди тренировка е изключително важно.

 

- Днес чантите на първокласниците са впечатляващо тежки. До какво води в бъдеще едно такова прекомерно натоварване?


Проблемите са свързани предимно с появата на гръбначни изкривявания при децата като най-чести са сколиозите. При установяване на гръбначни изкривявания се налага дълъг период на възстановяване с програма за физическа активност.